Факти, Анализи, Коментари
   21 Май 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Записки по перестройката
Евгений Тодоров - 19 Януари 2008
Не се получи това, което си представяхме. Но за това най-малкото вината е на Горбачов. Остана само споменът от Очакването...
Ще се снишим и Перестройката ще мине, беше казал нашият Първи
Ще се снишим и Перестройката ще мине, беше казал нашият Първи

Евгений Тодоров

Лично съм благодарен на Владимир Владимирович Путин. Неговото днешно / 18.01.2007 / посещение в София вдъхнови и върна към нов живот много българи,  които страдаха от години. Страдаха през цялото време на Прехода – независимо от това, че повечето от тях съвсем не бяха останали без хляб. Тъкмо напротив.

Аз чак сега усетих къде са корените на Путин – след като видях с каква страст неговите български фенове използваха всяка възможност да оплюят Горбачов.

Ако ги нямаше Горбачов и Елцин, сега Путин щеше да бъде Генерален секретар, а не Президент. И щеше може би още да има велик Съветски съюз.

Откакто се заговори, че руският президент ще благоволи да ни посети, не съм чул една добра дума за човека – символ на Перестройката.

По всякакъв повод се правеха сравнения между славната Путинова епоха и времето на “предателя”, “агента”, “белязания”, “разрушителя”…

А всъщност времето на Горбачов беше едно страшно интересно време. Ще бъде несправедливо, ако го забравим.

И така - изоставям за известно време Прехода и се захващам с Перестройката.

Някой ще каже – че то едното продължи в другото. Само дето по средата между двете свалиха Тодор Живков.

Времето на Перестройката приличаше на последните ми казармени дни. Пристъпвахме нетърпеливо от крак на крак край телените мрежи и чакахме да дойде Уволнението.

Най-хубавото на Перестройката беше объркването в партията и държавата. “Съветският пример” по-рано беше тоягата, с която ни биеха, сега човек можеше да си го върне за боя, използвайки същата тояга.

Домораслите идеолози бяха ошашавени. Сърцата им бяха разбити на парчета – и то не от империалистите, реваншистите, дисидентите и ревизионистите, а от самия Генерален секретар на КПСС.

Объркването прерасна в омраза и чак сега – в дните на Путин, омразата бе изплюта. Бяха доживели да видят начело на любимата братска държава най-после близък човек. Почти брат. За разлика от омразните му предшественици.

Не надценявам Горбачов – той просто наследи една изпаднала в криза система и се опита поне да я очовечи. Преди фалита.

Друг на негово място би могъл да потърси по-различен изход.

Както казваше един приятел – страшно е една гладна държава да е толкова добре въоръжена.

Спирам с философстването. Нека историята да съди и Горбачов, и Путин. Аз ще се опитам да ви разкажа няколко случки от края на 80-те години.

Всичко започна със списанието  “Огоньок”.

Запомнил съм миризмата на хартията му още от детството.

Едни близки, които живеех в къща и тоалетната им беше в двора, през зимата използваха нощно време гърне. И гърнето покриваха с “Огоньок”.

А в казармата ротният художник прерисуваше от “Огоньок” пейзажи за новите апартаменти на офицерите. Плащаха му с отпуска.

И когато през 80 и някоя година ми казаха, че в това списание пишело разни страшни неща, не можех да повярвам. Взех един брой,

разлистих го и онемях. За далеч по-невинни неща в България уволняваха. Даже Белене би било леко наказание за съветските колеги.

И като започна едно четене…Само че списанието стана дефицитно. По-рано така си стоеше на камари и никой не го купуваше, сега се намираше само с връзки. В Пловдив вече стигаха само три броя.

Продавачката в РЕП-а до кино “Република” ни даваше единия брой – надяваше се, че го дава в добри ръце, а не в ръцете на “гнилите интелигенти”. От ръководството я предупредили , че точно такива хора ще го търсят.

Точно по това време имах проблеми с една малка дискова херния и се наложи да полежа в болница. Попаднах в една стая с легендарния за онова време изобретател Дженю Караколев.

