Факти, Анализи, Коментари
   22 Май 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Пише ви един българин, който от малък мечтаеше да стане разузнавач
Евгений Тодоров - 18 Февруари 2008
До господин Началника на Комисията по досиетата. Молба за досие
Eвгений Тодоров
Eвгений Тодоров

  М О Л Б А


 Уважаеми Господин Началник, 

 Пише ви един българин, който от малък мечтаеше да стане разузнавач.

Когато другите деца сричаха приказки, аз вече бях прочел всичко за Авакум Захов. По-късно любим герой ми стана Емил Боев. По 10 пъти съм гледал всички серии на “На всеки километър” и “17 мига от пролетта”.

Освен, че учих прилежно руски с надеждата един ден да ме изпратят на школа в Москва, по собствено желание изучавах тайно турски и гръцки. Мечтата ми беше да работя в тила на югоизточното крило на НАТО.

Успоредно с това покрих два пъти нормите на “Бъди готов за труд и отбрана”.

Въпреки старанията ми и предаността, с която посрещах  всички мероприятия на народната власт, никой не се опита да ме вербува.

Въпреки това аз работех индивидуално. Наблюдавах децата от квартала, наблюдавах съучениците си, после и колегите си на работното място.

Много неща ме смущаваха и аз информирах класния и директора на училището за тези младежи и девойки, които попадат под ударите на пагубното западно влияние.

По-късно информирах старшината за тези, които псуват тайно офицерите от Българската народна армия.

След това пък информирах партийния секретар кой разказва политически вицове на работното си място.
Писал съм и сигнали - до Окръжния комитет, до ЦК, до Комисията за партиен и държавен контрол, до списание "Партиен живот", до "Работническо дело" и т.н.

И пак никой не ме вербува.

За агенти изглежда избираха само свои хора.

А аз толкова мечтаех да имам служебна карта /сигурно е имало такива карти/ - не, нямаше да спекулирам с нея и да пререждам на опашка, примерно, или да плаша катаджиите – исках само тя да стои във вътрешния ми джоб и да ме топли. Да се чувствам по-патриот от другите.

Жена ми ме напусна – каза, че й омръзнало да я следя, но това е друга тема.

Останах да живея сам и бях готов да предоставя жилището си за явочна квартира, но никой не го поиска.

Вечер се приспивах с мисълта какво агентурно име би ми отивало – реших, че ако дават да  се избира, бих избрал “ястреб” или “сокол”. Ако не са заети. А ако са вече заети – каквото ми дадат.

Но те пак не ме вербуваха. Аз обаче продължавах да живея така – нещо като безпартиен комунист.

И ето –днес чета имената на агентите и се оказва, че някои от тях познавам. Те не могат и на малкия ми пръст да се намажат, но сега станаха герои. Защитници на отечеството. Специалисти по всичко.

Гледам им физиономиите по цял ден по телевизиите и чета имената им във вестниците. А те приказват ли, приказват.

А за мен – нищо.

Обаче се роди надежда – това е последната ми надежда в живота.

Да са ме вербували, без да разбера и без да ме питат – както се оказва, че е ставало в повечето случаи.

Със сигурност е било точно така. Сигурно са искали да ме законспирират дълбоко.

Значи още има надежда името ми да излезе във вестниците. Да дойдат журналистите и да ме питат истина ли е?

Аз обаче няма да си призная, че е станало, без да разбера. Просто ще си мълча. Защото мълчанието е най-големият капитал на бойците на тихия фронт.

Така че моля уважаемата комисия още веднъж да изтръска досиетата и да намери моето. Не може да ме няма там.

Оставам в очакване

Подпис – не се чете


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

fen
21 Feb, 2008 | 01:10

До др.Евгений Тодоров,
с кодово название "Рихард Зорге",
вербуван на 8 март 19..г. от инспектор Стрезова,
началникк на 69 Управление към ДС.

Имам приятната задача да Ви известя, че ИМАТЕ АГЕНТУРНО ДОСИЕ!!!

Най-сетне мечтата Ви се сбъдна!!!


Така здраво бяхте законспириран, че, както разбирам, дори не сте се и досещал какъв сериозен агент сме имали във Ваше лице.

Информацията, която ни давахте беше и си остава СТРОГО ПОВЕРИТЕЛНА, така че не можем да я разкрием на широката аудитория, както и на Вас самия.

