Факти, Анализи, Коментари
   5 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Тома Спространов: “Работата ми е да популяризирам музиката и аз си я харесвам!”
Десислава Бакърджиева - 24 Септември 2003

     Тома Спространов е един от най-известните музикални журналисти в България. Изявява се като радиоводещ по радио Пловдив и БНР Хоризонт, води предаването “Томи представя...” по Евроком Пловдив. Отразява концертния живот в Англия. Не минава музикален форум или фестивал в България, на който той да не е поканен.


“Музикалният живот в България е пъстър и разнообразен.
     - Скоро посети фестивала в Банско, какви са впечатленията ти?

     - Тази година в Банско бе още по-интересно, но много по-кратко. Миналата година шоуто бе с продължителност 9 часа. Изредиха се толкова много музиканти, никой не бързаше. Тази година дойдоха по-малко, въпреки че предварителният списък съдържаше около 30-40 световни музиканти, с които всеки иска да свири. Фиш от “Мерилиън” каза в интервю, което взех от него, че никога не е очаквал, че ще му се предостави възможността да изпее някои песни. Вокалистът на “Манфред Менсър Бенд”, също изпълни велики песни, предимно собствени композиции. Лио Сер, известен с баладата “When I Need You”, се изяви с рок.

     - Какво да очакваме догодина в Банско?

     - Тогава ще дойдат още по-големи звезди. Още от сега е обещано, че ще присъстват Лайнъл Ричи и Медлин Бел, чернокожа англичанка със страхотен глас. На Лайнъл Ричи няма нужда да правя реклама. Ръководител на неговия състав е вторият пианист на легендарните “Куин”. Става въпрос за музиканти от световна величина и ще бъде страхотно шоу.

     - Разкажи ми за периода от живота си, прекаран в Англия?

     - В Англия ходя по семейни причини и по работа. Виждам децата си, както е известно жена ми е англичанка. Предстои ми скоро пътуване, тъй като синът ми се жени.

     Работата ми в Англия е свързана с BBC Лондон, българската секция. Правя три поп шоута, където съм гост на Бети Лейзъри, Павлина Джоунс и на Андрей Владов в предаването “Мега час”. Отразяваме страхотния концертен живот в Лондон. В една вечер идва супер звезда на блуса, след което страхотен джазмен и вечерта завършва рок група, която с години си мечтал да чуеш. Хубавото в BBC е, че всичко най-ново моментално идва в станцията и то понякога месец преди официалното му пускане на пазара.

     Никой в Англия не би отказал покана в BBC. За звездите там гостуването в радиото е не само престижно, но и задължително. Дейвид Бауи дойде по случай 50-ия си рожден ден, велики изпълнители като Том Джоунс и т. н. Но най-вълнуващото за мен си остават концертите. Лондон ври и кипи и ако българинът отиде, трябва да отпусне джоб, за да види музикалния живот там.


Тома Спространов е един от най-известните музикални журналисти в България.
     - Как стана музикален журналист?

     - Започнах след казармата, това бе в началото на 60-те. Тогава за съжаление радио Пловдив още имаше големи ограничения. Пускахме по една западна песен на седмица. Най-първото ми предаване се казваше “По крилете на песента”. В него аз пишех текста, който четеше говорител по радиото. В началото предаването бе 15 минути, след това стана с продължителност половин час, прекръсти се на “Добър ден”. По-късно започнах с предаването “Любопитно петолиние”, където вече сам се изявявах като радиоводещ.

     - Срещна ли някои от музикалните си идоли в чужбина?

     - Да, това съм и търсил. С много интересни хора съм се запознал. Няма да забравя за срещата с Джеймс Браун, когато беше в София. Аз и Ники Кънчев, чакахме да мине 7-часова репетиция. Джеймс Браун дойде и каза “файв минетс”. Пет минути бяха наистина пет минути. Въпросите ми към него бяха свързани с някои от неговите хитове. На петата минута двама души донесоха калъфки с негови плочи, той взе писалката и в този момент една камбанка каза: дзън-дзън. Джеймс хвърли писалката, не ги разписа и тръгна. След което нападна една красива фотографка, взе да си определя среща, при което се бави 15 минути.

     - Искало ли ти се е ти самият да се занимаваш с музика?

     - Не, аз не пея добре и никога не съм желал. Работата ми е да популяризирам музиката и аз си я харесвам.

     - Разкажи за предаванията си. Как избираш гостите си в “Томи представя…” по “Евроком Пловдив”?

     - Предаването “Томи представя..” е най-освободеното ми предаване. Гостите ми са не само известни, но и неизвестни. В радио Пловдив продължавам да водя “Любопитно петолиние”, което вече е на 36 години. Радиоводещ съм и в БНР Хоризонт.

     Естествено никога не бих поканил чалга певица, тия евтини момиченца с изкуствени цици, или хип-хоп изпълнител, на който някой му е пръднал в ушите и това най-вероятно е бил слон.

     - Как оценяваш музикалния живот в България?

     - Много пъстър и разнообразен. Много нови и интересни изпълнители.

     - Имаш ли любим музикален стил?

     - Не, аз обичам разнообразието. Ако имаш любимо ястие и го ядеш три пъти на ден би ти омръзнало, така ще стане и с музиката. Аз обичам например кънтри, но след като чуя 3 песни, всички започват да ми звучат еднакво. Такава музика, разнообразна, избираме с музикалната ми редакторка Гергана и в радио Хоризонт.

     - Какво правиш в свободното си време?

     - Свободно време почти няма. Не само заради работата, но се грижа и за болен роднина. Почивката ми е в събота и неделя, ако мога отскачам до Витоша. Обичам морето, успях да си открадна това лято 1 седмица и отдъхнах на Китен.


последни в Интервю:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Mila
29 Sep, 2009 | 22:44

Този човек е напълно изкукал.Слушайте предаванията му по Хоризонт и ще разберете за какво иде реч.Освен това се пише за музиковед, без дори и да познава нотите.Пълен абсурд е!Той е дилетант, лаик и невеж в музикално отношение.Никога не е учил музика, а се произнася за нея.Трябва да си голямо перде за да си мислиш , че си музиковед и то без да си музикално образован.За да си музиковед се учи 5 години в НМА в София или в същата, но в Пловдив.В тая държава всеки разбира от музика!...

krirooee
17 Oct, 2004 | 16:49

kkfkflklfsolfkfklikkookkfllfflkfklllllffl
kgoflkffpeldld
gkoertlkltlgle


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.