Факти, Анализи, Коментари
   22 Май 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
За Косово и политическата оксиморония
Петър Краевски - 20 Февруари 2008
Очевидно логиката на съвременната политика е да избягва неудобните реалности, като ги подменя с лицеприятни названия
Петър Краевски
Петър Краевски

Странна е работа е международната политика - противоречива материя, която борави с оксиморони, та се къса! Примери много. Войните по света започват с изпращане на „омиротворителни сили”. Победителите задължително използват „хуманни оръжия”. По времето на соца си живеехме в условията на „демократически централизъм”. После ни застигна явлението „централизирана демокрация”. Тази същата демокрация, която на изток се налага с тоталитарни средства, а на запад е само в един демократичен стандарт - на двойните стандарти. Огледате ли се, навред социалистите са най-големите капиталисти. Попаднете ли на дясно мислещ електорат, той задължително е социално слаб и живурка в клаустрофобични панелки или мизерни гета... С две думи - сбъркан свят. Светска бъркотия. И всичко е наред! Ако трябва да обобщя тази политическа оксиморония, то излиза, че истината е в лъжата.

Оксиморонно ми прозвуча и една фраза, която тръгна с признаването на Косово. Цитирам: „независимост под външен контрол”. Бре! Какво ще да е това чудо на съвременната политология? Нещо като оня „ограничен суверенитет” на другаря Брежнев? Като афористичната „независимост, от която нищо не зависи”? Като „суха вода”, „безалкохолна пърцуца”, македонски българофоб” или „умен политик”? Или като онова банално „дървено желязо”, дето ни го набиват в главите още от пети клас? Отговорни въпроси, чийто отговори са под въпрос.

Очевидно логиката на съвременната политика е да избягва неудобните реалности като ги подменя с лицеприятни названия. Излиза, че независимостта на Косово като „независимост”, в смисъл на „тотален външен контрол”, е нужна на някоя велика демокрация, която обича да удря по масата.

В Косово живеят албанци. Ако САЩ следва политиката на Удроу Уилсън, би трябвало да подкрепи националното самоопределение. Е, то вече е факт. Само че наполовина. В изискванията за независимост на Косово има една точка – да не се обединява с Албания. Ха така! Албанците да не се обединяват с албанци. Що така? Питам се, божке, блъскам си главата и не мога да си дам отговор. Явно и тук се играе по правилата на политическата оксиморония.

Албанците в Косово са албанци, само докато са в Косово, иначе те са не-албанци. Куку! Как сте? Ха-ха! Повредата не е във вашия телевизор... Логиката в политиката винаги е някъде другаде. Върти, сучи, важно е да си защитиш интереса. А кой има геостратегически интереси на Балканите? Кой иска да отцепи една територия от сръбско-руската сфера на влияние? Кой залага на не-славяните и не-православните елементи, за да ги ползва като клин за деславянизиране на балканите? Знаете кой. Тук са големите енергийни трасета. Тук са важните транспортни коридори. Русия трябва да бъде изтласкана по-далече, за да не пречи. Ето! Това вече го разбирам. Real politic. Разделяй и владей. Какво тук значи някаква си „независимост”? За какви „демократични принципи” въобще може да иде реч?

В хода на това изложение съвсем на място трябва да се запитаме: „Къде сме ние?”. Имаме ли правилен ход?

 Имаме! Българската позиция трябва да е амбивалентна като самия характер на българската нация. В това е нашият шанс. Когато трябва, ще сме повече славяни, а когато се налага, ще сме повече наследници на Аспаруха. Мисля, че сега му е времето да поставим акцента върху втората си компонента. Особено за пред американците. За да не започнат да деславянизират и нашата многострадална татковина. С дипломация, публикации, филми и всякакви други прийоми трябва да показваме на западните си благодетели, че тук живеят потомците на Кубрат, Аспарух, Крум, Симеон... Да не забравяме и траките, които живеят в кръвта ни. А междувременно, без да се увличаме, все пак ще трябва да умиляваме руснаците със спомени за общите ни славянски корени. И те така. Сложна игра, вярно, ама ако я играем добре, няма как да ни изиграят. А и нямаме друг шанс, защото, както казва Чардафон Велики: „Таково е течението!”. Защо да вървим срещу него, когато може и по брега?