Съжаляваме, че толкова години сте останал житейски неудовлетворен, нещастен някак в обществен и личен план, като сте мислел, че сте встрани от шпионската и разузнаваческа дейност.
Но...най-накрая ИСТИНАТА се показа, АРХИВИТЕ се отвориха, ДОСИЕТАТА се прочетоха, ТАЙНИТЕ КВАРТИРИ се разкриха, АГЕНТИТЕ се посочиха, ИМЕНАТА се назоваха,... и за Ваша радост, др. Евг. Тодоров, Вие се оказвате в ПЪРВИТЕ РЕДИЦИ!!! ПОЗДРАВЛЕНИЯ!!!

Събирайте сили, защото ще Ви трябват - сега журналисти ще Ви искат интервюта, телевизии ще Ви преследват, ще виждате снимките си от първите страници на вестниците и кориците на списанията, фенките ще протягат ръце да Ви докоснат, феновете ще искат автограф с посвещение, майки ще кръщават децата си на Вас,... Това е ВАШИЯТ МИГ! ДРЪЖТЕ и НЕ го ПУСКАЙТЕ!

И...накрая...БЛАГОДАРИМ ЗА СЛУЖБАТА В СЛУЖБИТЕ! ВИЕ сте ЕДИНСТВЕНИЯТ, който се радва да носи името АГЕНТ на нашето /и чуждото/ разузнаване!

чичо Фичо
19 Feb, 2008 | 17:43

Той, председателят на комисията по досиетата е имал същите мераци да стане разузнавач към ДС, но не са го приели, защото тъста му е бил регистриран за кражба почл.218Б от НК. Кадровиците тогава са държали много на чистото минало. Колко мръсотии е направил на свои колеги, които са предпочетени пред него! Със зъби и нокти се докопа до шефския пост на МВР в Добрич, а сега си отмъщава с удоволствие, дето не го приеха на времето в ДС.

бай Пешо
19 Feb, 2008 | 13:19

Поредний СУХ НАПЪН на дъртия комсомолец Женя.

Дон Пипон
19 Feb, 2008 | 12:33

Ех, Мелончооо, ами огледай се, чедо - ченге до ченгето. Ти какъв чин имаш?

Дон Мелон
19 Feb, 2008 | 10:44

Ех, пипончооо, тиква си остана, все конспирации ти се привиждат. Ако цицките са против нас, то най-отпред сме си ние самите.

Дон Пипон
19 Feb, 2008 | 09:58

България си я източиха тия, които я завладяха пред 1944 и след това я дадоха на Запада, за да го съботират с двойна агентура. Това е. Какво има да се чудите толкова. Народа има значение дотолкова, доколкото да се използва като производител на блага или за размирици, когато им потрябват. Дълбоко порочна е системата и всякакви приказки на повърхностно равнище ме дразнят.

avraam
19 Feb, 2008 | 09:39

Не е въпросът, че професията разузнавач, е долна или престъпна. Просто ДС, по нареждане на БКП чрез външно търговските дружества изнесоха над 15 млрд. долара от 1984 до 1997 г. Това е. Днешния еквивалент на тия пари е, около 45 млрд. долара и то ако са стояли просто така, без да се въртят. Всъщност проблемът е в това, кой е участвал в голямото крадене. Връзките, достъпът до секретна информация, недопустим за други, събразителността и ресурсите позволяваха и позволяват на "благородните" разузнавачи да крадат и да забогатеят по "втория начин". Вижте днешното финаново състояние на "бившите" от ДС - всички имат фирми, сериозен международен бизнес и дори производство. Опъвайки тънката, чувствителна струна на репресираните и техните роднини с отварянето на досиета, се отвлича вниманието от въпроса, кой и кога и къде е участвал в голямото крадене! Състоянието на страната в настоящия момент е, не защото някой наклепал дядото на друг, че е говорил против партията, а защото някои са изнесли парите на държавата и сега на практика я владеят!

Ястреб Соколски
18 Feb, 2008 | 14:25

Ето на, знаех си аз, че съм завербуван без да знам! Браво на Е.Т., че ме описа. Само да питам - ами интервюто, в което ще мълча достойно?

Петобагреник
18 Feb, 2008 | 10:18

Ххахахахаха, готино! А аз познавах един, който се оказа толкова таен агент, че дори не знаеше за това. Хубав материал, браво!


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.