Факти, Анализи, Коментари
   21 Май 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Китайски им работи...
Веселина Божилова - 21 Август 2007
В Китай забраниха лошите новини. Колко му е да приложим този опит тук. И като няма добри новини, ще стане една...
Препоръчителен кадър на китайската телевизия
Препоръчителен кадър на китайската телевизия

Забранен кадър по китайската телевизия

Тези дни белязаха иначе устремения ни към Европа живот с две китайски новини. Едната гласи, че страната ни е включена в официалните туристически дестинации на Китай и като така можем да очакваме поток китайски туристи.

Каква ли изненада ги чака, горките, като дойдат тук и тръгнат на шопинг – ами то пълно с китайски магазини. Включително с наши сувенири. Интересна ситуация ще се получи. Ама те сигурно са свикнали, да не сме само ние... Това е дребна работа пред последното решение на Китайската комунистическа партия, която най-сетне сложи точката на вечния журналистически спор що е това новина.

Новина е само добрата новина, реши партийният конгрес и забрани на медиите да показват препълнени автобуси и вкиснати физиономии. От всеки образ на екрана трябва да грее жизнерадост и градивен оптимизъм.

Не че не сме изпадали в подобни ситуации, по-възрастното поколение журналисти има подобни спомени. Още се помни ведрият репортаж във в. „Отечествен глас”  за розовите престилки на работничките от „Ален мак” на другия ден след големия пожар през 80-те, когато загинаха хора или още по-розовия облак лъжливи успокоения от екрана на БНТ след аварията в Чернобил.  Може би и затова не можем да подминем току така подобна новина, идваща от толкова голяма и влиятелна в света страна.

Колко му е да приложим китайския опит тук...Като нищо някой отгоре с надежда се е взрял в текста и се е размечтал как нарежда на новинарите да показват само добрите новини. И понеже добрите новини у нас са кът напоследък, ще стане една...

Как примерно да изкараш добра новината, че учебниците са поскъпнали с 20% ? В контекст с факта, че само у нас, в Дания и Словакия има ДДС върху книгите, ама в Дания има разни преференции, които облекчават читателя. Ето как.  За Словакия премълчаваме тактично, а тук правим салто и каканижем : Държавата дава нова възможност на родителите да покажат на децата си колко много ги обичат. В репортажа ще ви покажем семейство Калинкови, които се трудят неуморно от тъмно до тъмно и са горди да се лишат от нови обувки за Калинков и палто за зимата за Калинкова, но да доставят на децата си така необходимите им учебници. Децата на Калинкови ще се изучат и ще отидат да мият чинии в Германия. Светло бъдеще чака цялата фамилия... И прочее. Абе, колеги, не е толкова трудно, трябва само да помислите малко.

Как да интерпретираш в положителен дух новината, че доматите това лято са три пъти по-скъпи от миналото, че цените на основните хранителни продукти дърпат нагоре точно като живака на термометъра? Тук не едно салто, поне три трябва да направиш, за да изкараш българина вече толкова устойчив и стабилен, че въпреки пазарните проблеми, още да мърда...Фокусираш върху жилавостта му и ето ти пак добра новина. Или наблягаш на душевността му, която изкарваш приоритет, защото, нали, ние сме духовна нация, защо ни е да ядем...Пак излизаш с чест от ситуацията и си изпълнил повелята...Стига да ти хванат вяра. И да не те набият.

Интересно ми е как ще се коментира сгъстяващата се картина на етническите проблеми у нас, които може и да са къкрили много време, но точно сега пред изборите взеха да избиват във всички посоки. Къде отиде славата ни на Балканите като най-толерантна към малцинствата страна? Масовите погроми в „Красна поляна” буквално се удавиха в разнопосочни приказки и тълкувания, като че ли някой режисира нещата като фон, на който после да излезе и да се прояви.

Как ще се коментират кадрите със спретнатите национални гвардейци на Боян Расате, който прави мъгляви аналогии със соцотрядниците, докато картината истерично навява връзки с Хитлерюгенд, легионери, бранници и прочее формации...Е, затворим ли си очите или дръпнем ли ги по китайски, ще кажем – я какви български юнаци родила българска майка юнашка, как хубаво са се облекли, как бодро крачат и как са готови да ни защитават от попълзновения и набези цигански. Защо ли обаче еврейската организация „Шалом” се опълчи първа срещу тази идея?

Много просто, защото точно те са яли най-много бой от подобни формации преди години. И не им минават разни номера.

Та така с добрите новини. Май най-добрата от всички е тази, че тази седмица ще е последната жега за лятото. Аз поне за друга не се сещам. А вие? Е, ако през септември завали сняг, тогава ще му мислим...


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Господин Гюров
23 Aug, 2007 | 09:38

Да се премълчава истината не е добре, но и да се акцентира постоянно върху "мръсните" неща в живота също никак не е добре. Един мислител беше попитал - трябва ли да се казва истината, когато това ще навреди? Вероятно не. Въпросът изобщо не е прост.
Журналистите биха искали да пишат каквото си искат и както си искат, но дават ли си сметка за всички аспекти на въздействието върху читателите? Чували ли са например, че репортажите за война на другия край на света увеличават психичните проблеми там, където четат тези репортажи, т.е. навсякъде по света? Медиите непрестанно ни заливат с потоци мръсотия, как човешката психика да остане чиста в такава среда? Постоянното показване и приказване за проблемите увеличава проблемите, това е факт. Също както в квантовата физика наблюдаваното винаги се променя поради наблюдението над него.

Alexander
21 Aug, 2007 | 17:05

Hajde togava denonoshtno da zombirame chrez mediite izshashavenija narod s ubijstva,psihopati,kyrvishta,bezpomoshtnost.Nali drugi novini njama?


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.