Факти, Анализи, Коментари
   21 Май 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Бабата, която може да реши всички проблеми
Евгений Тодоров - 17 Август 2007
Предлагам бабата от репортажа на НТВ да се издири и назначи за...говорител на властта.

Ролята на бабите в българската история не е за подценяване, да си спомним баба Тонка...

...баба Вида

и вечната баба Илийца, описана от дядо Вазов

Евгений Тодоров

По повод вълненията в “Красна поляна” чухме мненията на Президента, министър-председателя, кмета на София, министри и заместник министри, прокурори, лидери на почти всички партии, журналисти, социални антрополози, на емоционално възбудени хора от двете страни на барикадата.  И на една възрастна женица. За нея по-късно.

Огромна енергия беше изразходвана, за да се открият виновните. Посочени бяха политици, екстремисти, скинари, наркопласьори и кой ли още не.

След няколко дни историята в софийското гето ще бъде забравена. За известно време. Не след дълго тя ще избухне отново. И ще бъде по-жестока. Защото духът от бутилката вече е изпуснат.

Тези дни ми попадна едно издание от 1995 година. Нарича се “НИЕ-ТЕ – кратък етнополитически речник”. Една българска фондация с подкрепа на друга немска фондация е издала тази книжка, надявайки се, че тя ще достигне до подрастващите граждани на България. В нея се обяснява – на база на световната история и европейската практика, какво е етническо разбирателство и етническа вражда, патриотизъм и национално предателство, възродителен процес и етническо прочистване. Подобни книжки са полезни и за мнозинството, и за малцинствата. Те учат, че омразата и противопоставянето на етносите задължително води до малки или по-големи граждански катастрофи.

Днес такива книжки вече нямат никакъв шанс. Техните автори ще бъдат обявени веднага за национални предатели и чужди агенти.

Американците си решават своите етнически проблеми 80 години. Други казват – 200. Така че не се знае кога ние ще решим нашите. Във всеки случай вече загубихме повече от 10 години. А още не сме и почнали. Продължаваме да вървим назад.

На вятъра бяха хвърлени милиони левове – за конференции, семинари и кръгли маси. Навивахме навитите и забравяхме за потърпевшите.

Направихме и най-лошото – вкарахме етническите проблеми в политиката.

Има ли изход и какъв да бъде той?

Размишлявам над този въпрос почти 20 години и чак снощи намерих отговора.

В новините на Нова телевизия показаха една възрастна жена – единствената българка, която живее сред циганите.

Тя нямаше вид на ограбена и изнасилена. Каза съвсем спокойно пред камерата: ”И те са хора като нас. Трябва обаче да се научиш да разговаряш с тях.”

В тези няколко думи е скрита цялата философия. Затова предлагам бабата да се издири и да се назначи за...Най-добре за говорител на властта. Така тя ще реши не само етническите проблеми. Идват пенсионери, идват стачкуващи, идват комисари от Европа да ни критикуват. А бабата от “Захарна фабрика” ги посреща с уважение и разговаря с тях така, че те си тръгват мирно и тихо.

Тук обаче възниква един сериозен проблем. Всеки говорител на властта рано или късно получава държавен апартамент, който не след дълго си го купува за жълти стотинки.

Ще издържи ли бабата на изкушението? Защото напусне ли махалата, веднага ще забрави и уважението, и езика, на който трябва да се говори.

Което всъщност си е най-големият проблем на българската власт открай време.


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Karutzar
20 Aug, 2007 | 11:20

партизанин - сигурно "смърт на българите" по ти подхожда на мангалската мутра
А Чочоолу никога не е бил комуняга - прост бандит, но оправи мангалите от Столипиново на времето

ganio
19 Aug, 2007 | 14:55

Ako bol6instvoto grajdani sa 6to-gode zadovoleni,takiva reakcii i agresia 6te sa svedeni do minimum.No grajdanite ne sa dovolni ot na4ina si na jivot i sled kato sa bezsilni da podobriat jivota si ili da promeniat sistemata, obra6tat agresiata si edin sre6tu drug.Vseki sre6tu vseki,koeto zadalbo4ava problemite,vmesto da gi re6ava.

партизанин
19 Aug, 2007 | 12:59

Примерът с Чочоолу е добър -личи си на кого любимата литература е партизанската. Но е слабичък. Има по-добри примери в историята - нещо като "циганите на сапун" Само че добрите примери ги осъдиха на обесване в Нюрберг.

читател
19 Aug, 2007 | 06:11

"Талпа от около 300 българи,въоръжени с ножове,брадви и колове вилня с викове "смърт за циганите" в циганския квартал - едикойси - и ....... "
Само след подобна новина разговорите ще бъдат възможни.

Karutzar
18 Aug, 2007 | 09:25

”И те са хора като нас. Трябва обаче да се научиш да разговаряш с тях.”

Май сте се объркали - кой трябва да се научи да разговаря? Акъл от изкуфяло бабе, дето само латиносериали гледа по цял ден не взимам. В България има закони, които са валидни за всички. Щом мангалите не ги спазват в законите са предвидени и наказания. Но както изглежда престъпниците и нарушителите на закона са управляващи. Което от своя страна означава, че е бил извършен държавен преврат. В закона са предвидени мерките срещу такива превратаджии.
Генерал Чочоолу знаеше как се действа при подобни ситуации...
:)

читател
17 Aug, 2007 | 18:21

виновни са още Костов, Доган, Бойко Борисов, евреите, немските професори, американските филми и въобще международното положение.

Кирилов
17 Aug, 2007 | 14:38

Само две думи по повод това, че авторите на книжки, учещи на търпимост днес щели да бъдат обявени за предатели. Разобличаването на тези "предатели" не е от днес, така беше и преди 10, и преди 15, и преди 20 години по времето, когато турците в България "си спомниха", че били българи.
На българите, които не желаят да поемат отговорността за собствения си живот, винаги им е виновен някой друг: турците, ромите, сектите, хомосексулните ...


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.