Дженю беше невероятно интересен човек, току-що беше сглобил първия български доматокомбайн. А няколко години преди това беше измислил някаква друга машинка, която беше ходил да внедрява в Куба. И там един ден, докато бил на полето, видял да се приближава обикновен руски джип. От джипа слязал самият Фидел Кастро.

“При мен на полето –разказваше Дженю, - са идвали много началници. А началниците аз ги преценявам по това докъде навлизат в нивата. Повечето ги е страх да не си изцапат обувките. Иван Панев /тогава първи секретар на Окръжния комитет на БКП в Пловдив/ влизаше най-навътре. Някой път на цели 10 метра. А Фидел прекоси цялата нива, без да се замисли. Дойде при мен и ме попита дали знам испански. А аз му казах, че знам само чирпански/Дженю е от Чирпан/. Тогава Фидел се засмя и каза:

- О, Чирпан. Шампанско, шампанско…

Оказа се, че Кастро е бил на откриването на цеха за шампанско в Чирпан…”

Малко се отплеснах. Като чирпанец Дженю имаше революционен характер. Една вечер след като изгледа в столовата, където беше единственият телевизор на етажа, поредната серия от “филмовата епопея”, озаглавена “Освобождение”, се върна в болничната стая странно озарен. Във филма имаше няколко симпатични епизода със Сталин.

- Реабилитират вече Сталин напълно – съобщи ми радостно Дженю. – Личи си от филма. 

- Напротив. Изхвърлят го от историята –полях го аз със студена вода.

И започнах да му чета някаква статия от “Огоньок” . В нея имаше и статистика на жертвите от Сталиновия терор.

Сутринта се събудих и погледнах към съседното легло. Дженю лежеше като умрял – с широко отворени безжизнени очи. Попитах го какво му е. И той пророни:

- Цяла нощ съм плакал. Кажи ми, че не е истина…

До такива драми водеше тайното четене на едно съветско списание.

След болницата ме пратиха на санаториум в Павел баня. Там лежах като труп 20 дена и най-после събрах сили да се разходя. Куцукайки, стигнах до центъра. Намерих павилиона за вестници, погледнах през стъклото и видях едно истинско чудо. Старателно подредени лежаха на купчинки цели 14 поредни броя “Огоньок”. Само че беше затворено.

На другия ден – въпреки че болките ми се бяха увеличили, почти на четири крака се добрах до местната обител на свободното слово. След това вече не ми се и оздравяваше – какво по-хубаво от това да лежиш по цял ден и да имаш цели 14 броя “Огоньок” за четене.

Съседът ми по легло беше началник на пощата в Белово. Колегата му от Павел Баня разбрал за него и дошъл – без да го познава, колегиално да го посети. При това посещение се разговорихме.

- Как успяхте да се снабдите с толкова “Огоньок”? –попитах началника.

- Ами пращат ми го зорлен – невинно отговори той. – Не мога да разбера защо.

Имах неблагоразумието да му обясня, че става дума за флагмана на Перестройката.

След три дни се добрах отново със сетни сили до центъра да видя дали е дошъл новият брой. Не само че не беше дошъл, но и помен нямаше от купищата стари броеве. Началникът на пощата беше решил да унищожи заразата на перестройката, която можеше да плъзне из Павел баня.

Есента се абонирах не само за “Огоньок”, но и за “Аргументи и факти”, “Век ХХ мир”, “Новый мир”, “Звезда”, “Известия”…Имаше дни, когато  пощенската ми кутия просто преливаше. Голямо четене падаше.

Лятото бях на море в Международния дом на журналистите. И един ден там се появи като от небето самият главен редактор на “Огоньок” Виталий Коротич. По онова време това име за нас беше по-велико от Толстой и Достоевски.

Слава богу тези дни наблизо имаше пловдивски телевизионен екип и успях да взема може би единственото телевизионно интервю. Говореше се, че самият Тодор Живков бил казал Коротич да си ходи по-бързо и да не се връща повече в България.

Измислих някакъв повод и вкарах интервюто в “Адрес 4000”. Излъчи се и никой не се усети.

Впрочем същите тези дисидентски издания се четяха тайно и в коридорите на властта. Виждал съм “Архипелагът Гулаг” на бюрото на Председателя на Комитета за Телевизия и Радио, който минаваше за номенклатурчик.

