Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Д-р Райна Жейнова: “Химията ни превзема, затова пациентите често търсят хомеопатията.”
24 Ноември 2005

      Д-р Райна Жейнова е педиатър-хомеопат. Неприятно болестно преживяване с по-голямата й дъщеря преди години я кара да загърби лечение с класически медикаменти и да потърси алтернативно спасение. Открива го в хомеопатията. Антибиотиците не помагат на острата пневмония на детето. То е изправено пред опасността да развие астма. Лутат се от болница в болница, от специалист на специалист. Диагнозите са неясни. Накрая разбират, че организмът е пренаситен от лекарства. Спират всякакъв прием и за 12 дни момичето се изчиства от токсините. Д-р Жейнова прочита една книга за хомеопатията, попада на обява за професионален курс и така се слага началото. Започва да лекува със средствата и методите на тази алтернативна медицина. Тя не е привърженик на класическата хомеопатия, при която разрежданията на лекарствата са във висока степен и не се допуска паралелно лечение с класически и хомеопатични средства.
     С класическите лекарства Антибиотици, Противовъзпалителни, Аналгетици, Спазмолитици се атакува болестотворния причинител. Лекарствените вещества убиват както бактериите, така и клетките на самия организъм, които притежават рецептори на мембраните си, подобни на рецепторите на бактериите, с които се свързват лекарствените молекули. Инфекцията се потиска, никога не се доизлекува и остава латентна много дълго време. При Хомеопатията нещата стоят по-различно. Хомеопатичният медикамент подава сигнал за организма, че в отделителната си система има проблем. Според този сигнал човешкият организъм променя условията, при които се развива инфекцията и бактерията се явява като вредител. При променените параметри на вътрешната си среда бактерията вече не проявява токсичните си свойства и първопричината се елиминира от само себе си. Хомеопатията, прилагана от лекари с необходимата подготовка, е с огромни възможности. Ефективна е там, където другите методи удрят на камък. Тя не лекува отделната болест, а човека като цяло.


     - Д-р Жейнова, според основоположника на хомеопатията д-р Самуел Ханеман при избора на хомеопатично лекарство често най-определящо е душевното състояние на болния, затова наблюдаващият лекар прецизно разпитва пациента. Каква е методиката на диагностицирането, по какво още се различава прегледът от стандартния?
     - Хомеопатът отделя много повече внимание на пациента. За едно по-сериозно заболяване понякога интервюто продължава два часа, като тук са важни всички подробности. Има изготвени схеми на задаваните въпроси, но в крайна сметка всеки лекар изработва в своята практика определени правила и методи. Но това не е толкова важно, по-важното е да се отдели нужното внимание на хората, защото хомеопатията е метод на лечение, който е индивидуално насочен. Подбира се лекарство, което да пасне на пациента, а не две-три лекарста, които са предпочитани от лекаря и той го изписва на различните си пациенти за дадено заболяване.

     - Да, но в аптеките в последните години се продават различни хомеопатични продукти, особена за грип и простудни заболявания. Те са по-универсални ли?
     - Да. Има и такива, по-универсални, които са комбинация от няколко вещества и спокойно могат да се приемат. Дават се без рецепта, но фармацевтите знаят как и за какви симптоми да ги препоръчват, тъй като има специални брошури за всяко от тези лекарства. Българинът много често сам си дава диагноза, отива в аптеката и решава с какво да се лекува. Както казах, фармацевтът може да ви насочи към конкретен хомеопатичен продукт. Аз обаче ви препоръчвам да посетите специалист. Да вземем например най-обикновена хрема. Да, но за нея има 14-15 хомеопатични лекарства. Как да ги избере сам човек?! Нужно е да се индивидуализира лечението. Хомеопатът ще ви разпита какъв е отенъкът на секрета, от студен или от топъл въздух чувства облекчение, има ли сърбеж в носа и т.н. Това са подробности, които трябва да се определят и да се вземе конкретно решение, кой препарат ще подейства най-ефективно. Но българинът не можем да го спрем. Само можем да му препоръчаме все пак да се консултира с лекар.

     - Кои болести се повлияват най-добре от хомеопатичните лекарства, какви заболявания не могат да се лекуват с тях? Хомеопатията по-удачна ли е за лечение и профилактика?
     - Тя има добър ефект върху дребни функционални смущения или оплаквания, които не могат да се класифицират точно като болест. Не трябва да забравяме, че именно те са в основата на заболяванията. Например често “не се чувстваме добре”, но не можем да определим точно какво ни е – имаме вътрешен дискомфорт, напрежение, отпадналост, лежи ни се, но не можем да отидем на лекар заради тези “дребни” оплаквания. Удачна е и за двете, просто схемата на приложение е различна.