Ще си позволя да завърша тези редове не с дълбокомислено заключение, съвет или тям подобни, а с нещо съвсем различно и противоречиво - нещо, което загатнах още в първия пасаж:

СОНЕТ

Популярни сме със свойта неизвестност.
Елитарни сме с плебейските си лозунги.
Тъпото е умува. Трудно става лесно.
Ъгловатите глави са с гладки мозъци.
Революциите раждат ренегати.
И макар, че сме в Европа, пак сме в Азия.
Както зло не мислим, хубаво си  патим.
Реалисти сме във своите фантазии.
Ако правим нещо, правят ни на нищо.
Ентусиазмът днес е утрешно униние.
В непросветност щом сме, лошо ни се пише.
Само тези, дето кривват са на линия.
Който губи, е играл по правилата.
Истина е: истината е в лъжата.

Толкоз.


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

А.
07 Mar, 2008 | 11:01

След празника 3-ти март идва и празника 8-ми март!


Честит 8-ми март на Всички ФОРУМИСТКИ!

Да са
ЖИВИ и ЗДРАВИ,
КРАСИВИ,
ВДЪХНОВЯВАЩИ,
ДАРЯВАЩИ ЛЮБОВ,...!!!

ЖЕНИТЕ ИСКАТ ВИНАГИ ДА БЪДАТ ОБИЧАНИ!!!

Noble Sitting Bull
03 Mar, 2008 | 10:47

Gentlemen,

Нека се държим на нивото на форума, в който сме и да сме действително такива, както пише в обращението. Сега, аз съм съгласен с г-н Албениев, но тонът не е този. Може г-ца Албена Иванова да е изказала неправилни мисли, но това не означава, че трябв да я обиждаме. Тя самата, като истинска българка, не може рано или късно да не разбере, че за нея няма по- хубаво нещо от българските мъже. Един мой колега, програмист, работи в Германия и си търси приятелка. Питам го "Как са българките там?". Той ми казва: "50% от тях искат да завържат трайна връзка с немци, другите 50% не искат и да чуят за тях, понеже вече са си имали вземане-даване с немци!". Много поучителна история, според мен.

Хайде честит ви празник 3-ти Март!



Иван Албениев
01 Mar, 2008 | 13:18

Албена Иванова, сърбите не можаха да си опазят държавката, взеха да се разпадат на съставните си частушки, а ти ги слягаш като хегемон на Балканите! Ха-ха-ха! Виждаш ли колко грешни пари плаща сръбската пропаганда на своята псевдо интелигенция, за да ги заблуждава и в крайна сметка - да се самузаблуждава. Така Сърбия не само нищо няма да спечели, но скоро ще стане с големината на Пловдивска област. Недей така, драга. Ние не мислим злото на сърбите. Това, че гащите ни били "посрани" си е наш проблем. Поне не се опитваме като сърбоманите да серем в чужди гащи. Щото това ще им излезе през носа. Бъди здрава, госпожо, и по-често се подмивай - понамирисваш на милошевски шовинизъм.

Македонец
01 Mar, 2008 | 13:13

Язе сум македонче, ама съм си бугарче. Сакам да се провикнам: "Ой ви вази, братья македонци, па оти се срамите да се наречете бугари?". Кръвта вода не става, она че ни сбере во една държава кога си требе.