Никога не съм чел повече – като по онова време. Никога не съм размишлявал повече. Никога не съм се надявал повече.

Ставаше нещо парадоксално – стояхме прави до телените мрежи, ограждащи съветския блок,  със съветска преса в ръка. След толкова четене даже вече мислехме на руски.

Гледахме през пролуките с надежда – точно както чакахме Уволнението като войници. Тоест чакахме Свободата.

Представяхме си тази свобода като човешкия рай.

В този Рай всички хора щяха да се обичат. Щяхме да можем да говорим най-после това, което мислим. Словото на омразата щеше да бъде забравено завинаги.Начело на държавата щяхме да изберем най-умните и най-добрите хора.

Усещането след разминаването с Рая и в двата случая си приличаше.

Не се получи това, което си представяхме. Но за това най-малкото вината е на Горбачов.

Остана само споменът от Очакването. Много красив спомен, уверявам ви.


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

СТЕФАН Д-Р Д ЧОЛАКОВ-ШВЕЦИЯ-БЪЛГАРИЯ
13 Jun, 2020 | 17:36

СТРАХ, О, ВИ … - РЕВ-О-ЛЮЦИЯ ИЛИ ПОЛЮЦИЯ
-
Мишките се крият
Като Хитлер и Доналд Тръмп в мазе
Жената си да пази,
Черен да не я полази и ебе …
-
Расизма пак надигна се в САЩ
Стат-УЙ-я на СВОБОДАТА ще я разрушат
Розовата пролет носена от САЩ
Появи се и в таз страна за СМРАД !
-
Как Е-беше тоз пениз, девиз
На политиците с парите, цици
Там няколко убили плашат в страхове
НИЕ ДА ЖИВЕЕМ, СЪС ПАРИТЕ КАТО БОГОВЕ !
-
Но, робите желаят и те живот
„Спартак“ се вдигна с меч жесток
Срещу народ пращат платената войска
ТЕ УБИВАТ ПО СВЕТА, ЩЕ УБЕВЯТ ЛИ ВЪВ САЩ ?
-
Те са граждани на таз страна !
-
Стуефанъ Д-ръ Димитровъ Чолаковъ

02.06.2020 - Враца
-
http://www.stefan-tcholakov.eu/index.php?year=2020&id=10221&p=poetbg&title=%D1%D2%D0%C0%D5%2C+%CE%2C+%C2%C8+%85+-+%D0%C5%C2-%CE-%CB%DE%D6%C8%DF+%C8%CB%C8+%CF%CE%CB%DE%D6%C8%DF

fen
22 Jan, 2008 | 04:23

Когато един човек реши да прави ремонт в дома си, то най-малко ще се замисли:

1) има ли идея какво точно ще променя,

2) ще му стигнат ли парите, (респективно силите), за да осъществи намеренията си,

3) какво старо ще остави в къщата си,

4) какво ново ще купи,

5) сам ли ще ремонтира или майстори ще търси,

6) и накрая - как ще се оправдава пред жена си ако не и хареса ремонта и обновеното жилище...


Ето такъв един "ремонтьор" се оказа и Горбачов.


Статиите в "Огоньок", "Аргументи и факти " и другите печатни издания са едно, а последвалата действителност -
се оказа съвсем, съвсем "другое дело".

Знаеш ли, Евгений, какво е последното занимание на автора на Перестройката, великия държавен и политически деец, реформатора,..., носителя на Нобеловата награда за мир?


Участва в телевизионна РЕКЛАМА на КУФАРИ!
КУФАРИ РЕКЛАМИРА!
Е, висок клас са наистина...

Дано не си много разочарован...

STEFAN D-R D TCHOLAKOV - SVERIGE
21 Jan, 2008 | 01:46

МОСКВА, МОСКВА, ТУК СТОКХОЛМ - ОБАДИ СЕ !
-
ТУК МОСКВА, СТОКХОЛМ ОБАДИ СЕ !

А, БЕ КАКВО СТАВА ТАМУ У БУЛГАРИСТАНСКА ГУБЕРНИЯ ?

