Факти, Анализи, Коментари
   29 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Йосеф Бен Басат: За пловдивчани съществува “по-будна” алтернатива в управлението
Николай Атанасов - 7 Октомври 2003

     Йосeф Бен Басат е роден в Пловдив през 1944 г. на 4-годишна възраст заминава с родителите си за Израел. Завършва икономика, специалност “маркетинг и политология”. С политика се занимава от 1967 г. Участвал е в предизборния щаб на Бил Клинтън. Ръководил е PR-кампаниите на Ицках Рабин и Ехуд Барак. Бивш говорител на парламентарно представената партия Мапан. Водил е лекции по изграждане на политически кампании в университета Джордж Вашингтон в САЩ, както и в университетите в Тел Авив и Хайфа. В момента е в предизборния екип на кандидат-кмета за Пловдив Нина Радева.

     - Г-н Бен Басат, трудно ли е да се работи в щаба на Бил Клинтън?

     - Не. Дори е много интересно, тъй като щабът бе изграден изцяло от професионалисти-психолози, социолози, политолози и PR-специалисти.

     - Какви разлики откривате в политическата конюнктура на САЩ и България?

     - Има голяма разлика. Българският избирател е много по-интелигентен от американския. От тази гледна точка, той не е готов да “купи” всичко каквото му предлагат политиците. Американците “купуват” всичко, при тях “опаковката” и рекламата са най-важни. Гласоподавателят в България първо се среща с кандидатите, задава въпроси, преценява “цената” и едва след това изразява волята си. Затова българският избирател изисква друго отношение.

     - Смятате ли, че оставащите до изборите 20 дни ще са достатъчни за провеждането на една успешна кампания?

     - Принципно кампанията се води през целия 4-годишен мандат. Това е най-важното правило в работата на действащия кмет. В САЩ съветникът по политически маркетинг напътства кметът при всяка негова поява и е дясната му ръка. Пропуснатите възможности за четири години управление не могат да се компенсират с 20-30 дни активна кампания. Когато кандидатът се явява на алтернатива на сегашното управление обаче е напълно възможно с помощта на вярна, добре подготвена и динамична кампания да се достигне до успех в рамките на 20 дни.

     - Каква е визията Ви за кампанията на Нина Радева оттук нататък?

     - Кампанията ще помогне на пловдивчани да “открият” Нина Радева. В нейния край няма да има нито един избирател, който да не я познава. Основна опорна точка ще бъдат качествата на Нина Радева като специалист. Смятам, че след три мандата на кметове-лекари за Пловдив е дошло времето да бъде управляван от опитен администратор и финансист.

     - Как ще се справите с мръсните трикове на противниците?

     - Не вярвам в успеха на “мръсната” пропаганда. Нашата кампания няма да е такава. Ние ще представим аргументирано минусите на нашите конкуренти. Така например, може да се каже, че сегашният кмет е “проспал” четиригодишния си мандат. Предишните управници също са пропуснали множество възможности за развитието на града. Ние ще покажем на пловдивчани, че съществува друга, “по-будна” алтернатива в управлението. Убеден съм, че Нина Радева ще се справи чудесно с ролята на бъдещ кмет на Пловдив.

     - Смятате ли, че Нина Радева ще успее да превземе твърдата доскоро “синя крепост” Пловдив?

     - Принципно, не виждам особени разлики в програмите на десните формации в българската политика. Тук се включват НДСВ, СДС и останалите демократични сили. Вярвам, че България върви към Европа и дългосрочните европейски политически модели ще бъдат възприети и в България. Тенденциите в големите европейски държави са за окрупняване на лявото и дясното политически пространства. Такива процеси ще започнат и в България - ще има единно дясноцентристко и лявоцентристко крило. Моментното разделение на лявото и дясното пространство няма бъдеще, поради липсата на значителна идеологическа разлика в партийните програми.

     - И все пак, смятате ли, че Нина Радева като личност и професионалист е най-подходящият кандидат за кмет на Пловдив?

     - От всички издигнати кандидатури Нина Радева е най-способна, интелигентна и динамична. Сто процента съм убеден, че тя ще е новият кмет на Пловдив.


последни в Интервю:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.