Багратион Пети
01 Mar, 2008 | 13:09

Раздробяването на Балканите страшно много ми напомня политиката "Ришельо". Тогава Централна Европа и по-специално немските княжества са били раздробявани, за да се създаде санитарен пояс са Франция, която е намирала сред тях и свои съюзници, за да ги насъсква помежду им. Това виждаме и днес при нас. Сърбите са много арогантни, наистина, но те НЯМАТ потенциал за господство над Балканите, никога не са го имали и няма да го имат. :) За тях е по-добре да си натискат парцалките, защото може да им вземат и Воеводина, за да ги върнат в същинските им граници, когато са били "бъбречето" на Балканите. А че Косово 500 години е било българско, това се знае. А че Сръбска Рашка е основана северозападно от днешно Косово също е ясно. Сърбите робуват на собствената си националистическа митология, която ще ги изправи пред поредната национална катастрофа. Не това е пътя за тях. Ако влязат в Обединена Европа, границите ще паднат, защо им е да се надуват като папуняци, които се изпускат неприлично? :)

A
29 Feb, 2008 | 15:31

Yes, SDY!
Стискам ти ръката, Човеко!


SDY
29 Feb, 2008 | 12:26

Поздравления за Пешо. Добре го е написал.
"Повредата не е във вашия телевизор... Логиката в политиката винаги е някъде другаде. Върти, сучи, важно е да си защитиш интереса. А кой има геостратегически интереси на Балканите? Кой иска да отцепи една територия от сръбско-руската сфера на влияние? Кой залага на не-славяните и не-православните елементи, за да ги ползва като клин за деславянизиране на балканите? Знаете кой. Тук са големите енергийни трасета. Тук са важните транспортни коридори. Русия трябва да бъде изтласкана по-далече, за да не пречи. Ето! Това вече го разбирам. Real politic. Разделяй и владей. Какво тук значи някаква си „независимост”? За какви „демократични принципи” въобще може да иде реч?"
Ето, така трябва да се разсъждава, в дълбочина и переспектива, а не ограничено. Много колеги във форума са завладяни от сегашното статукво - наличие на една супер сила и с лекота оправдават действията й през последните две десителития, когато погази всички правни и международни норми и споразумения. През 1945 г. в Ялта и 1975 г в Хелзинки, всички държави, включително и силната на деня, подписаха споразумения за ненакърнимостта на сегашните граници, които от 1991 г. системно се нарушават най-безцеремонно от дядо Джон. Както казват някои форумци: "така е братче, правдата е на страната на силния .................. може да не ти харесва, но това е положението". Може да е така, но не обичам да ме правят на балък. Щом е така да си кажат: Ударихме Ирак, защото искаме контрол над петролните кладенци, а не ми говорят за грижа за арабите и износ на демокрация, за което никой не ги е молил. Ударихме талибаните в Афганистан, защото ни удариха двете кули /много спорен момент. Сами ли ги удариха или с наша помощ?. За случая има само един въпрос. Защо в момента на удара - 08,15 часа, съвсем "случайно", масово, 75 % от дисциплинираните служители от еврейски произход в двете кули са закъснели с 30 мин. за работа ?. Голяма загадка, но може да се намери обяснение./, а не за да сложим контрол върху наркотиците. Като резултат, в момента, в Афганистан се произвежда 95 % от световния добив на наркотици !!!!. Между впрочем една "дребна" информация - межди 1991 г. и 2000 г., вследствие на наложеното от силните на деня ембарго на Ирак, са загинали 2,5 милиона иракски деца, поради липса на лекарства и глад, а на Садам-злодея са му поникнали само дузина бели косми на брадата, но не се чу ни вопъл ни стон от световната демократична и хуманна общност. Но ако попиташ, ще ти кажат, че за това си е виновен иракският народ, който между двата удара /10 г./не се сети масово да се надигне и да си свали неудобния и непокорен диктатор Садам. Така, че Дядо Джон се провали и в Авганистан и в Ирак и се га в края на мандата си постигна една пирова победа - независимо от никой друг, а само от дядо Джон Косово, за да не е капо. Отличен плацдарм на Балканите, затова през изминалите 5-6 години дядо Джон си построи най-голямата военна база зад граница - "Бондвил" в Косово, още преди да е обявила едностранно независимостта си, т.е. на територията на все още суверенна Сърбия. Само, че никой не си задава въпроса, дали вечно дядо Джон ще бъде единствената суперсила в света?. И след като без резолюция на съвета за сигурност едностранно бомбрадира Югославия, с наше съдействие, уж за да защити "невинните" жертви на сърбите - албанците, оповавайки се само на силата си, може ли някой, в определен момент, също без резолюция на СС, да реши, че трябва да защити сърбите в Косово и да стовари няколко бригади от спецназа. Кой ще ги спре?. Дядо Джон и НАТО ли?. Май, ще бъде малко рисковано вече. 2008 г. не е 1998 г.. Сърбите не са цвете. В исторически план са ни създавали много проблеми. Тук говорим за принципи, нарушавани самоволно и едностранно от силните на деня, които вместо да заставят останалите страни строго да спазват международни споразумения, сами ги нарушават. А, тези които съчувстват на "братята" по вяра и приоритети - албанците, добре е да знаят:
1. Косово може да е било 600 г. в границите на Първата и Втората български държави, но през 1912 г. са били само 12% от населението, докато през 2000 г. стават 95 %. Причините за ясни - планиран демографски бум.
2. След като толкова обещават да са толерантни към другите етноси, защо през последните 7-8 години в Косово са били разрушени, опожарени и поругани 150 православни църкви, много от които са били построени по времето на I-та и II-та български държави, т.е. - български, под невъзмутимия поглед на братските натовски войски там ?. И сега са оцелели малко от тях, само защото новите ни европейски братя се засрамиха и поставиха пред тях по един бронетранспортьор.
3. Няма защо толкова да се натискаме да ходим в Косово, защото още преди 5-6 години историкът Николах Генчев от СДУ е заявил, че скоро ще граничим с албанска държава. Дали няма да се окаже прав?.


