Факти, Анализи, Коментари
   22 Май 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Краят на началото
Евгений Тодоров - 12 Ноември 2007
Може би сме уморени от дилемите на безкрайния преход. И вече започва началото на края.
Тържествата по повод 50 год. на Альоша надминаха Деня на Съединението
Тържествата по повод 50 год. на Альоша надминаха Деня на Съединението

Евгений Тодоров

Последните седмици се случиха няколко неща, които ще се опитам да навържа и да сложа в общ кюп.

На изборите СДС се представи като никога слабо, даже синята крепост Пловдив рухна. Опасявам се – завинаги.

По същото време в Пловдив се провеждаше Международният телевизионен фестивал “Златната ракла” – реално ведомствено мероприятие на БНТ. Гвоздей в програмата бе специалното ведомствено участие на “Мосфилм”.

Малко по-късно Пловдив отбеляза  50-тата годишнина на паметника на Червената армия, известен като “Альоша”. Специалисти по тържествата отбелязват, че церемонията е  затъмнила по мащаб и илюминации Деня на Съединението, който е  не само ден на града, но и официален национален празник.

Член на организационния комитет по организиране на юбилея беше доскорошния кмет Иван Чомаков – допреди 8 години лидер на СДС.

На мизерните протести на репресираните от комунизма не обърна внимание никой.

Никой не обърна внимание и на деня 10 ноември, който последва празника на Альоша.

Както и на годишнината от рухването на Берлинската стена.

Никой не се трогна и от публикациите на “Шпигел” за това как българските граничари са разстрелвали опитващите се да минат през нашата граница граждани на тогавашната ГДР.

Някои сигурно вече се опитват да намерят общия знаменател – реставрация на комунизма, дългата ръка на Москва или нещо подобно.

Мисля, че става дума за нещо по-различно.

Чух аргумените на десетки пловдивчани, приемащи безрезервно Альоша като символ.

Повечето нямат нищо общо с БСП или с Москва. За тях гранитният паметник си е просто наш, български. Част от една нова ценностна система, която е широко отворена за митологиите.

Те са представители на едно ново поколение. Поколение обединено не като възраст, а като мислене.

Или може би като липса на мислене.

В тяхната любов към гранитния воин има даже нещо като протестен вот.

Протестен вот срещу тези, които оспорваха мястото на “нашия паметник” на най-високия пловдивски хълм.

Защитниците на Альоша не разсъждават – те никога не биха се запитали дали пък същият Альоша не е издигнал Берлинската стена?
Не е нужно да се правят исторически анализи – аналитичността само уморява. А и изисква известно натрупване на знания.

Любовта към Альоша, поведението при изборите и ред други неща са вече само на емоционална основа. Ако инатът е емоция.

Може би има различен инат – българският е основан на нежеланието да се усложнява живота с мислене.

Може би сме уморени от дилемите на безкрайния преход.

И вече започва началото на края.


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Крайчо Панайотов
17 Nov, 2007 | 20:07

Днес пак е модерно да не си българче. Преди се правехме на византийци, сетне се гърчеехме, сега някои се турчеят, припадат по Путин или лижат задника на Чичо Сам. Малко българи останаха, малко. Помислете бе, писарушки. Утре като ни вземат азбуката и турския като стане официален език, кой ще ви чете, кой? НОВО БЪЛГАРСКО ВЪЗРАЖДАНЕ в рамките на глобализма - това ни трябва на нас, това.

Съгласен!
13 Nov, 2007 | 12:47

С г-н Панайотов.
"Т.е. трябва да поставяме по нашата земя български паметници. За чуждите - може и да се намери място, но не и по пъповете на градовете ни".
Кратко ми ясно. Само да напомня, че паметникът на Апостола е мижав и на мижаво място в сравнение с агресивния, грозен Голем. И някой да е празнувал по подобен начин Апостола?
А в него се кълнем всички, даже новият кмет е сложил портрета му в кабинета си...
Срам! Народ без достойнство. Не сте съгласни? Още един факт - най-голямата православна катедрала у нас и на Балканите е на руски светец...

Крайчо Панайотов
13 Nov, 2007 | 10:11

СССР щеше да нападне Германия на 5-6 юли. За сведение причетете малко литература по въпроса. Сталин искаше да съветизира Европа и да продължи нататък. Завоевател, демек. Хитлер искаше неговите си тъпотии. Великобритания си изигра картите прилично, но си загуби империята, а големият печеливш беше САЩ. Става дума за геополитически пасианс. Къде сме ние? Където и да сме, трябва да сме. Т.е. трябва да поставяме по нашата земя български паметници. За чуждите - може и да се намери място, но не и по пъповете на градовете ни. Остава на Сюлейман паша да му турнем паметник на Шипка, ай сиктир! Аман от гъзоподавци!

jean christov
13 Nov, 2007 | 04:40

sssr i germania beha 3 godini verni suiznici{1938-9do 1941 iuni}.posle po glupaviat se opita da izprevari po hitria,koito beshe s dve udarni grupi armii da nahlue prez rumunia i Polsha.vsichko vurveshe po plan.halifax nadhitri hess i jugashvili-shiklgruber.globalistite podkrepiha po nujnia.drugiat-sssr be ostaven na dojiviavane.car Boris be otroven zashtoto precheshe na tehnia poker.onia ot avstria se samoubi,adrugia ot kremul be elegantno otroven,kogato be se razbudil ot dremkata si!aliosha e predstavitel na sila okupirala Bulgaria sled nepredizvikano obivivane na voina na 5 septemvri 1944.posledva izbivane na nacionalnia elit oformial se 65 godini.kulminaciata na sataninskata vakhanalia be antinarodnia sud ot 1945.posle be unishtojen bzns i nastupi noshta!sega sme v 4 chasa predi razsumvane i se chuvat vtori petli-Ataka i srodnite po malki drujestva.nakraia-t.n.aliosha e srem i za Plovdiv i za Bulgaria.dobre che sofianci mahnaha mavzoleia,sega nared e pametnika na okupatorite 1944-1947.zashto nikoi ne iska da se mahne i edin pametnik na ruskite osvoboditeli ot 1877-78.NIKOI!

