Факти, Анализи, Коментари
   5 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Марио Николов: “Публиката обича да й се доставя удоволствие!”
Десислава Бакърджиева - 17 Септември 2003

     Като водещ солист на Националния музикален театър - София, Марио Николов пресъздава впечатляващи образи от световната оперетна класика. Той е ярък представител на младото поколение български oперни певци.

     Оперетният репертоар на Марио Николов включва централни партии от най-популярните произведения от световната оперетна класика: Граф Тасило /Графиня Марица/; Парис /Хубавата Елена/; Баринкай /Цигански барон/; Барон де Бришанто /Великата неизвестна/; Су-Чонг /Страната на усмивките/; Алфред /Прилепът/; Адам /Птицепродавецът/; Мистър Хикс /Принцесата на цирка/ и мн. др.


Поканени сме в Германия, където ще представим “Цигански барон”, “Веселата вдовица”.
     - Разкажи за участието си в рокоперата “Исус Христос суперзвезда” като Юда.

     - Израсъл съм с тази рокопера. По времето на социализма тя бе апокрифна за България. Истинско предизвикателство бе да участвам в представлението, когато го поставихме в Музикалния театър в София.

     Да пееш в рокопера е много по-различно от участие в обикновено представление. Спектакълът бе централен за театъра ни. Като актьорско изпълнение също беше трудно, но аз винаги съм искал да изпълнявам ролята именно на Юда. В този образ има много повече противоречия, много по-силен вътрешен конфликт. Самата рокопера е написана така, че един вид Юда е разказвачът и водещият на действието. Прологът и епилогът в пиесата са негови.

     “Исус Христос суперзвезда” не е чисто библейска история, а разказ, който да те кара да се замислиш дали лошото е само лошо и доброто само добро.

     - Коя е следващата роля, която ще изиграеш в Музикалния театър?

     - Предстои ми класическата роля на Айзенщайн в “Прилепът” на Йохан Щраус. Това е един шедьовър, който също представлява голямо предизвикателство. Айзенщайн е героичният образ в оперетата.

     - Какви са предстоящите ти участия в чужбина?

     - През декември 2004 г. имаме покана в Япония за партията на Айзенщайн. А сега през ноември, декември и януари сме в Германия, където ще представим “Цигански барон”, “Веселата вдовица” и няколко оперетни концерта и сборни програми. Ще посетим също и Швейцария, Австрия, Холандия, Люксембург.

     - По-различно ли е отношението на публиката зад граница?

     - Според мен публиката навсякъде по света е една и съща. Когато и покажеш нещо хубаво, тя го приема с удоволствие. Аз не мога да се оплача от българската публика. Просто обстановката навън е по-пищна, театрите са по-хубави, хората имат друг стандарт на живот.

     - Как се насочи към оперното пеене?

     - Всъщност стана случайно. Свиря на цигулка от 5-годишен, после като всички тинейджъри се насочих към рок групи, овладявах китарата. По-късно се ориентирах към НАТФИЗ, актьорство. Завърших години по-късно като режисьор. А с оперно пеене, колкото и да е чудно, започнах в казармата. Служех като войник, едни мои познати знаеха, че мога да пея и ме поканиха във Военния театър като тенор. Така започнах.


“Аз от толкова години съм на сцена, натрупах богат опит и съм узрял за режисурата!”
     - Режисурата по какъв начин ти помага?

     - Аз от толкова години съм на сцена, натрупах богат опит и бях узрял за режисурата. Режисирам свои постановки. Поставил съм 5-6 спектакъла в Учебния театър, а така също “Българи от старо време” във Великотърновския драматичен музикален театър. Това бе едно доста мащабно по размерите си начинание. Освен всички солисти, балета, оркестъра, включих и местния танцов състав на читалище “Искра” във Велико Търново. “Българи от старо време” имаше много голям успех. За един сезон изнесохме 32 спектакъла.

     - Записал си коледна песен с група “Мери Бойс Бенд”.

     - Да, Мери ми се обади и каза: “Знаеш ли, имам една идея! Искаш ли да изпълним заедно песен - коледно парче”. Всичко трябваше да стане много бързо. Гласовете записахме за няколко часа, иначе музиката бе готова. Бе много приятно изживяване.

     - Кое е различното при оперното пеене?

     - Човек работи с гласа си - кой по-добре, кой не толкова добре. Оперната постановка е различна, но когато имаш изваден глас ти е по-лесно да се приспособиш в стилово отношение. В коледното парче се опитах гласът ми да звучи по-нежно, по-приятно.


“Публиката навсякъде по света е една и съща - когато и покажеш нещо хубаво, тя го приема с удоволствие!”
     - Някакви други съвместни проекти?

     - Наред с всичко останало, се занимавам и с продуциране на изпълнители, актьори и режисьори. От няколко месеца работя с един струнен квартет “Стрингс” и смятам, че музикантите в него се развиват доста добре. Стилът на “Стрингс” е модерно аранжирана класическа музика. Сега записвам албум с квартета, в който ще са включени най-популярните теми от цялото оперетно творчество, Преговаряме с чужди компании за издаването на продукцията в Япония, Испания, Германия, Холандия.

     - Как прекарваш свободното си време?

     - Ами, май всичко отново се върти около музиката. Имам много приятели, обичам да се забавлявам по купони. Почивам си като гледам филми, ходя на кино и театър.

     - Имаш ли девиз или любима мисъл?

     - Не мога да сложа рамки и ограничения. Предпочитам да ти кажа какво най-много ценя у хората - почтеността!


последни в Интервю:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.