Пиринец
29 Feb, 2008 | 00:24

България първо да се изчисти от "антибългарските навеи" в Пиринска Македония/до Багратион и "срамежливия" До Пиринец/...
Второ,БГ може да вземе и да си спазва законите ,някой хубав ден,и да признае правото на политическа и културна свобода на българските граждани с македонски етнически произход и съзнание!

albena ivanova
28 Feb, 2008 | 19:48


Iskam da obarna vnimanie na edin dreben za mnogo bogatite narodi fakt, no drastichen za sravnenieto mezdu dve balkansko darzavi fakt: Serbia plasta na inteligencijata si po 1000 i nad 1000 EVRO, i daze i 2000 Evro, dokato evropejskata palanka Bulgaria e obrekla inteligencijata si na javen genocid: zaplatite na obrazovanite hora sa srabskite bez 1 nula. Taka che, stiga ste se ezili. Vizte si najnapred posranite dripavi zadnici. I togava se proiznasjaite za goliamata politika. Serbia e tazi, kojato tryabva da vodi Balkanite. Tuk e mizerijata, tam e zivotat, samo prez 1 granica.

Багратион Пети
25 Feb, 2008 | 10:46

Тези много. Реалностите са такива, каквито са. Какво е полезно за нас:
1. Да сме в Евросъюза и НАТО като гарант за националната сигурност.
2. Турция да е вън от евроструктурите, за да не може да отцепва територии от България /не е възможно външна държава да си присвоява територии от Евросъюза/.
3. Да помагаме на Македония да влезе в ЕС като постепенно и неотклонно неутрализираме антибългарските навеи.
4. Сърбия да е наясно, че няма да може да ни работи с "братски чувства" т.е. тя трябва да се бори за нашата подкрепа за ЕС, а не на й я давама ей така на тепсия. В крайна сметка ще я получи, разбира се. Сама по себе си изконна Сърбия е малка територия, да нсе забравяме това. Митовете за сръбска Рашка и прочее са си техни, но нас не бива да ни зомбират.
5. Не бива да изпадаме в националистически истерии, но и не бива да се разтваряме тотално в общата маса на ЕС. Политиката се мени. Видяхте какво се случи с разпада на "вечната" Югославия. Дай боже ЕС да го бъде дълго време, но ние трябва да запазим българската ядка като достойнство и национален интерес. Без да накърняваме чуждия интерес... прекомерно. :) Това е честна позиция. Другото е национално предателство.