     - Къде е мястото на хомеопатията в общия лечебен план?
     - Лекува заболявания, които са обратими, т.е. тя реагира добре на организъм, който има някакъв резерв от защитни сили. Не може да се лекува орган, който е отстранен, напр. при изрязана щитовидна жлеза има липса на щитовидни хормони – тук не може да се повлияе. Просто болният трябва да си ги набави. В този случай може да окаже само подкрепящо въздействие. Не трябва да се заблуждаваме, че хомеопатията е панацея и с нея всичко и винаги ще излекуваме. Там, където на организма са нанесени необратими щети, тя не би имала категоричен ефект. Трудно влияе на тежки, сериозни заболявания – рак, СПИН, туберкулоза и пр. Тук предимството е на класическата медицина. Хомеопатията е само съпътстваща. При тежко и нелечимо болни тя няма да възвърне състоянието на здраве, но при умелото й прилагане ще облекчи страданията и ще направи живота по-лек. Тя не е токсична затова едно от най-ценните приложения на хомеопатията е при децата. Те не са обременени с хронични заболявания и дългогодишни алопатични лекарствени приеми, които променят структурата и реакцията на организма към болестни процеси. Именно затова, чрез навременно хомеопатично лечение в ранна детска възраст, би могло да се избегнат и повлияят проблеми като склонност към чести инфекции, поведенчески проблеми, нощно напикаване, изоставане в растежа и др. Хомеопатията много добре повлиява на състояния, възникнали от силен стрес при деца и възрастни – уплаха, загуба на близък човек, емоционално нараняване и др. Хомеопатичните лекарства са незаменими при бременност, където много трябва да внимаваме за плода. Там те нямат аналог. При настинки, грип, вирусни и бактериални инфекции, стомашно-чревни проблеми също действа чудесно. Списъкът е дълъг.

     - Д-р Жейнова, вие сте завършили медицина, педиатър сте. Поправете ме, ако греша, но съвременните детски лекари продължават при най-малкия проблем да изписват антибиотици. Защо не се обръщат към хомеопатията, която казахте, че е чудодейна при децата. Още ли се гледа с недобро око на хомеопатията?
     - Аз мисля, че хомеопатията задължително трябва да се практикува от лекар, защото само той може да прецени докога и до какава степен да я ползва. Прилагането й от всяко немедицинско лице е безотговорно. Иска сериозно наблюдение на болния. При тежко заболяване хомеопатията може да се предписва до определен период, но ако се получат усложнения се налага действието на антибиотици, които не отричам напълно. Но бих искала да подчертая, че първо педиатърът трябва да започне с хомеопатия. Ако не подобри състоянието, трябва да посегне към антибиотиците. За нещо съвсем дребно обаче не бива да ги предписваме.

     - Хомеопатията отдавна се ползва в Америка и в Западна Европа и казвате, че е абсолютен хит. В нашите медицински университети обаче не е задължителна дисциплина.
     - От тази година е въведена като свободно избираем предмет във Варна и София и това мисля е едно добро начало. Вече се дава понятие на бъдещите лекари и за този лечебен метод, който неминуемо ще обогати тяхната бъдеща практика и техните пациенти.

     - Вие от шест години активно прилагате хомеопатично лечение. На база лични наблюдения можете ли да кажете, че расте доверието на пациентите към този тип терапия?
     - Пациентите определено го търсят, защото твърде много стана химията в нашия живот и вече всеки иска да се лекува природосъобразно, без странични ефекти. Хомеопатията вече навлиза сериозно в България, официално е призната от седем-осем години. Като източник за приготвяне на хомеопатични лекарства служи целия свят на природата – растения, минерали, метали и техните съединения, животински или човешки тъкани или секрети, т.е. материали и елементи, които ни заобикалят и които ни въздействат като част от нашата околна среда.

     Интервюто е предоставено от седмичник "Форум"


последни в Интервю:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

мария
20 Mar, 2010 | 16:59

хомеопатията е бъдещето в областта на здравето.Хората все още не могат да повярват, че химическата фармация е един мощен гигант,който бълва лекарства ,за да подтиска болката ,а в същото време да печели за сметка на здравето.

галина
04 Dec, 2006 | 19:40

Имам мнение за хомеопатията, като ефикасен метод за лечение.
Аз съм алергична към много лекарства и в повечето случаи тя е моето спасение. Успешно стопирам простудни и вирусни заболявания.Купила съм няколко книги по хомеопатия и се съветвам с моя близка д-р Пеева, която е хомеопат. Мисля, че все още няма добри лекари-хомеопати. Когато обаче се отнася за нещо по-сериозно, като бактериална инфекция, например трябва по-сериозно лечение. Опровергайте ме ако съм в грешка

краси
02 Aug, 2006 | 11:00

хомеопатията е едно от чудесата, на които трябва да отделяме повече внимание за сметка на шепите лекарства, без които някои не могат!
някои хора се стряскат от всеобхватността, с която работи един хомеопат, невярвайки, че проблемите ни може да се крият 20 или 30 години назад във времето.
но за да оценим истински хомеопатията, трябва да проумеем, че толкова често тялото ни страда заради това, което крием в душата си

Borislava
26 Feb, 2006 | 01:41

Имам личен опит при лечение с хомеопатия и напълно съм съгласна с мнението на д-р Жейнова. Това, което бих добавила е, че хомеопатията ни учи и да се самонаблюдаваме, да умеем да обясняваме болестните промени в организма ни и да търсим причината за настъпването им. С антибиотиците, с които ни блъскат при всяко заболяване се унищожават клетки, отслабва имунната ни система и само приспиваме, а не лекуваме проблема. Когато вече сме се разболяли, първо вместо да се противим на болестта е необходимо да я приемем като нещо нормално и след това да анализираме причините да сме болни.

alexandra
25 Feb, 2006 | 18:18

spored men vsi4ko napisano v tazi statiq e mnogo maloumno.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.