Факти, Анализи, Коментари
   21 Май 2024
 Коментари    Дискусия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Да крадем, братя!
Евгений Тодоров - 14 Август 2007
След като толкова много българи се видели как се живее по света, защо направо не преписваме ?

Евгений Тодоров

Тези дни наблюдавам отблизо как една партия /умишлено не споменавам името й, за да не излезе нещо като политическа реклама/ подбира кандидатие си за общински съветници за предстоящите местни избори.

Един по-широк кръг номинирани се явяват пред независима комисия, на която трябва да обяснят подробно и убедително какви са мотивите им да се впуснат в политиката.

Повечето от тези хора досега не са членували в никаква партия.

Постепенно започна да се оформя една много интересна картина. 
              
Кандидатите малко или повече бяха специалисти в своята област и бяха ходили на специализация някъде по света. Или на конгрес. Или на гости на децата си, които учеха или работеха в чужбина.

И преобладаващият мотив за впускане в политиката започна да изкристализира. Тези хора искаха да видят в България това, което бяха видели някъде другаде. И смятаха, че ако родината ни се приближи до европейските или американски стандарти, тогава децата им ще се върнат. И ще могат да си дундуркат внуците, а не да ги гледат на снимка до някоя американска баба.

Изслушах десетки примери – как е там и как е при нас.

Примери за организация на здравеопазването, на транспорта, на почистването, на образованието, на междуетническите отношения, на земеделието и на какво ли още не.

И постепенно и аз започнах да виждам как нещата в България могат да се променят на добро. Започнах да се питам – след като толкова много българи се видели как се живее по света, защо направо не преписваме ? Защо направо не крадем?

Да крадем онова, което специалистите наричат “добри практики”.

Каква е причината да бъдем бамбашка? От консерватизъм, от мързел, от страх да не загубим идентичността си? Или просто от инат.

Има една стара турска поговорка, която гласи:

“ГЪРЦИТЕ ГИ МОРИ САЛТАНАТЛЪКЪТ, А БЪЛГАРИТЕ –ИНАТЛЪКЪТ...”

Доброто на инатлъка е, че е временно състояние. Рано или късно на инатчията му идва акълът в главата. Само че се губи време.
Но ние сме стара нация. Времето за нас няма чак толкова значение. Че то да не е заек да избяга?


последни в Коментари:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

LUBO
18 Aug, 2007 | 01:31

*heheeee...Dokude s taia omraza be narode? Ne razbrahte li, 4e ne vie ste vinovnite? Ne razbrahte li zakona za privli4aneto (law of attraction)? Spored nego, i spored bulgarskata kultura (kakvoto povikalo, takova se obadilo) s obidi i zakani ne se re6avat problemi, a se susdavat. Aide malko po-kulturno. Aide, koito ne mu haresva, pone da nameri drugi prikazki za da izkaje omrazata si, s koiato si podriva sobstvenata aura, i s tova na horata pokrai nego. S mrazene ni napraviha tova koeto sme, a samo obi4ta koiato e ostanala u nas ni krepi o6te naciikata na dva kraka.
Ne znam za kolko oba4e...

Пиринец
18 Aug, 2007 | 00:54

Евгений,по принцип съм съгласен с Вас за повечето неща,за които коментирате/не само в този материал/.Вие сте един от малкото съвременни журналисти от българското нет-пространство със свои ясно изразени и на пръв поглед независими позиции.Но...неведнъж заявяваната Ви подкрепа за съмнителни/меко казано/особи като ББ/или партии чието име не желаете да споменавате/,ме изпълва с безпокойство ,че дългата ръка на " бившата" ДС достига доста по-далеч,отколкото бих искал да си представя...Или наивитета Ви все пак е взел връх над често демонстрирания от Вас здрав разум?!
Нима НАИСТИНА сте убеден ,че мутро-полицейщината ще се разправи със самата себе си????!!!!
Поздрави от един Македонец от Пирин

П.С. Извинявам се за многоточията,но наистина съм изумен!

Иван Минчов В.
15 Aug, 2007 | 10:46

Евгений, Mun4o_Ciganin ти е отговорил от името на целокупния народ. Този народ, който, както вече някой го е казал крилато, е много беден, нo за сметка на това е много проЗД. Защото е пълен е с двойници на Mun4o_Ciganin - неграмотни, прости, тъпи, скудоумни, озлобени, мразещи всичко и всички, импотентни, червенозадничестомутрести същества.
И как ще стане, о Евгений, о, Онегин, този процес на "крадене" на ценностите от "онези" народи? Та нали Mun4o_Ciganin вместо да отиде при извора на цивилизацията, забива веднага при обратните води на тази цивилизация?!
Не, всичко е загубено, още от момента, когато сме тръгнали по "различния" път, който е успореден на правилния, но в обратната посока... Никога няма да направим от Mun4o_Ciganin нормално същество, той винаги ще лочи от помията, и ние заради него - също...

Бойчо Огнянов
14 Aug, 2007 | 21:50

Мунчо, Мунчо, стари приятелю, няма ли кой да те обеси...

Mun4o_Ciganin
14 Aug, 2007 | 20:48

GEN4O,TAPAKO,NE RASBRA LI 4E STAVA6 DOSADEN SAS SOBSTVENITE SI RASMI6LENIA.IAVNO-BG.FACTOR-SAVSEM IA E SAKASAL,4E TI PUSKA PROSTOTIITE ,SA DA SI SAPALNIAT STRANICITE

Nora
14 Aug, 2007 | 18:35

Г-н Тодоров, стара истина е, че всеки гледа от височината на собствената си камбанария. Очевидно, камбанарията на българина не е от най-високите. Инатът и кансерватизмът му също не са от най-малките. Иначе казано, твърде лоша, за да не кажа най-лошата комбинация на гражданско//политическо мислене. Жалко наистина. Българина има добър потенцял и го е доказал не един път, но за съжаление, в чужбина.
Нора


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.