А.
25 Feb, 2008 | 09:37

Вместо Краевски да пише нови теми, аз ви предлагам нов почит на старата.
Става въпрос за един коментар, който скоро чух.
Той гласеше следното - сърбите не били много недоволни от обявяването на Косово за независимо, тъй като другата алтернатива била албанците в самата Сърбия да се обединят, да направят политическа партия, по примера на ДПС в България и да атакуват Сърбия отвътре.
Това беше теза на Божидар Димитров.
Как мислите?

Noble Sitting Bull
24 Feb, 2008 | 23:42

Петре,
Хайде задай новата тема де, че се изнервих вече от чакане.
Тук по тази тема всички вече се налалахме до насита....

Към Пиринец
24 Feb, 2008 | 19:42

Македонците са българи, а македонски българофоб е все едно български българофоб - нелепица тоест. Аз така го разбирам. Ти от ОМО "Илинден" ли си, бе? Ако си, значи и за тебе става дума. Вразуми се овреме.

пиринец
24 Feb, 2008 | 01:32

Какъв е проблема с "македонските българофоби"???Нещо не разбрах връзката със "безалкохолната шльокавица" и нашата/македонска/ неприязаност към някоя поредна българска тъпотия?!

Седящия..
24 Feb, 2008 | 00:00

Така ли, ами тя оня ден като беше при мен, разправяше едни други неща за теб, ама няма да ги казвам тук, да не станеш за смях....:-)

Гаджето на Кайли
23 Feb, 2008 | 23:27

Аз съм Кайлиеб, а за теб... жалко, че не си поне Лилиеб, тц-тц-тц, язък!

Седящия..
23 Feb, 2008 | 22:38

Алооооуу, гаджето на Кайли, ти да не си бабоеб, бе та ме пращаш при Лилито, бре? Бабоеб, не боабаб - боабабите не са геронтофили...:-)

В
23 Feb, 2008 | 22:26

Никаква. Ние тук всички сме перверзни и обичаме да говорим несвързано.

Омар Хаям
23 Feb, 2008 | 21:34

Бикове и А-та, като ви слушам, чудя се - къде е връзката между Кайли Миноуг и политическата оксиморония? О!

А
23 Feb, 2008 | 12:40

Към биК, биК, биК - брадър, /по калеко Алеко/.

Скъпи БИКО,

сигурно защото си СЕДящ, а не СТОящ, не можеш да ми разбереш тънката мисъл. :-)
Прикривай се ти зад някакви си линкове, Лед-ове и Цепелин-и, обаче скоро ще бъдеш разобличен.
Виждам аз, че агента в теб не спи, щото ми пробутваш тука тази Миноуг, та дано да се хвана на въдицата да кажа 2-3 приказки: била ли красива, хубаво ли пеела.....
НИЩО НЕ КАЗВАМ и НИЩО НЕ ЗНАМ!
Край и точка!!!:-)))))))))))))))

На Кайли Миноуг гаджето
23 Feb, 2008 | 09:23

Седящий бико, ако дойдеш при Кайли, ще се разкайваш. И глобализацията нема да те спаси. Стой си у BG-то при Лили Иванова, аз към нея имам ли претенции?

Noble Sitting Bull
23 Feb, 2008 | 06:58

Към А-то.
За твое сведение един линк носи толкова много информация, първо за това, което има в него и второ за този, който ти го праща, колкото ти не можеш и да си представиш.
Помисли само дали предпочиташ някой да ти обяснява, колко красива е Кайли Миноуг, и как пее, или предпочиташ линка? Не те питам дали предпочиташ нея самата, щото е ясно, че я предпочиташ, ама няма как да стане :-)

Багратион Пети
23 Feb, 2008 | 01:09

Че, двойните стандарти в политиката ги виждаме. Не можем да "превъзпитаме" Големите. Ние и себе си не можем, та тях ли?Въпросът е доста по-прагматичен - като как да ни бъде в тази сложна международна обстановка? :) 1300 години /че и повече/ ни има, явно и сега ще се справим някак. Споко.

Che Guevara
23 Feb, 2008 | 00:01

Независимостта на Косово показа колко е лесно в наши дни да се създаде държава. В миналото са били необходими дори векове, докато населението на една и съща местност се осъзнае като народ и създаде държава, но в наши дни е достатъчно само да имаш поддръжката на САЩ и готово. Същите САЩ, които застанаха на страната на Турция, докато тя бомбардираше кюрдски села в Ирак, ,същите САЩ, които не позволиха на коренното население на континента, който обитават и чиито земи откраднаха - индианците, да създадат своя автономна държава, същите САЩ, според чиято конституция малцинства при тях не съществуват и съответно статут на такива никога няма да получат милионите латиноамериканци, китайци, италианци, поляци, ирландци, същите тези САЩ на други места по света имат нахалството да реват за правата на малцинствата, да нападат суверенни държави и да подкрепят откъсването на суверенна територия от съществуваща държава! Това, което Щатите никога няма да допуснат за себе си, те подкрепят, дори налагат със сила на другите държави и благодарение именно на тях, един етнос се превърна в "нация". Затова преди няколко дена американските знамена се вееха заедно с измислените косовски такива. И това е само началото от осъществяването на пъклената цел - дестабилизиране на Европа, унищожаване на независимите европейски държави и подмяната им с други, послушни и изпълняващи всяко едно нареждане на Големия Брат. Днес жертвата е Сърбия, а утре?



Б.
22 Feb, 2008 | 15:59

Ха-ха-ха, А!... Че си умрем от смех!

А
22 Feb, 2008 | 13:33

Абе тук някякъв си "Б" ми иска да си дам пълната итформация кой съм, какъв съм,що съм?!?

След оня гърч с архитектчето Г.Я., който отказа да плати 50-те хиляди,...
Къде ме търсиш ти мене, бе, алоооо...!?!
НИЩО ВЕЧЕ НЕ КАЗВАМ, нито знам, нито ме интересува. Така е най-лесно.

Ама и останалите като ги гледам, скоро само линкове ще пращат, най-много по някой и друг емотикон:) :))


Багратион Пети
21 Feb, 2008 | 15:11

Far Corporation, Седящий, кавър ти пуснах, нали в статията на Краевски става дума за подмяна, та и аз да съм в тон.

Седящия...
21 Feb, 2008 | 15:07

Багратионе, какви са тези бре?

Tова е на Led Zeppelin:

http://www.youtube.com/watch?v=ayzhJKy8H_A

Конрад Аденауер
21 Feb, 2008 | 14:52

Тука е истината:

http://www.youtube.com/watch?v=lKg4g9zMeHI

За политиците - "Приказка за стълбата".
За народеца - "Стълба към небето".

Фът-фът-фът-фът...

Багратион Пети
21 Feb, 2008 | 14:46

Ясна е работата - чака ни стълбата към небето:

http://www.youtube.com/watch?v=s2hnboQdnUg

Приятно възнасяне... :))))

П.Краевски
21 Feb, 2008 | 14:25

Материята е сложна, изразих мнение според нивото на своята /не/компентност. Ако разполагаме с повече и по-достоверни факти, можем да поразсъждаваме по-сполучливо, мисля. Засега така. Весел ден! :)

