Факти, Анализи, Коментари
   22 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
Новини от БГ Фактор
във формат   
С П Р А В О Ч Н И К

Календар
     На този ден Православната църква чества свети мъченик Василик и свети великомъченик княз Йоан-Владимир

     Св. Василик бил племенник на св. Теодор Тирон. Той страдал мъченически заедно с Евтропий и Клеоник, но бил посечен с меч подир тях. Мъченията, на които той бил подложен, се придружавали от най-поразителни чудеса, за което свидетелства техния очевидец свещеномъченик Евсигний. Мъченик Василиск, както свидетелстват мнозина историци, се явил на св. Йоан Златоуст преди неговата смърт и му казал:”Утре ще бъдем заедно”. Св. мъченик Василиск пострадал в царуването на Максимин в 308 г.
     Св. княз Йоан-Владимир управлявал областите Зета и Далмация. По природата той бил миролюбив, благочестив и добродетелин. Във война с българския цар Самуил, който управлявал Западната българска държава, той бил взет в плен, но Самуил го оженил за своята дъщеря Теодора-Косара и го върнал на неговия престол. След трагичната смърт на цар Самуил, който умрял на 6 октомври 1014 г. от сърдечен удар, когато видял пленените и ослепени български войници, възцарил се син му Гавраил-Радомир, но византийското коварство подстрекало братовчеда му Иван Владислав, който го убил и заел престола. Боейки се от отмъщение или от законните права на Йоан-Владимир, Иван-Владислав го поканил при себе си чрез посредничеството на Охридския архиепископ Давид уж за мирни разговори. Кроткият и незлоблив Йоан-Владислав повярвал на църковното пратеничество и приел поканата, но Иван-Владислав още при самото пристигане в столицата изпратил убийци да му отсекат главата. И понеже мечът поради някаква причина не могъл да уязви Йоан-Владимир, той кротко подал на убиеца своя меч с думите:”Искаш да ме убиеш, брате, но не можеш. Ето моя меч! Готов съм да бъда убит, както Исак и Авел!” Злодеят го посякъл. Тогава станало чудо. Светият мъченик се втурнал с отсечената си глава в ръце и влязъл в близката църква, в която вече паднал и предал на Господа светата си душа на 22 май 1016 г. Жена му отнесла тялото му в неговите владения и тържествено го погребала в църквата, при която сама завършила живота си в пост и молитва.
     След две седмици убиецът Иван-Владислав умрял от внезапна страшна смърт чрез невидима ръка и България паднала под византийско робство за 168 години. Нетленните мощи на св. княз Йоан-Владислав са прославени с изтичане на целебно миро и с извършване на чудеса. Те се намират в град Елбасан /Албания/.


Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.