Факти, Анализи, Коментари
   22 Май 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Похвално слово за нашего брата
Петър Краевски - 9 Ноември 2007
Негативизмът е житейският ни кръст. Отрицанието е нашето себеутвърждаване.
Петър Краевски
Петър Краевски

Постоянно се сблъсквам с нашего брата. Добродушен балканец, ухилен до уши, черпи наред, ръси пари с широки пръсти, пуска майтапи, смее се на висок глас... Абе, нашего брата е голяма душа! Стига да не му бръкнат в
нея, разбирай – в джобовете. Защото бръкнеш ли в джобната душица на нашего брата, той се превръща в мрачна анонимна маса, която помита всичко по пътя си.

Нашего брата е непредсказуем типаж. Почти две петилетки той ля крокодилски сълзи за медицинските сестри в Либия, размахваше юмруци срещу Кадафито, дереше се, че на „ония мангали” трябва да им пратим командосите... Но ето, нашите сънародници се прибраха у дома и нашего брата се снижи за миг, преосмисли обстановката и ги оплю. Защото им дали десет хиляди лева. Защото не били с достатъчно измъчен вид. Защото си били направил прически. Защото си сложили червило. Защото, в крайна сметка, не са дали десет хиляди лева и на него.

Възрожденско е сърцето на нашего брата. Той се просълзява на 24-ти май. Целува ръцете на учителите. Рецитира „Аз съм българче”, макар и до втория куплет. За нашего брата „науката е слънце, което във душите грей”. За него образованието е най-ценното завещание от Паисий, Софроний, Петър Берон... Но когато учители поискаха да не живеят в мизерия, той, нашего брата, веднага ги пустоса, накълца ги на филийки, опържи ги в собствен сос. Защото учителите били некадърни. Защото 90% от даскалите не ставали за нищо. Защото къде дават така! Защото от какъв
зор! Защото, в крайна сметка, не са му вдигнали заплатата и на него.

Нашего брата дава мило и драго за майка си и баща си. Посвещава им стихове. Рисува ги на картини Възпява ги в песни, от които сърце да ти се проскубе... Но когато пенсионерите поискаха повишаване на пенсиите, нашего брата отсече: „Аман от тия лакоми старчета!”. И ги възневидя. Защото не може на някой да му вдигат пенсията за сметка на нашего брата!
Защото за една пенсия над заплатата нашего брата продава майка си и баща си.

Пиша тези редове за нашего брата и всяка дума ми тежи на душата като камък от калдъръма на Стария град. Братко мой, сънароднико, помисли! Ако утре и ти бъдеш унизен и надигнеш глас на протест, ние, твоите себеподобни, няма ли да се отречем от тебе, нашего брата? Няма ли да те отритнем? Да те заклеймим? Да те презрем? Защото си алчен, защото не си страдал достатъчно, защото заплатата ти ще стане по-голяма от нашата, защото къде дават така и от какъв зор, защото, защото, защото... Братко мой, не ставаш ли жертва на самия себе си?

Помня една случка, която ми разказа преди повече от петнайсет години сатирикът Валентин Робов. Тогавашният ни посланик в САЩ Огнян Пишев му обяснил каква е разликата между българите и американците? Когато Джон реши да прави бизнес в Америка, всички го насърчават: „Браво, Джон! Ти ще успееш! Ние сме с теб! Стискаме ти палци!”. А когато Иван реши да направи нещо в България, всички му викат: „Абе, Иване, що се излагаш! Зарежи я тая работа, не е за тебе! Ще се прецакаш! И ти барабар Петко с мъжете!”. Ето такива инерции движат нашего брата. Бутат го надолу по баира като самотен локомотив. Затова той или дерайлира, или попада в глуха линия.

Постоянно се сблъсквам с нашего брата. Постоянно се сблъсквам със себе си. Малки катастрофи на духа. Все по-чести крушения на душата. То и душа не ни остана вече – нали постоянно ни я вадят?! Негативизмът е житейският ни кръст. Отрицанието е нашето себеутвърждаване. Сто на сто и авторът на тази статия ще бъде анатемосан, отречен и презрян. Нину и присно и во веки веков. Амин.


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Крокозъбер
17 Nov, 2007 | 20:02

Мачо Пе, аз лично гласувах против статуквото. Направих усилието. Ама що нашего брата не си вдигна задника да гласува ПРОТИВ тройната коалиция, бре? Ако повечето българи упражнят правото си на глас ОПОЗИЦИОННО - ни Доган, ни Сегрей, ни Симеончо. Тоз народ требе да се пробуди с думи първом, да се осъзнае, да прозре силата на гласа си и тогава ще рече да помръдне и да ги измете ония синковци. Анадън му?

