Факти, Анализи, Коментари
   22 Май 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Да живей идИнтичността!
Евгений Тодоров - 7 Януари 2008
За да изпълним призива : Европа не на държавите, а на регионите.
Евгений Тодоров
Евгений Тодоров

Миналата седмица похвалих президента за най-големия му успех за 2007 – че успя да ни отвоюва правото да наричаме европейската парична единица по нашенски. “Евро”, а  не изкиливещеното небългарско “еуро”.

Един позакъснял коментар, който прочетох едва днес, ме хвърли в нови размисли.

Ето какво е написал т.н. Петоцветник: “... Тънка работа е това политиката. Все пак "еуро" или "евро" си има своето малко значение на този етап. Стига да не се доразпаднем на по-мъндзарки виалетчета и всеки да почне да изписва това, което изговаря: майничките с ударение на последната сричка - "ивро", селяците с ударение на първата - "йевро" и пр.”

Всъщност авторът, предпазвайки ни от доразпадане, ни подсказва, че в името на обединението на нацията ние можем би губим нещо от онази най-велика ценност, за която се сетихме чак последните години – ИДЕНТИЧНОСТТА. Нея цени високо и президентът.

Сега, когато търсим извори за нашето самочувствие и лек от заразата на гнилия западен глобализъм в Българското Възраждане, да си представим колко много идентичности е имало тогава.

Хората са се различавали по:

Диалект
Фолклор
Обичаи
Носии
Манталитет и т.н.
Всичко това ако не  е идентичност – здраве му кажи.

Така че защо “еврото” да не стане във Филибето “ивро”?

И без това там – знаем всички – летят “пипируди”, а хората говорят по “тилифони”.

Едно време трябваше да попадна  в казармата, за да разбера,че целокупният български народ се дели на “шопи”, “мокри”, “майнички”, “макета” и т.н. и т.н.

От това деление нашата готовност да се сражаваме за отечеството не страдаше.

Мъчейки се да говорим на някакъв литературен общобългарски език, ние загубихме хиляди наши си думи.

Обличайки се алафранга, загубихме богатството на българската носия. Впрочем в Пловдивския общински съвет съветниците от ВМРО вече сложиха народни носии. Предполагам пирински. Сега остава други да сложат родопски, трети тракийски и така и отдалеч всеки да изявява своята идентичност.

Време е и Народното събрание да вземе пример от Пловдив. Защото на какво прилича сега това събрание – на кой да е западен парламент. Идентичност – нула.

Президентът е полезно да сложи калпак – стига са го рисували с фес.

Добре би било, когато се представяме в публичното пространство, да прибавяме и от кой край сме. Може би президентът ще даде пример и ще започне да подписва държавните укази като “Гоце от Пернишко”. Примерно.

И най-важното – така хем ще си запазим идентичността, хем ще изпълним призива “Европа не на държавите, а на регионите”.

Да живей идИнтичността! – както казваме във Филибето.


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

vulgar
18 Mar, 2008 | 13:45

BRAVO,Kamenarski!!!

STEFAN D-R D TCHOLAKOV-SV
13 Jan, 2008 | 22:29

Сирена

http://www.segabg.com/online/article.asp?issueid=2855§ionid=2&id=0000202

[img]http://www.geocities.com/CapitolHill/8425/pee.gif[/img][img]http://www.segabg.com/online/IMG/2855/0168.jpg[/img]

Мина повече от година откакто за пръв път се запознах с форумното "творчество" на Стефан д-р Д Чолаков (изглежда регистрирал се в този форум като Helga-S). На пръв поглед ми се стори леко изперкал, но все пак, що годе притежаващ разум човек. Тогава бях нова във форумите и ми се стори нормално наличието на такива индивиди. Мнение, което изглежда се споделя от повечето пишещи... Днес обаче, сблъсквайки се с поредното писание на Стефан д-р Д Чолаков (Helga-S), гледам с друго око. И виждам, че той (тя или най-вероятно ТЕ) съвсем не са нито това, за което се представят, нито са толкова безобидни. Казано на кратко, те са част от пропагандна акция преследваща определени цели. А целите на акцията са (на най-високо ниво) да се дискредитират всякакви идеи, които са извън стандартите на някакъв ""елит"" или група. Като най-ярък пример за такива идеи са тези на АТАКА (но мисля, не само АТАКА е целта). Това е голямата цел.