Седящия Бик
21 Feb, 2008 | 13:51

Забравих линка бре:

http://www.youtube.com/watch?v=XBXWNSNOa5o

Седящия Бик
21 Feb, 2008 | 13:49

Краевски, тук много ме изкефи, действително, но такъв е светът, братче - на силните, които за съжаление непрекъснато ни работят с оксиморони. Ние си приказваме - керванът си върви. Гледам, че Вовка от Москва ходи много зъл и ядосан напоследък, експериментира с някакви нови вакуумни бомби, та не знам какво ще последва. Дано не е някой нов кьотек, че нали знаеш - когато атовете се ритат, магаретата страдат. Чакай да те поздравя с един стоящ бивол - той обаче е два пъти по талантлив и надарен отколкото е дебел. Всъщност вие вече се познавате с него, ти знаеш от къде....:-)


Б
21 Feb, 2008 | 12:30

Кой го поздравява Краевски? Моля приложете:
1. ЕГН
2. № на лична карта
3. № на банкова сметка
4. И други.
Мерси.

Б. - първи отдел, петнайсто управление, кабинета до стая 00.

А
21 Feb, 2008 | 12:12

Поздравления, Краевски!

Конрад Аденауер
20 Feb, 2008 | 19:45

Аз обичам Лили Иванова, макар че това няма никаква връзка с темата за Косово и въпросната оксиморония.

Седящия и т.н.
20 Feb, 2008 | 18:48

Кузнечик,
От тези дето си ни ги пратил най-много уважавам това тук:

http://www.youtube.com/watch?v=rZWXnkfZ-bY&feature=related



Кузнечик
20 Feb, 2008 | 18:03

Хайде, нещо за душата:

http://www.youtube.com/watch?v=hVkEHBbv4Fg

Noble Sitting Bull
20 Feb, 2008 | 18:00

Абе остави ги неандерталците, гледай какво правят китайците и индийците - вече са навсякъде. Няма ги в България само, защото си намират по-хубави държави за живеене.
Истината е, че и аз не знам в момента дали е хубаво Косово да е независимо, специално за нас българите. Дано да е за добро. Много са сложни игрите.
Айде стига политика. Ей ви нещо за разтуха:
http://www.youtube.com/watch?v=98GXT6tvzs8&feature=related

Конрад Аденауер
20 Feb, 2008 | 17:58

Ало, Българския шоп, ако си Георги Шопов - кмета по културата, дай някой лев на коментаторите тука, може книги да издадат!

Багратион Пети
20 Feb, 2008 | 17:53

И все пак Седящият бик е прав наполовина т.е. той е приклекнал.

Кузнечик
20 Feb, 2008 | 17:48

За генетичния матрал си абсилютно прав. Гледах един филм за неандерталците и хомо сапиенс - уж си живеели съвместно не знам си колко стотици хиляди години и накрая какво излязло? Постепенно хомо сапиненс избутал неандерталеца до Гибралтарския проток и оня измрял в тамошните пещери. Като причина за победата на сапиенса изтъкнаха, че познавал огъня и по-съвършенните оръдия на труда, ерго, размножавал се е повече в резултат от относително по-голямото изобилие. Та затова си прав. Но забележи - освен генетичен натиск, имало е технологично превъзходство.
А за събарянето на кулите какво да ти кажа - по-лесно е да разрушаваш. Простотията и неграмотността винаги побеждават накрая. Справка - края на римската империя и подобните на нея. Както виждаш, Щатите удрят с методична педантичност всеки Претендент, за да го върнат поне 50-100 години назад в развитието му. Това съм го чел някъде като доктрина на САЩ, май беше при Кисинджър, "Дипломацията", нещо такова. Битката по-сложна, отколкото ни се представя. Не ми се навлиза в подробности, че ще напиша статия.

Noble Sitting Bull
20 Feb, 2008 | 17:37

Щурчето,
Абе това за силата е доста относителна работа. Виждаш ли, моята представа е, че е по-силен е онзи който прозвежда повече и по-качествен генетичен материал, а не онзи който прави хубави бомби.
Как ли да си обясня, че някакви мангали, не знам си откъде, които изобщо не могат да претендират за сила, взеха че бутнаха кулите на силните, а те не можаха да разберат как и защо стана това? Ти имаш ли някакво обяснение?