ЗА КАКВО ДА СТАВА, ТАМ НИЩО НЕ СТАВА !
-
Е КАК ДА НЕ СТАВА, НАЛИ ПОДПИСАХТЕ ЗА ГОЛЯМАТА ТРЪБА ДЕТО ЩЕ ТРЪГНЕ КЪМ ЕВРОПА !
-
ПОДПИСАХМЕ Е И КАКВО !
-
НАШИТЕ ТУКА НЕ ЩАТ НА ПУТИНОВ ТРЪБАТА ДА МИНЕ ПО ДЪРОТО НА БАЛТИИСКО МОРЕ И СКАЧАТ, КАТО ЮДЕЙСКИ МАЙМУНИ ОТ САЩ , ВМЕСТО ДА ТУРЯТ ЕДНА ТРЪБА ОТКЛОНЕНИЕ ОТ 50 КИЛОМЕТРА И ДА СМУЧАТ, СМУЧАТ, ДОКАТО ИМ УЛЕГНЕ КЕФО !
-
СТОКХОЛМ, СТОКХОЛМ, ТУК МОСКВА, ДА МЕ ДЪРЖАТ ВАШИТЕ ЗА ******, ТРЪБАТА ЩЕ МИНЕ ПОД БАЛТИИСКО МОРЕ, А КОЙТО НЕ ЩЕ, ЩЕ БЛЕЯТ ОВЦЕ !
-
МОСКВА, МОСКВА, ТУК СТОХОЛМ !
-
МОСКВА, КАКВО ПАК ИМА ОТ СТОКХОЛМ ?
-
ОНОВА КОПИЛЕ ЦАРО ПОЛУЧИЛ ДВА ПЪТИ ИМОТИ ПО КНИГА, ВЯРНО ЛИ И ДАЛИ ЩЕ ГО СЪДЯТ ДА ГИ ВЪРНЕ. ТУК ШВЕДСКИЯТ КРАЛ НЕ МОЖЕ ДА ПОЛЗВА ДЪРЖАВНИТЕ ДВОРЦИ КАТО СОБСТВЕНОСТ. СЕГА КРАЛЯТ НА ШВЕЦИЯ ИСКА ДА ПОСТРОИ ТИ ЛЕТНИ ВИЛИЧКИ ОКОЛО ИМЕНИЕТО НА ДЯДО МУ И ОБЛАСТНИТЯ УПРАВНИЦИ ТРЯБВА ДА ДАДЪТ РАЗРЕШЕНИЕ. КРАЛЯТ ЩЕ СТРОЙ СЪС СОБСТВЕНИ ПАРИ НА ТОВА МЕСТО ОТ 1930 ГОДИНА ДЕТО Е ДАДЕНО НА ПРЕДНИЯ КРАЛ , ДЯДОТО НА ТОЗИ СЕГАШНИЯТ !
-
СТОКХОЛМ, СТОКХОЛМ, ПИТАЙ ЗА СЕГА ИВАН ГАРЕЛОВ - [img]http://www.geocities.com/CapitolHill/8425/pee.gif[/img][img]http://www.novinar.bg/data/2008-01-20/1200832584_9_d.jpg[/img]
- ТОЙ РАЗДУМВА КУЧЕТАТА ТУК. ТРЯБВА ДА СЕ КАЖЕ, КОЙ ЩЕ ОТНЕСЕ ПЕШКИРО ЗА НАПРАВЕНИТЕ ЗЛОУПОТРЕБИ И ЛЪЖИ ПО ДОКУМЕНТИ. ЦАРО СИМЕОНО ПРЕДИ СЕ ПИШЕШЕ, ЧЕ ИЗСЕКЪЛ ГОРАТА С РАЗНИ ФИРМИ, А СЕГА ВСИЧКО СЕ МЪЛЧИ !
-
МОСКВА, МОСКВА, КОЙ ЩЕ СЪДЯТ СЕГА У БУЛГАРИСТАНСКА ГУБЕРНИЯ !
-
СТОКХОЛМ, СТОКХОЛМ, НИКОЙ НИЩО НЕ ТИ КАЗВА ЗА ЦАРО И ЗА ПАЖОВЕТЕ И ЗА ДЪРЖАВНИТЕ ПРЕСТЪПНИЦИ, КОЙ ЩЕ ГИ СЪДИ !
-
ЩЕ ЧАКАМЕ, МОСКВА !
-
ЩЕ ЧАКАМЕ , СТОКЛОЛМО !
-
СТЕФАН Д-Р Д ЧОЛАКОВ