[img]http://www.stefan-tcholakov.com/pic/5254.GIF[/img][img]http://susning.nu/flaggor/turkey.gif[/img]

А задачата на Стефан д-р Д Чолаков (Helga-S) е част от този замисъл и се състои в това, чрез преувеличения на неудобните идеи и довеждането им до абсурдни крайности да се покаже на публиката колко несъстоятелни са тези идеи.

Случаят с горния постинг е пряка илюстрация на този подход: "Юдеите и турците са клали и продавали народа за пари." Повторено и потретено многократно. Поставено в нарочно недобре подредена форма, която не само намеква, а съвсем директно показва (уж) умствените способности на пишещия. И ефектът е обратния на казания в прав текст. Човек си казва тоя явно преувеличава, не може да е така...

Но какво пък, има и добра новина: явно някой (който съвсем не е за пренебрегване) смята форумите за среда с влияние щом си прави труда да пропагандира в тях.


http://www.segabg.com/fixed/vrpl.asp?id=2292487


Затвори прозореца

--
[img]http://www.stefan-tcholakov.com/pic/5835.JPG[/img][img]http://www.stefan-tcholakov.com/pic/5842.PARVANOV-2006.bmp[/img]
--

КОПИРАЛ
http://www.stefan-tcholakov.com/index.php?p=links&year=1

СТЕФАН Д-Р Д ЧОЛАКОВ
ШВЕЦИЯ


Затвори

Бенджи
08 Jan, 2008 | 10:55

Eвро-мевро, стига да го има. А то - само на думи.

Noble Sitting Bull
07 Jan, 2008 | 17:35

Той Евгений най-много се радва за еврото, защото иначе трябваше да му викаме Еугений :-)

Noble Sitting Bull
07 Jan, 2008 | 17:30

Хе, хе, хе, Каменарски, ауе ти ме спука от смях ! Още не мога да се спра! Едуам си написах постинга. Тоуа е като ония със скакауеца.




Каменарски
07 Jan, 2008 | 17:02

Ето едно мнение по въпроса, което извадих от интернет:

ЗА ЕУРОПЕЙСКИТЕ ЦЕННОСТИ НА ЕУРОПА

Похуално слоуо от Петър Краеуски

Аз съм еуропейски гражданин от България. Гордея съм, че страната ми, която е най-старата държауа на континента, членува у Еуропа. Щастлиу съм, че народите у Еуропейския съюз зачитат България като център на слауянската циуилизация. Солидарността и ууажаването на другостта са осноуните циуилизационни ценности, с които Еуропа ни привлече като раунопрауни и ууажауани партньори. Заедно ние сме уелики, защото никой не е по-голям от Еуропа!
У нашето уелико семейстуо на народите гърците са си гърци, французите – французи, германците – германци и така нататък чак до литоуците, които са си литоуци. И усеки унася суоята багра, суоята специуика, суоята азбука, суоите традиции и особености. Само така се обогатяуа еуропейската палитра. Само така усеки улиуа суоята енергия у този голям проект за чоуешки праудини, напредък и просперитет, където тържестууа деуизът: „Никой не е по-голям от Еуропа!”.
Просълзяуам се от умиление, когато уиждам, че Еуропа не робууа на дуойни стандарти. Еуропа не е клуб на уисокомерни бюрократи и банкери, нито формула за асимилиране на по-малките общестуа. Еуропа е идея. Еуропа е идеал. Ние всички сме у Еуропа. Еуропа е уъу усеки от нас. И никой не е по-голям от Еуропа!
Заради еуропейския модел, ако тряуа ще пропиша и на латиница, ще прогоуоря на францужки, ще забрауа българските букви като почна от „в” /пепел ми на езика/, ще стана протестант, калуинист, католик, ще се закълна да не притесняуам с присъстуие братята аустрийци, нито да проуокирам законното презрение на братята германци. Няма да се жалуам, когато ми конфискууат личната карта, парите и органите за трансплантация у Испания. Искрено ще се радуам на гръцките букуи по еуропейските банкноти и документи. Ще гласууам и с дуете си ръце за поуишаването на моите данъци и такси, за да е пълна касата на нашите съседи и партньори. Защото никой не е по-голям от Еуропа! Осуен еурото.

