Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
За българите в Америка и България, която е в кръвта им
23 Ноември 2006

- Посланик Поптодорова, преди всичко искам да Ви благодаря за времето, което отделяте за читателите на нашите издания “Български хоризонт” –  Финикс, Аризона, вероятно най-младият българоезичен вестник в САЩ, и за “Старт BG Чикаго”, който навършва 6 години от първото си издание, и да Ви уверя, че е чест за мене да разговарям с Ваше превъзходителство, непосредствено след изборите за Президент на Република България и в навечерието на присъединяването на нашата Родина към Европейския съюз.

Да започнем от там – как оценявате вота на българите в президентските избори и специално този на българите в САЩ?

- Ще отговоря със статистически факт. Българите в САЩ са на второ място по избирателна активност, непосредствено след тези в Турция. Числено са по-малко от миналите парламентарни избори, но това беше очаквано и е обяснимо. Общият брой на гласувалите в САЩ за президент и вицепрезидент на първи тур е 1500, а на втория тур - около 900 души. 25 от тях са във Финикс, 288 – в Чикаго.

- Можем ли да говорим, че тези гласове имат някакво  влияние върху крайния резултат?

- Тези гласове не са решаващ аритметичен фактор, но имат своята морална тежест и влияние в България, където намират широк отзвук. Затова е и значимият им  медиен коментар.

- В САЩ гласуват и по пощата.  Мислите ли, че това ще стане възможно и в България?

- Колкото повече утвърждаваме демократичните практики – толкова ще е по-възможно. Вярвам, че в бъдеще  у нас ще има и електронно гласуване. Въпрос е на съзряване, на политическо израстване, за да се гарантира, че няма да се злоупотребява с гласоподаването.

- Как преценявате интереса на българите в Америка към това, което става у нас?

- Има различни хора. Повечето следят внимателно всичко и се виждат в скоро или в по-далечно бъдеще именно в България. Особено сред младите. Базирам се на лични впечатления от срещи със сънародници  в САЩ. Почти няма такива, които тотално да са скъсали с България.

- Имат ли българите, живеещи в чужбина, и в частност тези в САЩ, осезаемо влияние  върху българската политика, икономика и култура?

- Във всички случаи тяхното мнение и позиция имат своята стойност и са широко отразявани в българските медии. Искам да уверя вашите читатели, че това, което се пише в тукашната българска преса, е част от общата  картина на цялата ни народност и то става  достояние и в Родината. Още по-видима е връзката със страната – майка в бизнес-план. Българите по света щедро изпращат средства на своите близки, а това подпомага и цялостната наша икономика. Наши сънародници откриват филиали на бизнеси в България. Аз очаквам и по-оформена, и по-мащабна перспектива в тази насока. Що се отнася до българската култура - това са връзки, които са в кръвта ни. А това обяснява и  многобройните гостувания на фолклорни състави,  на отделни изпълители, както и на други представители на българския обществен живот, посрещани с най-жив интерес, както от българи, така и от американци.
 
- Може ли да се говори за бъдещо участие на българите, живеещи в чужбина,  във вътрешното управление на България?

- За да съм честна докрай ще кажа, че не виждам как може да стане без  тези наши сънародници  да живеят и работят в България. Участието на българите в чужбина в политическия и управленчески процес на страната сега е чрез изразяване  на мнения в пресата и чрез включване в изборите.  Говори се  за създаването на партия на живеещите извън България, но за да се участвува в управлението, необходимо е физическо присъствие в България.  Подкрепям сънародниците ни, които  със своя вот на избори въздействуват пряко на политическите събития у нас.
 
- Как резултатите от президентските избори ще рефлектират върху Вашата работа?

- Няма с какво друго да рефлектират, освен със задълбочаване и доразвиване на взаимоотношенията между двете страни. А това ще се случи, защото и президентът Георги Първанов още през първия си мандат се изяви като защитник на евроатлантическата линия и всестранните връзки със САЩ, които днес са по-добри от всякога.

- Пред нас е 1 Януари 2007 година - влизането на България в Европейската общност. Ще се отрази ли това по някакъв начин на българо-американаските отношения?

