Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Нина Радева: “Естествената селекция в обществото става по-справедлива!”
Десислава Бакърджиева - 11 Май 2005

     Нина Радева е народен представител от ПГ на НДСВ. Тя има икономическо образование, цялата й професионална сфера е свързана с икономиката.
     Преди да стане депутат, Нина Радева е преподавател по финанси в Пловдивския университет “Пайсий Хилендарски”. След 1992 г. много активно се занимава с частен бизнес, ръководи клон на софийска консултантска компания в Пловдив, която се занимава с приватизационни оценки, правни анализи и маркетингови проучвания.



Нина Радева: “Съвременен политик означава да разбираш духа на своето време!”
     - Влизането в политиката предизвикателство ли бе за Вас?

     - Без съмнение бе голямо предизвикателство, защото винаги съм подкрепяла демократичните промени. С годините обаче в България започна едно много голямо монополизиране на определени пазарни сфери. Ние започнахме да ставаме отрицание на самите себе си и на принципите на пазарната икономика, благодарение на големия политически клиентелизъм, който се ширеше навсякъде и който засегна дори и сфери на частния бизнес. България имаше нужда от тази промяна и тя бе усетена от болшинството от българите, които казвайки “да”, искаха вече друг тип демокрация, различна от партокрацията, различна от схемите на идеологическо мислене и противопоставяне, които съществуваха до този момент.
     Доволна съм от тези четири години, имах изключителния шанс да участвам в политическия живот и във взимането на важни решения, да се запозная с механизма на властта и начина на упражняване на парламентарната власт. И, разбира се, винаги съм изхождала от принципите си на експерт и на почтеност, взимайки определени политически решения. Ние водехме икономическа политика в полза на българското общество. И тя даде своите обективни резултати. Така че за мене беше и отговорност, но и висока чест да съм в този екип, и то особено като председател на бюджетната комисия - една изключително отговорна и важна парламентарна комисия, откъдето минават най-важните финансови документи.

     - Какво друго се промени в България през тези четири години?

     - В България много неща се промениха, защото ходът на времето е такъв, той е положителен. Вече никой не си задава въпроса дали беше по-добре при тоталитарната система. Много хора в България осъзнаха и отговорността, и голямото предизвикателство да управляваш сам живота си, а не да разчиташ на държавата да решава основните ти жизнени потребности. Ние имаме една мощна прослойка от хора, които са си стъпили на краката и с експертните си познания са се превърнали в бизнесмени от голяма класа. Това са хора с високо професионално самочувствие. В България се чувства каква е силата на образованието, колко по-добре и по-доходоносно е да си образован. Смятам че постепенно естествената селекция в обществото става по-справедлива, т. е. по-добрите, по-можещите, по-амбициозните и по-трудолюбивите имат повече шансове.

     - В каква насока ще бъде предизборната кампания на НДСВ?

     - Кампанията на НДСВ ще бъде такава, какъвто бе и политическият тон на нашата партия в тези четири години на управление - умереност, отвореност към идеите, които са конструктивни и работещи в бъдеще, твърда привързаност към евроатлантическата кауза и, разбира се, рационална програма за икономически просперитет.


“Голямо богатство е разнообразието на човешкия типаж!”
     - Какъв трябва да е съвременният политик? А смятате ли се за такъв?

     - В буквален смисъл, мисля че съм съвременен политик, но в преносен - да си съвременен политик означава нещо повече от това да си действащ политик. Съвременен политик по-скоро означава да разбираш духа на своето време и да можеш да го отразяваш чрез своите политически действия. Затова оставям тази оценка на избирателите!
     Общуването с хора ми харесва, но същевременно с това ме поставя и на големи изпитания. В бюджетната комисия има такъв сблъсък на мнения, че от мен се изисква много добре да балансирам и да имам търпението да изслушвам дори мнения, които определено не ми допадат. Виждам че това търпение в крайна сметка дава своите резултати, защото и в най-противоположните тези понякога има неща, които е хубаво да проумеем и да им обърнем внимание. Голямо богатство е разнообразието на човешкия типаж и от всеки човек могат да се научат различни неща, да се взимат различни бележки - за начин на държание, обличане, общуване. Съизмервам се с хората, с които общувам.

     - Какво Ви е пречило и какво Ви е помагало в работата и живота?

     - Човек винаги може да каже, че много неща му пречат, но като че той най-много сам си пречи. Най-много ни пречи невъзможността да овладеем самите себе си, нашият характер, нашата инерция, мързел. Това са нещата, които ни пречат - естествени човешки пороци, които по различен начин всеки преодолява. В по-общ план мога да кажа, че най-много ми помогна моето семейство. То ми даде тази устойчивост и личностен баланс, благодарение на който мога да се справям със сложната политическа работа.

     - Обичате ли Интернет?

     - Разбира се, но не съм такъв голям специалист, не сърфирам с лекота, ако така трябва да се изразя. Но голямо чудо за мен е Интернет, възможностите на нет-пространството са необозрими. В голяма степен оставам човек на писаното слово, обичам да чета, по-трудно възприемам текстове директно от екрана, дори си разпечатвам от Интернет някоя информация, когато тя трябва да стане обект на по-щателно изучаване.

     - Какво цените в хората?

     - Чувството за мярка. Възхищавам се на балансираните хора, но, за съжаление, не виждам много такива около себе си. Преди виждах по-скоро хората, които са изявени само в една област, направили са много добра кариера. Сега виждам, че човек е нещо повече от едностранчиви постижения и затова по-внимателно се вглеждам в балансираната личност, която се крепи на по-сложни интереси.


последни в Интервю:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Prokop
02 Jun, 2005 | 01:38

Da vi pikam na komentatoritie zhalki, pylni sa forumite s keleshi kato vas
obladani ot zavist zloba i primitivizym.
Ne stava veche s kradene. Odavna mu mina modata. Ako ste krali i vie to sega vi e jad che veche ne mozhe.
Ima mnogo po bezopasni nachini za zabogatjavane no te ne sa za vashite mozycheta. Dori i politikata e zakonen nachin za zabogatjavane no ne vseki go mozhe. Taka e pri ljubimata vi DEMOKRACIJA i taka shte byde pri BSP


Vladimir
15 May, 2005 | 14:12

Напълно са верни и двата предишни коментара, но какво от това? Те взеха парите и властта и им е много ясно, че не са ги взели с почтена борба. Като такива още по-мръснишки и яростно ще защитават това което грабнаха. Н.Р. го казва ясно, най-важна е премерената, точна и резултатна подлост.

Вили
14 May, 2005 | 11:54

Напълно съм съгласна, че в България успяват не най-кадърните, а най-безскрупулните. Не мога да понасям чувството за превъзходство, демонстрирано от елементарни личности,възприемащи се като суперексперти и месии.Тежко на България! Щом като подобни личности даават тон в държавата, нищо добро не ни чака.

ер
13 May, 2005 | 08:22

до сега в нашето общество успяха не най-можещите,знаещи и по-добри , а най- безкруполните,хора, които могат да вървят върху трупове и които изобщо не се интерисуват от това дали ще я бъде тази държава.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.