Петър Краеуски

:)

NobleSittingBull
07 Jan, 2008 | 15:38

Евгений,
Честита Нова Година 2008!
Както винаги твоите коментари са много точни е справедливи.
Желая ти всичко най-хубво през Новата Година!

Това е един персонален поздрав за теб от нашето време:

http://www.youtube.com/watch?v=LlxfHlxrM_E

Наздраве !

Благородния Седящ Бик

чегеш, а то мъка, мъка ...
07 Jan, 2008 | 15:18

Глупаво, тъпо, елементарно. Майна, имаш ли мисъл в черепната си кутия? НЕ! Защото за теб разликата между "еуро" и "евро" е само в една буква.

Господин Гюров
07 Jan, 2008 | 15:02

Този път истинското отношение на автора наистина е доста добре законспирирано. Бих се обзаложил, че пак си прави гаргара с темата, но само заради прочетеното от него по-рано.

За националните носии на ВМРО общинарите - щом така им е кеф, така да е. Аз не съм против. На времето Махатма Ганди е отишъл на аудиенция при краля в Лондон в традиционната индийска носия на бедняците (каквито са били почти всички в Индия след дългото управление на английските джентълмени), т.е. полугол. Като му намекнали, че би трябвало да е облечен с повече дрехи, отговорил, че кралят е облечен в достатъчно много дрехи и за двама им :D

А когато бяха избрани първите депутати от Партията на Зелените в Германия, те ходеха в парламента по домашни дрехи, а жените плетяха плетки по време на заседанията. В което има дълбок смисъл.

Така че подиграва ли се Е. Тодоров на подобни демонстрации или не, няма особено значение. Аз бих заложил на примера на Ганди и зелените.

анонимен
07 Jan, 2008 | 14:34

АМА ХУБАВО ГИ РЕДИШ ПЛОЧКИТЕ, ДР. ТОДОРОВ, ХЕМ ДОБРЕ СТОЯТ, ХЕМ НИЩО НЕ КАЗВАТ. АКО ПЪК СЕ ОПИТВАШ ДА СЕ ПОДИГРАВАШ С ИДЕЯТА ЗА ИДЕНТИЧНОСТ, ГО ПРАВИШ ТОЛКОВА НАМЕКАТЕЛНО И КОНСПИРАТИВНО, ЧЕ ИЗОБЩО НЕ СЕ ЗАБЕЛЯЗВА, ДАЛИ СИ ЗА ИЛИ ПРОТИВ ИДЕНТИЧНОСТТА. ИНАЧЕ "КОСМОПОЛИТИТЕ" КАТО ТЕБ ИМАТ ЕДНА ЕДИНСТВЕНА ИДЕНТИЧНОСТ ПО ЦЕЛИЯ СВЯТ - ИНТЕРЕСУВА ГИ САМО ДОБРЕ ЛИ СЕ ПЛАЩА ЗА ТОВА, КОЕТО ПРАВЯТ. А ДАЛИ И Е В "ИВРО", ДОЛАРИ ИЛИ ДАЖЕ ЙЕНИ - БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.