Факти, Анализи, Коментари
   5 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Бате Енчо: “Много хора като станат възрастни, забравят че са били деца!”
Десислава Бакърджиева - 10 Септември 2003

     Бате Енчо записва специалност “кукловодство” в Театралната академия. Около 11-12 години прекарва в Пловдивския куклен театър. Водещ е на “Кой е по-по-най?” по BTV.
     Бате Енчо е на 46 години, но не му личат. Сам се шегува, че още не е влязъл в пубертета. Роден е в град Русе. Баща му е шофьор, майка му фризьорка. Израсъл е измежду машинно масло и красиви жени. Хубаво съчетание. Докато е студент в Театралната академия се занимава с пантомима и джаз балет. Това после му донася много интересни роли. Поканен е да играе в Пловдивската опера в “История на войника” на Стравински.


“Обичам морето, планината, водата, въздуха, сладко, горчиво, кисело, солено, люто!”.
     - Как се разбираш така добре с децата? Защо правиш предаването?

     - Когато не обичам да обяснявам защо, просто казвам ”Толкова ми е акъла!”. Иначе щях да се занимавам с нещо по-сериозно - политици, икономика. Явно съм имал някаква природна даденост, може би въпрос на излъчване. Докато бях шофьор, при мен беше пълно с малки деца, които ми пееха песни и стихотворения.

     - Кога стартира предаването “Кой е по-по-най”?

     - То е започнало много отдавна, още през 1989 г., от Къци Вапцаров, като шоу в една дискотека. След това Къци стана продуцент. През 1996 г. “Кой е по-по-най?” започна в “7 дни” като телевизионно предаване. Къци Вапцаров ме покани като помощник в предаването с тенденция да ми го прехвърли, както стана и по-късно.

     - Разкажи повече за “Патиланци”.

     - Там съм още от самия строеж през 1998 г. Голям колектив от хора се грижи “Патиланци” да се разраства, там да е все по-интересно. Това е комплекс, където могат да си играят малки деца до 10 години. В “Патиланци” направихме театър, вече имаме актьори на щат, започваме репетиции. На 22 септември комплектът навършва 5 години.


Къци Вапцаров кани бате Енчо като помощник в предаването, с тенденция да му го прехвърли.
     - Как се насочи към кукления театър?

     - Случайно стана. Кандидатствах куклен театър, защото мислех като всички други артисти да се прехвърля драма. Там е големият театър. След 2-та година вече бях заобичал куклите. Реших да остана и не съжалявам. По принцип кукления театър не е само за деца, той е и за възрастни. Той така е и възникнал като ритуален театър. Ако сега отново трябва да кандидатствам ще избера точно кукловодство.

     - Как така си винаги усмихнат?

     - Аз имам една теория. Тя всъщност е на руския учен Никулин, който разглежда човешкото тяло като инженерен механизъм. Когато на човек му е много весело, мозъкът изпраща сигнали на мускулите около устните и те се разтеглят в усмивка. Както казват доброто настроение на човек. Така че, когато ти е много криво и си разтеглиш устните в усмивка, мускулите чрез нервите започват да предават сигнали към центровете на мозъка, които отговорят за доброто настроение. Хората малко се учудват, защо се хили този човек, като му е толкова криво.

     - Какво правиш в свободното си време?

     - Играя си с компютъра, обичам да играя на електронни игри. Една от любимите ми е “Дюн Империята”. Хобито ми е да събирам камъчета, дръвчета и коренища покрай реки, покрай морета. Виждам в тях някакви фигурки. Имам в нас две-три торби, кой знае кога ще направя изложба, може да бъде виртуална, знам ли. Ще снимам експонатите и ще ги разпратя по интернет, пък който иска да гледа.


“Аз много харесвам женското животинче, обаче и мъжкото го харесвам!”.
     - Какво дете беше, бате Енчо?

     - Майка ми казва, че съм бил кротко дете. Обичах да се занимавам с художествена самодейност. Вихърът ми бяха вицовете и смешките, а идолите - Георги Парцалев и Енчо Багаров!

     - Каква ти бе детската мечта?

     - Понеже съм зодия Везни, аз имах много детски мечти. Исках да стана шофьор, станах. Исках да стана актьор, станах. Исках да стана космонавт, още не съм станал, но може би ще бъда пилот на малко самолетче.

     - Какво обичаш?

     - Морето, планината, водата, въздуха, всичко. Сладко, горчиво, кисело, солено, люто!


Бате Енчо си има и хубави помощнички!
     - Какво ви е отношението с животинчетата в шоуто?

     - Аз много харесвам женското животинче, обаче и мъжкото го харесвам! В края на краищата аз не искам да се меся, да създавам нов биологичен вид. Оставих ги двамата да се оправят, аз гледам да помагам. Предполагам, че ще се оженят и ще си имат деца. За мен пак остават децата! Какво ще се роди обаче никой не знае. Толкова време затворени в тази къщичка, няма начин да не излезе нещо!

     - Какво би казал на възрастните, какво да променят?

     - Много хора като станат възрастни забравят, че са били деца! А пък реално погледнато, човек си остава цял живот дете.

     - Как подбираш децата за шоуто?

     - Не ги подбирам. Хора идват от цяла България, аз или Къци Вапцаров избираме десет деца от публиката. Сега мислим за един още по-отворен вариант - всички деца, които са дошли да излезат на сцената, но не знам дали ще се осъществи. Избираме деца, които имат настроението да участват.

     - Нещо за семейството?

     - Имам две дъщери – Ева и Ваяна. Много са артистични и двете. Ева е на 13 години, Ваяна е на 9 години.

     - Любима мисъл?

     - Много ми се е набила една напоследък в главата. “Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!” Много ми харесва тази мисъл, но не знам кой я е казал.


последни в Интервю:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

динка
02 Jan, 2014 | 15:42

Силве ,Силвеее не те знам коя си но като чета какво пишеее,как се държиш с БАЩА СИ,и аз имам дъщеря ако и тя един ден е такава,по добре да лягам още от сега и да умирам гордо,че аз съм ги отгледала живи и здрави.Жалко ,много жалко.

apofis11@abv.bg
16 Jul, 2013 | 12:03

Баща и се казва Цанко Тодоров Кинчев и е роден 1946г.--пенсионер по болест с телк и рана на крака!!!!!!

apofis11@abv.bg
16 Jul, 2013 | 12:01

То и баща и го е срам да проси от нея милостиня--ама от мен да проси не го е срам!!!!!!аз какво наследявам???????????????Длъжен ли съм да го издържам!!!!!!!!!Не мога да я намеря Силвето във фейсбук да се разберем,защото вече ми писна от него!!!!!!!!

apofis11@abv.bg
16 Jul, 2013 | 12:00

Обаче бащата на Силвето-Силвия Кинчева Петрова мизерства в с.Дворище Кюстендилско и живее от подаяния и милостиня и през 2013г. три пъти влиза в болница!!!Кой е длъжен да го издържа и кой го наследява????????Силвето наследява имущество за около 150 000лв.-двустаен в жк.Стрелбище и част от Червена роза,а не се е заинтересувала да осигури някаква издръжка на баща си,поне 200лв. на месец!!!!!!!!!!А постоянно пътува по почивки и курорти със съпруга си милионер!!!!!!!!!!


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.