Факти, Анализи, Коментари
   22 Май 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
За историческата и езикова немощ на българските преподаватели
Евгений Тодоров - 24 Декември 2007
Едно събитие в Червената къща от тия дни остана незабелязано от световната общественост. Но не съвсем...
Евгений Тодоров
Евгений Тодоров

След като народното недоволство през пролетта попречи на провеждането на предателската научна конференция по проекта “Митът Батак”, група “преподаватели” се събраха през миналата седмица в т.н. Червена къща по същия повод.

Събитието се организира като съзаклятие и подготовката му остана незабелязана от здравите сили в българското общество и прогресивната световна общественост. Единствено членовете на Младежката организация на ВМРО бяха на своя боен пост и изпревариха конкурентите си от “Атака”. Както научаваме, младежите – родолюбци са били окупирали първите три реда в залата, апострофирали са уместно турските  и западни агенти, и даже са се изказвали.

След това младежката организация разпространи своята официална Позиция. В нея прави впечатление безспорната ерудиция на младите кандидати за войводи. Само в няколко реда те правят на пух и прах изцяло несъстоятелните от научна гледна точка съждения на мастити учени. Нещо повече – те оспорват аргументирано изобщо лингвистичната култура на самозваните български преподаватели. Цитирам няколко реда от Позицията:

“Като българи сме възмутени от отношението на българските преподаватели, претендиращи за научни титли и звания, криещи историческата си немощ и незнание зад порой от претенциозни чуждици, латинизми и безкрайни безглаголни изречения…”


След тази безпощадна присъда е нормално Народното събрание да излезе с решение на всички т.н. “преподаватели” да се отнемат научните титли и звания. А най-добре и българските паспорти – както би призовал Божидар Димитров.

Второ: Призивът “България над всичко” да се забрани като отглаголен и на негово място като единствен да се използва девизът на ВМРО “Да живей България” – като силно глаголен.

С чуждиците и латинизмите е ясно – трябва да се забранят. Само една другарска забележка – нищо в текста не се казва за турцизмите. Много вероятно е т.н. преподаватели, които – както става ясно от Позицията, прокарават турски интереси срещу турски лири, умишлено да са се пазели от употреба на турцизми – за да прикрият истинските си господари.

Впрочем пишещият тези редове отдавна следи изявите на тази г-жа Евгения Иванова, която е чела основния доклад. Много често тя използва думи като “комшулук” и “мегдан”.

Не призоваваме тутакси да се забранят латинизмите, тъй като още не сме намерили българския синоним на “националист”. Когато то намерим, ще излезем с ново предложение.

В Позицията на младежите от ВМРО не става ясно кои точно т.н. “преподаватели” са били в Червената къща – за да ги споходи народното презрение. И да се стовари върху тях тежката десница на народния гняв.

Колкото до госпожата Иванова – нейният случай е отдавна известен.

Още преди 10 ноември тя членува в т.н. Клубове за гласност и преустройство, които ерозираха здравата социалистическа система. Целта на тези клубове беше да се отвори фронт за латинизмите и отглаголните изречения и най-вече да се прекрати здравословния Възродителен процес. Но съответните служби на патриотичната организация Държавна сигурност тогава проявяват мекушавост, те само викат на разпити г-жа Иванова вместо да пристъпят към физическото й елиминиране, към което днес призовават десетки млади здрави българчета в Интернет форумите.

Докато духовните бащи на младежите от ВМРО не са си и помисляли да членуват в такива организации като Клубовете за гласност и преустройство. Тъкмо напротив.


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Цензуриран
18 Jan, 2008 | 09:50

Уважаеми колеги форумци, за пореден път се убеждавам, че форума на фактор-а е дълбоко еднокрасъчно политизиран откъм модераторите. Установявам, че модераторите на фактор-а пускат коментари с лични обиди, псувни и всякакви цинизми /което противоречи на условията за участие в повечето форуми/, но много зорко следят да не се появят по-сериозни и аргументирани коментари, но които явно не са в крак с новата "генерална" линия на родния "демократичен" и "Свободен" печат и порядък. Да живее свободата на словото !!!!!!!!!

AK47
02 Jan, 2008 | 10:16

Who the hell are you to learn BG people what to do?
Кой си ти, по дяволите, да учеш народа ни какво да прави?
Знаеш ли турцизма =Ай сиктир = какво значи.
Смърт на продажните журналисти...
Затова и веч не гледам ТВ и не чета слугинските вестничета..
Туркия ке падне..

случайно минаващ
30 Dec, 2007 | 04:54

По-голяма пошлост от това, да се гаврите с темата, хващайки за канарчета няколко тъпи "воеводчета", трудно може да се измисли. Много интелигентните ви, честни и безкрайно демократични списваници, необяснимо защо, породиха у мен само погнуса, другарю Тодоров ефенди! Съмнявам се, че сте приели да ви плащат в лири - услугата си е направо за долари!

Квазимодо
29 Dec, 2007 | 16:39

И какво излиза? Българските преподаватели и те - като българските журналисти... Хм. Не звучи добреу, нали? Генерализации от сорта не са хубаво нещо. Конкретно, с факти, моля.

Toni veleva
28 Dec, 2007 | 10:26

..A BE IZROD NESHTASTEN, ZASHTO SLAGASH POD OBSHT ZNAMENATEL VSICHKI PORPODAVATELI ..KAKVI SA TIA ZAGLAVIA...
NIMA TI KATO SI TOLKOVA GOLIAM NEKUDURNIK, VSCHKI JURNALISTI SA TAKIVA..

kitio
26 Dec, 2007 | 03:19

Gospodin Todorov:Kolkoto po-naglo i masirano se tupche BULGARSHTINATA,tolkova po-tvurdo i bezkompromisno shte bude zashitavana.Zakonut za deystvieto i ravnoto protivodaistvie si" vaji " na puk na nepravitelstvenite organizaciy. A v DS ne beshe samo 6-to ,upravlenie,koeto vie yavno vizirake.Chestita Koleda i sus zdrave

enei
25 Dec, 2007 | 21:14

i da dobavim,che za predatelstvo i falshifikacii v naukata ne se plashtat zaplati!!! Naukata e Logika,a obekte na Logikata e Istinata! v malogramotnite izlojenia na psevdouchenite ima psevdoistina.te sa za sukrashtenia i za prenasochvane za prenaznachavane v anatolia ili na ostrova.i dvata klimata sa podhodiashti za progres na lujci i nedouchki-ibrikchii.

enei
25 Dec, 2007 | 21:06

otnovo mnogo dobra statia na evgeni!da se zanimavat s Batak e koshtunstvo.razbira se ne e nujno da se dokazva che slunceto izgreva ot iztok i zalezva na zapad.taka i s VELIKIA BATAK.ako na nekoi ne mu stiga da chete Mc Gahani knigata na Dr.Tabakov za nego.da chete skailer.da chete Gladston ,Pol Viko,Jugo.Dostoevski i dokladite na ruskite diplomati v Konstantinopol,Bizans ili Carigrad.za men tezi,koito podkrepiat nasuskvashtia falshifikat na baleva i brumbauer sa :purvo malogramotni uchenici ,a ne ucheni ,i vtoro te sa predateli na Bulgaria,ako sluchaino sa s Bulgarski imena i poteklo..eto shto kazva Vazop po tehnia sluchai"lord bikonsfild umria.potuna v tumnii mrak, i vsichko jivo se zasmia ot londra do Batak!".ha sega -Chestito Rojdestvo Hristovo! na avtora i na vsichki Bulgari.otnosno latinizmite spokoino.te sa ot nashite bratia- potomcite na Enei...

анонимен
25 Dec, 2007 | 10:06

Другарю Женя, съжалявам за конспиративната изява на бележитите български учени, ама тя не е била разгласена от самите тях като оргфанизатори. Иваче щях да отида и аз, зер не се срещат всеки ден на живо автентични гьонсурати. Второ, не си коректен, защото правилата на журналистиката изискват да изложиш и двете позиции - тази на "известните учени" си я икономисал. Трето навярно другарката Евгения Иванова има заслуги към България, които лично на мен са ми неизвастни. Позволявам си да отбележа обаче, че членуването в Клубовете за гласност е демокрация изибщо не я легитимира като демократ, защото и последните глупаци отдавна са наясно, че тези клубове си ги направи БКП, и в тях влизаха другари с партийно поръчение. Нужно ли е да изброявам имената на "видните пловдивчани" - членове на клуба от онова време? Някои станаха президенти и в момена се подвизават в "неправителствени международни организации" с неясно (или пределно ясно) финансиране, други след време се върнаха под крилото на партията-майка, а трети пишат, за да ни напътстват да не се отклоняваме от вярната посока......към кафеза, дето ни го готвят много демократичните и хуманни международни неправителствени организации. Смяташ ли, че на теб този кафез ще ти се размине поради верното слугуване, или се надяваш да не го доживееш. Е, тогава да са живи и здрави децата и внуците ти, ще те споменават и благославят.

бай Пешо
24 Dec, 2007 | 13:37

Браво, Женя, и Ч.Р.Хр.! Весела Коледа!


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.