Факти, Анализи, Коментари
   25 Май 2017
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
Новини от БГ Фактор
във формат   
С П Р А В О Ч Н И К

Календар
     На този ден Православната църква чества третото намиране главата на св. Йоан Предтеча

     Когато по злобното искане на Иродиана била отсечена главата на св. Йоан Кръстител и била й поднесена на блюдо, учениците погребали тялото му в Севастия, а главата враговете скрили в Иродовия дворец, на място безчестно. За това узнала Йоана, жена на Иродовия домоуправител Хуза, за която се споменала в Евангелието като за една от последователките на Иисуса Христа. Тя тайно взела светата глава и като я положила в съд, с благоговение я погребала в имението на Ирод, на Елеонската планина. Цар Ирод не е знаел нищо за това и като чул за Иисуса, какви велики чудеса прави, много се уплашил и казал:”Това е Йоан, когото аз обезглавих. Той е възкръснал от мъртвите”. Минали много години. Това имение било купено от един благочестив човек на име Инокентий, който пожелал там да построи църква. Когато започнали да копаят земята за основи, намерили светата глава. По чудесата, които ставали на това място, и по Божие откровение Инокeнтий узнал, че у него е главата на великия пророк и кръстител Господен. Той я пазел у себе си като най-ценна светиня. Това било първото намиране главата на Предтеча.
     Преди смъртта си Инокентий като видял, че навсякъде властват езичници, и като желаел да запази от поругание светата глава, пак я скрил в същото място, където я бил намерил.
     Вече в царуването на Константин Велики, когато възтържествувала в света християнската вяра, двама монаси, които ходили на поклонение на светите места в Йерусалим, получили откровение за мястото, където се намирала главата на Предтеча, и я извадили из земята. Това било второ намиране. Като се връщали в отечеството си, те срещнали един беден човек, грънчар, и нему поверили своя товар, като се отегчавали сами да го носят. На грънчаря се явил Предтеча и му заповядал да се оттегли от своите спътници. Той донесъл у дома си, в град Емеса, светата глава и оттогава домът му бил благословен с изобилие и всякаква благодат. Пред смъртта си грънчарят открил на своята сестра тайната, като й завещал да пази свято скъпоценната глава на Предтеча и след себе си да я завещае на най-достойния от рода.
     С течение на времето светата глава някак си попаднала в ръцете на един човек, изпаднал в заблудата на арианската ерес. Принуден да остави жилището си, той скрил в земята главата на Предтеча. На същото място бил издигнат манастир и дълго време никой нищо не знаел за съкровището, скрито в земята, докато в половината на V век благочестивият архимандрит Маркел узнал за него чрез явяване на самия Предтеча. По повеля на император Маркиан главата била пренесена от Емеса в Халкидон, а после - в Цариград.


Партньори:
Copyright © 2002-2017г. Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително