Факти, Анализи, Коментари
   22 Май 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Напред към "Отче наш"
Евгений Тодоров - 19 Ноември 2007
Ако това стане, Пловдив, неговият нов кмет и дядо Николай ще останат в съвременната история на България
Евгений Тодоров
Евгений Тодоров

Новият пловдивски кмет от ВМРО /и ГЕРБ/ Славчо Атанасов по време на предизборната си кампания поиска благословия от Негово високопреосвещенство митрополита пловдивски Николай и тогава обеща някои неща. За добро или за лошо започна да изпълнява най-напред точно тази част от предизборните си обещания.

Едно от тях бе да се изгради храм на последното пловдивско тепе, на чието било още няма нищо.Така посетителят на Пловдив ще бъде  раздвоен в първото си възприятие на града– на единия хълм Альоша, на другия -  православен храм.След което ще се опита да търси общото.

Едно е сигурно – че ще има тържествени церемонии и на двата върха.

Пътят до върха на Джендемтепе, където ще бъде храмът, е доста уморителен за християните от третата възраст и едва ли те ще ходят масово на служба всеки ден. Но по празниците – може. Отсега се представям картинката – пълзят набожни пловдивчани нагоре, а отляво и  отдясно ги подминават лъскавите коли на бащиците на града, които не обичат да спазват забранителните знаци.
Както става и сега, когато се празнува 3 март на съседния хълм.

Сега отделен въпрос е дали точно със строеж на храм – даже и парите да са от дарения, трябва да се започне, след като на града липсват десетки детски градини, примерно.Това се знае даже в Америка и тези дни се разчу, че някакви американци вече събирали пари за детска градина.

Така че американските богаташи са се загрижили за детските ни градини, а българските явно ще предпочитат строежа на храма.
Защото очакват пътят към сърцето на новия кмет да минава през даренията за любимата му идея.

Другата идея, която вече върви към реализация, е да се въведе вероучение в училищата.

Славчо Атанасов каза, че ще разпореди на Регионалния инспектор по образованието да се започва.Какво ще разпореди министърът на образованието – не се знае. Ще посмее ли да се опълчи на една толкова благородна идея?

Досега интерес към този предмет – като свободно избираем, нямало. Но след като стане задължителен, нещата ще се променят. Децата ще бъдат закърмени с “отче наш” – като в католическа Италия, и ще забравят пороците на модерния свят.
Ако това стане, Пловдив, неговият нов кмет и дядо Николай ще останат в съвременната история на България.

Впрочем Негово високопреосвещенство вече дава мнения и за репертоарната политика на Пловдивския театър и за малко да отлъчи Йордан Радичков.

Може би следващата крачка ще бъде решенията на Общинския съвет да минават за одобрение през Митрополията.


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

sveti Petar
29 Nov, 2007 | 18:09

I sveta go duha
AMIN

fen
27 Nov, 2007 | 14:15

Евгений, аз съм ти фен, но не мога да разбера съмненията ти и нежеланието ти да има вероучение в учебната програма. Нали си виждал колко хора влизат в църква без да знаят какво да правят, палят свещи и ако ги запиташ защо го правят - 95% от тях ще отговорят:"За здраве"?!?! Честно казано, вече ми се повдига от тази идиотщина.

Свещ се пали, за да демонстрираме христианската си вяра, да я разпалваме в сърцето си, да покажем смирение и същевремено сила да устояваме на многобройните изкушения. Палейки свещ ние се МОЛИМ за различни неща, включително за здраве. Ти, Евгений, например, знаеш ли молитвата "Отче наш" или някоя друга молитва? Колко човека мислиш,че я знаят? Или всеки казва:"Аз по свой начин се моля. Не ми трябват заучени молитви." Тези оправдания са за неуките хора, които искат да имат ЧИСТА СЪВЕСТ,извинявайки се с незнанието си.

Не поощрявай невежеството, Евгений,!

знаещ-пловдивчанин
23 Nov, 2007 | 01:28

Абе новия кмет е малко педофил; сега трябва да чисти имидж.И да се прави на светец.

Петоцветния
20 Nov, 2007 | 16:22

Хора, разберете - българинът е състояние на духа. Българското е в главата. Етносите са се споявали и миксирали стотици години наред под скиптъра на българската идея.

Разберете и това - нито гърците са античните гърци, нито турците са чистите тюрки, нито англичаните са без примеси /те пък са една от най-големите етно-микстури/.

Българското трябва да се изгражда чрез:
- достойнство
- гордост
- просперитет
- ясна и примамлива перспектива

Помислете върху това, преди да лепите етикети на когото и да било.

Евгени, прав си. :)

П. /знаеш кой/


Чичо Пешо
20 Nov, 2007 | 14:43

Бай Пешо, адаш, кофти се изказваш за Евгени. Той е свестен човек. А Нери Терзиева е еталон за българската журналистика. Между другото Евгени Тодоров направи много силно предаване за православието оня ден и позицията му беше про-българска, без да е анти-еди-каква си. Патриотизмът не бива да се осъществява за чужда сметка. Това ти го казва с ефирна чистота Чичо ти Пешо.

бай Пешо
20 Nov, 2007 | 13:21

Ех Женя, Женя, комсомолец дърт, личи че си мъж на турчеещата се помакия Нери.

Православен
20 Nov, 2007 | 11:16

Славчо Атанасов не е по-различен от всички ченгета рожби на ДС отпреди 1990г.
Мисли се за патриот и сигурно се надява, че така ще може да промени нещо.
Куха лейка.
За да се обърнат хората към православието то трябва да се изчисти от всички негови съученици от ДС, включително и от мекерето митрополит Николай.
Всички атеисти в расо, които постоянно са причина хората да се отвращават от вярата в Бог трябват да се преместят на работа в МВР, където им е мястото, а на местата им трябва да дойдат истински вярващи в Христос хора, които живеят според това, което четат в Библията.
Тогава и без православна църква на тепето, всеки който ще влезе в "града на тепетата" ще усети атмосферата създадена от истинските християни.
Всичко останало е прикриване на истината и гаден популизъм.
Докога ченгета, възпитани от КГБ ще ни управляват и ще ни учат на вяра в Бог? Докога?
Колко поколения трябва да изминат за да се изчистим от тази долна и гадна смрад.
Дано Бог да се смили над тях и да им отвори очите за да се покаят.

Паисия
20 Nov, 2007 | 09:20

Лошото е, че сегашната ортодоксална църква се държи като секта. Интересува я божията й мисия предимно, и неглижила социалната си функция в държавата. Така е било и с исихастите навремето, но въпреки това, Партиарх Евтимий Търновски в съдбовния момент на търновската обсада се е захванал с по същество светската обязаност да организира защитата на Старата столица. Следователно: трябва да търсим къртици в Православната църква, люде, които са турнати там, за да я отчуждават от хората, да я разделят и така да спомогнат за затриването на тоя изстрадал народ.

mlad mitropolit i kmet
20 Nov, 2007 | 05:17

specialno nikolai e dosta sumnitelen kato slujitel s Hristianski duh.ako iniciativata stane praktika,shte se razkolebaia za negovia ateizum?!

Ян Бибиян Дометиян
19 Nov, 2007 | 17:47

Обсерватория сложете на Джендема, обсерватория.

Калиник
19 Nov, 2007 | 17:38

Григорие, нека кръстът бъде светещ, по-добре ще е!

Григорий Цамблак
19 Nov, 2007 | 17:36

Не църква, катедрален храм му трябва на Пловдив, но не на тепето, братя и сестри, а някъде в широк център! На върха на Джендем тепе сложете кръст огромен, въртящ се, осветен от много прожектори, да се вижда нощем чак от Пазарджик, от Родопите и Стара Планина. Това направи Славчо, това стори за народа пловдивски, дано чуеш стариа Цамблак, амин.

Войсил Граматик
19 Nov, 2007 | 17:14

Славчо още не е рабрал, че учебните програми се определят от образователното министерство и че църквата е отделена от държавата. Пази боже от популисти !!!

Драги ми господине
19 Nov, 2007 | 17:12

Не мисля, че ставаше въпрос за Радичков, а за Станев, Емилиян Станев в доста изсилената реакция на отчето...

Св. Петър
19 Nov, 2007 | 15:34

Хубаво, ама православен храм на ДЖЕНДЕМ ТЕПЕ... малко зловещо мизвучи. По-добре да се издигне там огромен паметник на Пловдив, нещо като негова визитна картичка /нова, свежа/. А храмът може да е или в пондножието или някъде наблизо.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.