[img]http://www.stefan-tcholakov.com/pic/5840.JPG[/img]

ШВЕРИГИ-СТАНОВО

Дядо Тръндьо Петковски
20 Jan, 2008 | 21:58

Комунизъм, социализъм, демокрация? Фикции. Мангизите си купуват идеолози. А самовъзникналите ги убиват. Толкоз.

Николай
20 Jan, 2008 | 21:05

Наистина, много вярно е написаното - пропуснахме страхотен шанс за истинска демокрация и постепенно стигнахме до сегашната откровенна и нагла трипартийна партократично-мафиозка форма на дикататура.

СЛУЧАЙНО МИНАВАЩ
20 Jan, 2008 | 13:36

Трогателно е как хората случайно попадат на списание или книга и стават човеци. И толкова се захласват в новата идея, че остават слепи за някои очевадни реалности. Аз също съм противник на физическото ликвидиране на инакомислещите. Бих приел отстраняването им от партийни и дъжавни постове, но да не се лишват от правото да живеят сносен и нормален живот и да се реализират професионално, и нека историята да докаже с времето кой е бил прав в мнението си. Със своята подозрителност и мнителност Сталин е бил използван успешно , както от германското разузнаване/чрез подхвърлени документи то е помогнало Сталин и сатрапите му да унищожат хиляди ръководни военни кадри в армията през 1937 г. и да обезглави армията в навечерието на нападението на Германия срещу СССР/. Използван е бил и от Палача на СССР - Лаврентий Берия- негов сънародник, който е имал за цел съветската власт да получи точно такъв вид и образ, какъвто се описва в "Оганьок" и в "Архипелага Голак". А за "невинния" Миша Горбачов, също има какво да се каже. Известно ли е на Женята какво е заявила веднъж Раиса Горбачова /лека и пръст/ пред журналист ?. Приблизително: "През целия си съзнателен живот със всички възможни средства съм се борила за краха на СССР". Какви по-други намерения може да има Мишата, когато споделя леглото и живота си с такава жена ?. Когато търпи край себе си - члена на ЦК на КПСС Яковлев - доказан агент на ЦРУ и гробокопач на държавата си, когато под формата на "перстройка" не "перестрои", а унищожи държавността. А това, че такива "новопрогледнали" демократи като Женята се възхищават от това "велико" време не само тогава, но и сега "най-много ми харесваше ХАОСА в Партията и Държавата", говори за зле прикрит АНАРХИЗЪМ и че са съмишленици на "Батюшка Махно", защото не е страшно, че беше разбита на пух и прах Партията, а това, че бе унищожена Държавата и България се превърна в Територия и "тази страна" за всички политици. В тази връзка съм сигурен, че Женята не знае и не е чел какво е казал авторът на "Архипелага Гулак" - А. Солженицин за политиката на Горбачов и Елцин и за"перестройката". Казал е суперлативи, но в негативен смисъл. Добре ще е да се поинтересува в случая, за да намали малко патоса от Хаоса.


бай Пешо
19 Jan, 2008 | 14:13

Ех, женя, Женя, когато откриваше цитираната периодика, моята скромна особа вече трета година оглавяваше списъка на най-големите частни/лични абонаменти на съветска периодика- 20 вестика и списания, а втори бешее доц. Джалдети (това е по думите на негов бивш студент,тогава работещ в пловдивката ДС). След време същото го каза и Иван Банов(знаеш тогава къде и какво работеше) И двоицата, ако са живи и здрави биха го потвърдили. Люде като моя милост се знаехме(напр. доц. Карталов и др.), а на комсомолци като теб нямахме доверие по лесно обясними причини, да не ги уточнявам. Какво сме правили, страдали ли сме никога не сме го изтъквали като някои като бат Мишо Неделчев, Светльо Игов и с късна дата адвокатчето за поръчки на ОК на БКП-Пловдив Петър Стоянов. Жив и драв!


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.