Факти, Анализи, Коментари
   22 Май 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Анализ
Циганските мелета- опит за семиотичен анализ
24 Август 2007
Цветелин Кънчев очевидно разбира от лингвистика и семиотика

Евгений Тодоров

Следя тези дни циганските истории, интригата в тях се променя всеки ден, но не знам защо пред очите ми все се изправя една и съща картина – въоръжени мъже и възбудени жени, които крещят от сутрин до вечер “Смърт на българите!”.

Чак когато чух Цветелин Кънчев да се оплаква, че действията на циганите се описват с едни и същи думи, а на българите – с други, започнах да се замислям. И се сетих, че то си има и такава наука – която изследва “гледните точки от гледна точка на фразеологията.”

Прочетох десетина материала в медиите и стигнах до интересни изводи – изглежда Дон Цеци разбира от лингвистика и семиотика.

Когато излезе новината за убитото момче в Самоков, думата убийство бавно и мъчително си пробиваше път към читателя. Събитието беше описано като “жертва на размирици” – неясно какви, появи се “починало момче след сбиване” и накрая почти половината медии намериха най-точната дума - “МЕЛЕ”.

Има ли разлика между “убийство” и “жертва на меле”?

Не е нужно да си Цветелин Кънчев, за да усетиш, че има. В мелето просто вината се размива. Свидетелите никога не са сигурни.  Делото може да се влачи, докато се забрави. Пък и съвестта ни се успокоява.

Започнах да преглеждам и коментарите след статиите в електронните издания на вестниците. Когато меле става на футболното игрище, съдията винаги може да намери извинение, че не е довидял.

Следващият извод, който направих за себе си, беше, че твърденията за ниската култура и бедния език на българската младеж са пълна измислица. Редом с класическата дума “циганин” и модерната “ром”, само в два сайта и само в един ден открих още десетина поетични наименования, което доказва, че нашата компютърна младеж умело ползва синонимното богатство на родния език. Освен за овладяване тънкостите на българския език, това е и поредното доказателство за пословичната толерантност на българина, която през последните години става все по-забелижима.

Ете какво си записах: ИЗРОДИ, ХЛЕБАРКИ, ТЪРТЕИ, МАНГАЛИ, МАНГАСАРИ, СКОТОВЕ, ПАРАЗИТИ, ГНИДИ, ГЕНЕТИЧНО УВРЕДЕНИ...

По повод последното определение се сетих как преди години присъствах на един разговор с американски професори от Университета в Тенеси. От дума на дума минахме на темата за циганите. И тогава една колежка,която по-късно беше избрана за народен представител, подхвърли същото – че това са хора “генетично увредени”.

Тук преводачът Йонко срита колежката жестоко под масата. “Що ме риташ?” – изсъска тя. И тогава преводачът – усмихвайки се, за да не разбере никой сериозността на разговора, каза следното: “Ако сега преведа дословно твоите думи за циганите, ти повече никога няма да получиш виза за Америка”.

Такова е положението само в Америка – слава богу. Цензура. При нас обаче все още има истинска свобода на словото. И може да си избираме най-българските думи – каквото и да си говори Цветелин Кънчев.


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Анонимния Иван
30 Aug, 2007 | 13:55

Другарю, коментатор. Тъй като засегнахте темата за Америка, я ми каже какво е отношението там към негрите? Не живеят ли в гета? Къде ги бръснат за нещо? Кога полицията ходи в техните квартали? Коментирайте как ченгета постоянно бият негри пред магазини (справка по новините на СNN)!
Стига сте защитавали циганите. Лошото е, че разни организацийки плащат на гейтаци с коментарни уклони да пишат за някого друг. Кой ще пише най-накрая в защита на българите?

herodot72
29 Aug, 2007 | 13:43

Пак започнахме със самовглеждане и самообвинения.Това си е чиста проба национален нихилизъм.Излезе,че пак българите и особено младежите ,които са посмели да си изкажат мнението са виновни за циганските безобразия.Интересно би било ако се наблюдава и слуша произволно избрана младежка циганска група какво бихме научили за отношението им към българите.Един бърз обиск пък би показал ,че почти всеки от тях носи нож и някое друго ,,помощно'средство.На тези ,които не са ги наблюдавали отблизо и не са живели край тях може да се стори пресилено това мое мнение.Вероятно обаче всеки е виждал изпорязаните и изтърбушени седалки в градския транспорт което е почти изключително тяхно дело.Подобни поражения не се постигат с голи ръце.Що се отнася до действията на официалните власти те непрекъснато се опитват да не забелязват явните престъпления ,които извършват циганите.Всеки дори плах опит за прилагане на закона и дори за подържане на обществения ред среща яростната съпротива на целите компактни цигански общности.Следва ефектната изява на всевъзможни правозащитни организации ,които се нахвърлят срещу и без това меко действащите държавни органи.Пределно ясно е колко насърчително за циганите са тези действия.Забележителен е обаче факта ,че тези уж правозащитни организации останаха странно тихи по време на миньорските протести.На съвсем мирните действия на миньорите полицията отговори със сила и всички видяхме това по телевизията.Правозащитниците обаче си мълчаха - питам се кой ли им плаща.