Конрад Аденауер
20 Feb, 2008 | 17:34

Аз предлагам седящият бик да направи партия на юзера коментатор /ПЮК/ с един единствен член - себе си - и да подеме борба за своята независимост във виртуалното пространство. Засега ми се вижда зависим от себе си т.е. все още не е независим. Венсеремос!

Багратион Пети
20 Feb, 2008 | 17:28

Кузнечик е прав. А дали е прав Седящият бик? Ще помисля.

Кузнечик
20 Feb, 2008 | 17:25

Бичето, историята е постоянно предоговаряне на базата на силата и правото, на правото и силата. В диахронен аспект историята е движение, раждане, израждане, измиране на определени маси от хора. Никой не е вечен наемател нито вечен хазяин. Въпрос на обстоятелства и balls.

Noble Sitting Bull
20 Feb, 2008 | 17:03

Някъде четох, че в Калифорния китайските емигранти вече били около 50% от населението. Предлагам щата Калифорния да се отцепи от щатите и да се обяви за нова независима държава, която да се казва New China! Същото предлагам да стане и с щата Алабама. Там негрите са около 80% от населението. Алабама също да обяви независиност и новата държава да се казва New Nigeria (Негри -> Нигерия)! New Mexico - също отделна държава, там и без това са само латиноси! Готино, нали! Повече държави, повече демокрация! Предлагам също навсякъде по света, всички, които живеят на квартира да обявят независимост от хазяите и да завземат апартаментите, в които са под наем! Ето това аз разбирам истинска и повсеместна демокрация!

Багратион Пети
20 Feb, 2008 | 16:01

Колкото и да се разтваряме в ЕС, не бива да забравяме кои сме.

Български шоп
20 Feb, 2008 | 15:51

Браво, браво Багратион Пети!
Най-после един интелигентен коментар за събитията.
Ако би стигнал до ръководещите ни “другари“, за пръв път
в историята, след Борис 1-ви и Симеон Велики, България би могла да успее нещо “политически правилно“.

Багратион Пети
20 Feb, 2008 | 12:35

Сърбите никога не са пропускали възможност да ни унижат, когато сме в тежко положение. Тяхната "Велика Сърбия" е до София. Затова трябва да се възползваме от всяка възможност да прокарваме своята си политика, без да робуваме на "братски чувства", но и да ги използваме за нашата кауза. Внимателна политика е нужна. Ако признаем Косово - нищо ново, вече подкрепихме /логистично/ бомбардировките над Белград и не дадохме коридор на Русия за военна намеса. Картите отдавна са на масата. Въпреки това - лавиране! Сега е момента да се възползваме да вкараме наши войски в разпадащата се Македония, както сърбите и гърците направиха това по време на Балканската война /по наша грешка/. Доколкото знам, сега генералът, който оглавява международната мисия в размирните територии е българин. Трябва много внимателно да се инфилтрираме там, ненатрапчиво, демократично, под егидата на ЕС, НАТО и пр. като възпираме за известно време приемането на Западните балкани в Съюза и да направим така, че Турция да гледа Европа през крив макарон. Това е тазата. На дипломатически език тя ще изглежда мнооооооооого по-доброжелателна, есмихната и обещаваща /както правят гърците, междувпрочем/. Това е моята теза.

svetlin stankov
20 Feb, 2008 | 12:15

Иронията е напълно на място! Сърбия плаща за греховете на Кралството! А относно силата на "Великата демокрация", не се случва нищо ново, последните два века са пълни с подобни примери. За България е важно да следва свойте интереси и да трупа "пачка" и влияние, за да осигури сигурно бъдеще на нацията! А след като сърбите допуснаха такова поражение, благодарение на недалновидната си политика, си заслужават унижението.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.