АНОНИМЕН
12 Nov, 2007 | 23:44

ЗА СВЕДЕНИЕ НА НА ДЕБИЛИТЕ, ИЗКАЗАЛИ МНЕНИЕ ДОТУК, ПОЯСНЯВАМ, ЧЕ ДЪРЖАВАТА СССР Е БИЛА РАВНОПРАВЕН ЧЛЕН НА АНТИХИТЛЕРИСТКАТА КОАЛИЦИЯ, ЗАЕДНО С АНГЛИЯ И САЩ. И ДОКАТО ДВЕТЕ ДРУГИ ДЪРЖАВИ СА ПОМАГАЛИ ПРЕДИМНО С ТЕХНИКА, ОНЯ НЕЗНАЕН АЛЬОША СЕ Е БИЛ И Е ЗАЛАГАЛ ЖИВОТА СИ. ВЪВ ВСИЧКИ МЕЖДУНАРОДНИ ДОГОВОРИ ТОВА СЕ ПРИЗНАВА. ЗАЩО НЕ ГО ПРИЗНАВАМЕ И НИЕ? ЗАЩОТО СМЕ ИБРИКЧИИ ПО ПРИРОДА. ПОЗВОЛЯВАМ СИ ДА СПОДЕЛЯ ЕДНА КАЗАРМЕНА ПРИКАЗКА, ЧЕ БЪЛГАРИНЪТ, КАТО СЕ ПОТУРЧИ, НЕ СИ ГО ОБРЯЗВА, АМИ СИ ГО ОТРЯЗВА.

АНОНИМЕН
12 Nov, 2007 | 23:35

ВРЕМЕ Е ДА СЕ ОСВЕСТИМ И ДА ПРИЕМЕМ ИСТОРИЯТА. В ЦЯЛА ЕВРОПА СЕ ПАЗЯТ ПАМЕТНИЦИТЕ НА РУСКИТЕ ВОИНИ, ТЕ СА БИЛИ РАВНОПРАВНИ СЪЮЗНИЦИ ВЪВ ВОЙНАТА, КАКТО АНГЛИЯ, ФРАНЦИЯ и САЩ, И СА ПОНЕСЛИ НАЙ-ГОЛЯМАТА ТЕЖЕСТ. НЕКА ИМ СЕ ПРЕКЛОНИМ! ЗАСЛУЖАВАТ ГО. РАЗВЕНЧАВАНЕТО НА ГЕРОИ ВРЕДИ НА САМИТЕ НАС. АМА КОЙ ДА ГО РАЗБЕРЕ.

tokaito
12 Nov, 2007 | 22:37

Otkrovenno kazano, posledno vreme ne mi se sluchvashe da se setia za tozi /ALIOSHA/, no taka ili inache mediino se zashumia i az si spomnih, che kato dete sunuvah kak tozi kamenen ispolin se suziviava i trugva nadolu po hulma, machkaiki vsichko po putia si/ziveia tam nablizo za moia zla uchast/.
E tova e bilo samo sun.
A tova koeto sega stava e realno, i za suzelenie iniciatorite se opitvat da ni ubediat, che tozi gore e samo ,,PAMETNIK', no az bih im otgovoril che v nego niama nishto tvorchesko, i v nikakuv sluchai ne moze da vuzpitava u mladite pokolenia drugo osven MILITARISTICHNA GRANDOMANIA na suvetskia OKUPATOR.
Niakude biah chel, che predi mnogo godini gore na hulma e tleel vulkan i si mislia che tazi kamenna mumia moze da sluzi edinstveno za zapushalka na sushtia!

Петручио К.
12 Nov, 2007 | 18:16

Альоша не трябва да се унищожава. Просто трябва да се демонтира и да се постави в подножието на хълма. Там да се обособи площадка за церемонии и който иска да му се кланя. Защото Альоша е част от нашата история и трябва да го има. Но Альоша не е доминанта. На неговото място трябва да се постави български паметник - голям, добре осветен, за да се вижда и през нощта отдалече. Нужни са нови ярки символи на Пловдив. Не натрапени ни от отвън. Толкоз.



Обява
12 Nov, 2007 | 14:17

Внимание!

Намерени са стотици зъбни протези (т.н. ченета) в подножието на Глупакът На Хълма (The Fool On The Hill), по-известен като Альоша. Вероятно са изпуснати от своите млади и буйни потребители при опитите им да извикат френетично "Да живей" за своя кумир по случай годишнина от възкачването му на заветния хълм.
За повече информация - [url=http://www.bsp-plovdiv.org] тук [/url] или [url=http://www.russia.bg/index.php] тук [/url] Умоляваме пострадавшите да не използват вербални средства за комуникация, по разбираеми причини.

От организаторите

Мислещ
12 Nov, 2007 | 11:46

"Или може би като липса на мислене."
Това е ключът.
Съжалявам, че когато можеше, не подкрепих премахването на Глупакът На Хълма...
Застигат ни най-лошите ни кошмари - тотална рекомунизация, това е истината, Евгений!


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.