Мачо Пе
17 Nov, 2007 | 17:23

Докато ние пишем ли пишем, тримата ортаци Негово Величество Симеон ІІ, Ахмед Доган и Сергей Станишев ни се смеят на акъла. Защото което искаха си го получиха. Височайшата Особа - имотите, г-н Доган - бизнеса а г-н Станишев - втория живот на столетницат. Въпреки, че този ортаклък е гибелен за нашата страна, ние се продължаваме да се надпреварваме в писането и да очакваме благоденствие за 800 дни, вместо да изпратим всеки ортак там където му е местото. Царя от където дойде (Испания), Доган при неговите сънородници в Анадола а Станишев при Големия Брат.

Попокатепепъл
17 Nov, 2007 | 10:47

Към руми

Депутатите трябвало да "синхронизират заплащането си с европейските си колеги". Увеличиха мангизите на Парламента за нови лимузини и поправка на някакви асансьори. Пирински скрибуца по медиите оправдателно и нищо не му се разбира, и слаба богу, щото иначе ще си изпроси некоя скверна дума. Учудващо за мен, дори Мария Капон, която е свясна, взе че ги... полу-опрадва. Що така бе, Миме?
Вижте, ако трябва да се синхронизират някакви заплати и ресурси изобщо, нужно е да се започне първо с тези, които произвеждат реален продукт - работници, лекари, учители, второ - да се дадат пари за болните деца /ако не знаех твърдоглавието на Станишев, това щях да го сложа на първо място/ и трето - обслужващата сфера и бюрокрацията. А те, нашите дерибеи, първо оправят себе си, себеподобните си, а после забравят за нуждите народни. Тюмбели.

11.17.1.6.3.18.11.9
10 Nov, 2007 | 09:57

Управляват ни марионетки. Кукли на конци. Глобалистични българофоби. Доган, Сергей, Сакскобурггота... Нищо против глобализацията. Тя може да бъде много полезна за всички. Стига да не смазва обикновения българин. А когато му вдигат цените, а инфлацията му изяжда заплатката и се гаврят с него като победен войник в концлагер, какво му остава на него? Какво да направи нашего брата? Ами това, което е в статията горе. Иначе няма как да оцелее. Психически. Ако се смени тъпата система на корупция и дебългаризация, народът няма да бъде с такова високо ниво на стрес и от него ще започне да извират вълни от позитивизъм. :)))

СИД
10 Nov, 2007 | 09:35

Увеличението на депутатските заплати със значително по-голям процент, от увеличението в другите сфери от правителството, е още едно доказателство за загрижеността на нашите политици преди всичко за собствения джоб. А пък предложеното от Орешарски намаляване на данъците за хазарта е връх на цинизма на фона на непрекъснато повтаряната от него теза, че няма от къде да се вземе за да се увеличават заплатите. Но явно хазартът е много по-важен от образованието, здравеопазването, науката и т.н. Нека се грижим за хазартните босове така, както те се грижат за нас! Изглежда това е ръководният принцип. :(

Краю П.
10 Nov, 2007 | 09:31

Към filolog:

Във вашето мнение долавям следното послание:

АЛО, ЖУРНАЛИСТА!

За твойте словесни откоси
си имаме отговор прост:
задаваш ли много въпроси,
ще станеш и ти под въпрос!

П.П. Анонимността е любимата позиция на нашего брата, филоложе. Позитивно е да защитиш позиция с името си, ако и да отнесеш негативи за това. :)

Чичо Краю П.

:)


MX
10 Nov, 2007 | 09:15

Filolog, напиши си контра мнението коректно, издържано и въздействащо. Коментарът ти прави кофти впечатление най-вече с личните квалификации. Подписвам се под думите на Краевски.

Тъпото
10 Nov, 2007 | 09:11

Констатациите са верни. Учудвам се, че плюнките към автора са малко. Засега само една. Негативен коментар, който апелира за позитивизъм. Точно отражение на написаното в статията. :)

руми
09 Nov, 2007 | 17:14

Моля,ако може направете коментар по повод увеличението на депутатските заплати на фона на учителската стачка.Аз съм мед.лице-ние също заслужаваме добро заплащане./Кам автора на статиата/

СИД
09 Nov, 2007 | 15:38

Добре е написано, а и в много голяма степен е вярно. :( Аз го отдавам на 500+45 години равенство. Но вярно е също, че само с взиране в статуквото и описание на видяното (колкото и сполучливо да е направено) няма да се измъкнем от батака. Един от начините да го направим, според мен, е да популяризираме върхови постижения на българи във всички области.

filolog
09 Nov, 2007 | 13:06

Ех, майна, много мъка има по земята. Не е ли време за нещо позитивно - е от такива тъпи негативисти е жив и "нашего брата"!


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.