- Имам кратък отговор на този въпрос: за България повече Европейски съюз означава и повече САЩ. България в ЕС предопределя и изпълнението на много изисквания, които ще превърнат страната ни в среда, сравнима с европейската. А това ни дава нови и по-големи възможности за по-пълноценни отношения със САЩ. Ограничения може би ще има в преходния период – визови, митнически, търговски и пр., но вярвам, че и двете страни ще съумеят да съгласуват изискванията си.

- Къде ще посрещнете деня на това знаменателно събитие – във Вашингтон или в София?

- О, тук, разбира се. Планирали сме тържество с гала-концерт на български изпълнители и прием. Денят на нашето пълноправно членство в Европейската общоност е своего рода исторически праг и амбицията ни е да му отредим широка гласност и подобаващо ознаменуване.

- Какви са Вашите лични очаквания от членството ни в Европейската общност?

- Да се научим да живеем с правила и с отченост. Всеки да носи публична и ясна отговорност за решения и изпълнението им. Разбира се и подобряване  качеството на живот, на жизнения стандарт. Първите години ще са трудни. Но важното е да вървим твърдо и без колебание  към избраната цел.

- Вярно е, че “...и ние сме дали нещо на света”. Но какво, според вас, “сме дали” на САЩ!?  И какво ни е дала Америка на нас?

- Дали сме им колоси като Джон Атанасов. Но най вече – една жизнена, трудолюбива общност, която допълва богатството на американското общество. Споделили сме ценностите на Българската православна църква с хората на САЩ. Америка има също своята лепта в нашата история. Още в средата на 19 век американски мисионери подпомагат създаването на първите български училища. По наше време ползваме  много американски достижения – в науката, технологията и други области. Американската литература, музика и кино са част от живота  у нас. Аз вярвам в общението на нациите, в общението между България и САЩ, което неминуемо обогатява и двата народа.

- Работата на един посланик е по-скоро мисия, отколкото служба. Кои са принципите, от които се ръководите във вашата  дейност?

- Благодаря, че го формулирахте така. Аз самата винаги съм го възприемала по същия начин. Затова се ръководя най-вече от яснотата на целите, от откритостта. Мина времето на тайната, скрита, дипломация. Добронамереността, честното и почтено отношение, особено тук, в САЩ, печелят повече приятели за всяко дело. Това е, което правя. Опитвам се да променя стари стереотипи и да създавам повече прятели на България.

- Как осъществявате контакти с българите, пръснати из САЩ? Планирате ли посещение на онези щати, в които има организирана общност, например във Финикс?

- Всеки повод е добър за срещи и посещения. Когато получа покана се отзовавам с огромно удоволствие. Тези срещи за мен са точно толкова важни, колкото и срещите с американски официални представители и организации.

- “Български хоризонт” и “Старт BG Чикаго”  са съорганизатори на  Българския световен форум – експо през май 2008 г. в Солт Лейк Сити. Как оценявате идеята за това събитие?

- Стана ми много прятно, че има такава енергия в нашите сънародници и организатори на форума. Аз съм убеден идеен поддръжник на тази изява. Самата организация, обаче, зависи от българите, коита са се захванали с нея. Дано не се получи ревност и съперничество и не се провалят високите цели на това добро дело. Идеята е амбициозна, аз вярвам в нейната ценност и необходимост  и й давам моята пълна подкрепа.

- Българската общност във Финикс, конкретно, е млада и не така многобройна, както например в Чикаго. Говори се за пет до десет хиляди наши сънародници в този регион. Какво бихте искали да адресирате към тях?

- Да се чувствувате добре. Да сте спокойни – едно от трудните неща на този свят. И искам да дойда да ви видя. Да разговаряме. Тогава вероятно ще отправя и по-точни пожелания към вас.

- Посланик Поптодорова, благодаря ви още веднаж за времето и разговора и от името на нашите издания и читатели пожелавам успех в дипломатическата ви мисия, здраве и щастие в живота Ви!

Интервю на Дафни  Кърчева – Оррис, в. "Български хоризонт" Аризона, САЩ


последни в Интервю:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

кислород
02 Apr, 2009 | 20:01

небыло такого !!!!
чмыри вы все !!!!
****!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


muncho
10 Dec, 2006 | 22:03

Privestvam dobrite otnoshenia sys vsiaka dyrjava,no... ne zabraviajte,che Balgaria e v Evropa i se stremite kym modela na ES,kojto e naj-dobria do momenta v etapa na svetovnoto razvitie i socialna politika.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.