Факти, Анализи, Коментари
   22 Май 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
За първокласника - с любов и вина
Веселина Божилова - 15 Септември 2007
Интересно дали някой наистина се замисля какъв Първи учебен ден ще запомнят днес децата от цял български випуск?

Интересно дали някой наистина си дава сметка какво чака децата днес. А и в бъдещите дни и седмици, както личи по всичко.

Дали правителство, министър, синдикати и учители действително са отделили поне няколко минути насаме, за да си представят отражението на това, което става, върху психиката на децата.

Особено на най-малките. Първокласниците. Замисля ли се за тях, направо ми се доплаква.

Плаках преди години като първокласничка, макар че с огромно желание тръгнах на училище. Просто всичко беше толкова истинско и тържествено, че аз, шестгодишната, се уплаших. Възторгът до такава степен ме превзе, че не издържах. До ден днешен го помня. Както сигурно всеки по някакъв начин си спомня първия учебен ден - кой с рев като мен, кой с възхита, кой с умиление. Затова е Първи учебен ден, за да остави незаличима следа в душите ни. И на всяка нова стъпка в живота да се връщаш към него и да черпиш сили.

Децата на 6-7 години са си...деца. Тепърва учат буквите и значението на думите. Нямат метафорично мислене. Схващат буквално. Защото още не разбират света на големите. Имат своя свят, където за Първия учебен ден вече е отредено ъгълче. Мама и татко, баба и дядо им говорят за него отдавна, дрешките са купени с любов и приготвени за него, с трепет се купува букетът за Първата учителка, детето се е ококорило рано-рано и с нетърпение чака да настъпи този толкова очакван Първи учебен ден. За него, малкия човек, това е сигурният знак, че е пораснал, че оттук-нататък го приемат като голям, като ученик. Очаква, най-малкото, да бъде Най-важният в този ден.

Как, според вас, едно малко дете ще разбере сложните игри на истински големите днес? Какво ще си помисли, ако учителката го въведе в клас и млъкне насреща му? Какво ще му остане от обръщението на учителите? Това е Неговият ден, но ще му говорят на неразбираем език. Нещо повече - и това е най-лошото - никой няма наистина да му обърне внимание. То ще е част от миманса. Част от пазарлъка. Залог. С една дума - неговият Голям, Единствен Първи учебен ден в живота ще бъде продаден безвъзвратно. После ние, големите, ще се хващаме за главата, и ще казваме - ама това дете няма ценности, то не вярва в духовното, то не вярва на възрастните, то не иска да се съобразява с обществените норми, то е изтървано.

Е, днес, независимо от всички За и Против, режисирано изтърваме цял един випуск. За голяма моя болка.

И това става по вина не само на конкретното правителство, конкретния министър и конкретните синдикати. Години наред усилия в тая посока днес дават резултат. Обърканите ценности на едно общество, трайното загърбване на децата, безразличието към тях, пренебрежението към учителите, схващането на родителите единствено като извор на пари - последиците от това са още по-лоши и в много случаи невъзвратими, но днес е Първият учебен ден и на мен ми е тъжно да гледам в очите, в ококорените от нетърпеливо очакване очи на първокласниците. Аз лично се чувствам виновна пред тях. За другите не знам.


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.