Вуте
28 Aug, 2007 | 18:06

За да спретнеш подобно материалче, трябва или да си на хранилка на някоя промангалска софричка, като например "Отровно общество" или Антибългарския хелзинкски коминтерн, или да страдаш от умствена недостатъчност! Искам този пич да ми каже къде в САЩ някоя мангуста или група лумпенизирани мангусти ще нападнат полицай и какво ще им се случи след това! Ако не, да го ритам по кокалчетата докато се сети за такъв случай!
Второ: къде са осъдените досега цигани за многобройните престъпления, които са извършили - убийства, грабежи, кражби, изнасилвания и т.н.?! Или пак да го ритаме по кокалчетата, докато се сети?! И защо Антибългарският комитет, който споменах по-горе, плаща за защита и оправдаване на цигани, извършили престъпления в България?! Най-мразим ей такива подлоги, дето "защитават правата на малцинствата", а за техните задължения и престъпления не се сещат!

napalmoff
28 Aug, 2007 | 10:31

Абе боклук, проф. Калоянов жертва на какво беше. не беше ли на същите тези "ИЗРОДИ, ХЛЕБАРКИ, ТЪРТЕИ, МАНГАЛИ, МАНГАСАРИ, СКОТОВЕ, ПАРАЗИТИ, ГНИДИ, ГЕНЕТИЧНО УВРЕДЕНИ...".
Има ли наказан за неговата смърт, не се ли разми вината за бруталното му убийство в термина "меле"
неплатените сметки за комуналните услуги на гетата, не са ли плод на груповата безотговорност на тези "ИЗРОДИ, ХЛЕБАРКИ, ТЪРТЕИ, МАНГАЛИ, МАНГАСАРИ, СКОТОВЕ, ПАРАЗИТИ, ГНИДИ, ГЕНЕТИЧНО УВРЕДЕНИ..."

Karutzar
27 Aug, 2007 | 14:50

STEFAN D-R D TCHOLAKOV
24 AVGUST 2007
+
ОТВОРЕНО ПИСМО ДО Д-Р ТРЕНЧЕВ.
Драги доктор Тренчев, ти някога се бореше за човешки права. Аз съм се борил за твоите човешки права и ДРУГИ, ако си спомняш. Сега е редно Ти да се бориш за човешките права там в твоят обект до Стара Загора. Нали нещо сме си говорили по този повод преди 1989 година.
СЕГА ОБАЧЕ СМЕ 2007 ГОДИНА !
Трябва да ти съобщя една печална новина. Лицето Пипи, което изчезна в Интернет дизайна е прихванат. Ето ти позивна от Света и страницата на ПИППИ !
http://pippi.freehosting.net/jailhouse-rock.htm
http://www.stefan-tcholakov.com/index.php?p=links&year=3
---
Здрасти Чоли / СТЕФАН Д-Р Д ЧОЛАКОВ / Още ли си в БГ?
Разбрах къде е Пиппи.
Чифутските организации със дс са му скроили номер, дали парична награда за този, който го индетифицира като егн и местоположение. Хванали го и го затворили във психиатрия някъде до Стара Загора (не съм сигурен че е Раднево). И това е станало около 2003-2004 година. Съмнявам се дали е останало много човешко у него ако е жив - знаеш какво могат да направят медикаментите във психиатриите . Като оставим на страна психотронното
програмиране. Но за последното се съмнявам - Пиппи имаше голям дух - не вярвам да са го зомбирали. Ако беше така щяха вече да го пуснат по интернета да зомбира другите. Не са го направили до сега. Вече става дълго време откакто го търся по нета. Със снимка и молба за помощ. Получих само едно предупреждение от някакво ченге да не се интересувам толкова. Но интересното беше (е намерих постинг от шалом айлехем в който се обявява парична награда за залавянето му. Работата е на моссад и нашите служби. Ако имаш някаква информация относно това ме уведоми. И се пази. Привет от мен и умната

fixxxsers
26 Aug, 2007 | 23:22

e добре де докога ще му четем глупостите на този гений на словото
та всъщност какво искаше да каже с всичко това... наистина плах опит да е някъде по средата хем на този да се хареса хем на онзи... абе бездарието се шири

анонимен
26 Aug, 2007 | 08:01

Поздравления за автора. Улучил е златната среда, която на времето държаха фаворизираните от Тато членове на творческите съюзи, претенциозно наричани поети и писатели - хем критикуваш, хем го правиш толкова деликатно и намекателно, че да не подразниш шефа повече от обществено приетото, т.е. имаш "мяра". А както е подкарал напоследък АВТОРЪТ Е.Т., да пише в интерес на няколко разнопосочни авторитети, тези разнопосочни позиции осигуряват нещо много важно - имаш много приходи от много "шефове". Един ще ти плати за едно, друг за друго - теми много. И като му теглиш чертата - пак си на печалба, защото няколко по-скромни хорорара от няколко места излизат повече един голям хонорар от един източник. Значи, спазил си и мярата в личен житейски план.

Angel
25 Aug, 2007 | 01:42

Да добавя още една дума-мангасарняк-идва от мангал(предмета),който също е бая черен.
И вместо да защитавате циганите се размърдайте малко и вижте истинската страна на нещата.Явно никой журналист не е ял бой от 15 циганина,които после казват "Ми бехме пияни,кво да праиме.Нищо не е станало."

balluk
24 Aug, 2007 | 18:50

Тези хубави думи чудесно те описват- автопортрет!


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.