Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Борислав Ралчев: “Политическият процес преди всичко е процес на отговорност, а не на празни приказки!”
Десислава Бакърджиева - 18 Март 2005

     Народният представител от НДСВ Борислав Ралчев е роден в гр. Варна. По професия е адвокат, през последните 40 години се изявява в областта на правото.
     Борислав Ралчев е член на Комисията по правни въпроси и на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.


Борислав Ралчев: “Работата в Народното събрание изисква целия ресурс от енергия, време, знания и умения на депутата!”
     - Роден сте във Варна. Там ли живеехте преди да станете народен представител?

     - Да, във Варна живеех и продължавам да живея там, много обичам морската столица на България. За три години и половина, откакто съм депутат, няма събота и неделя, в които да не съм посетил Варна. Аз съм един чист варненски продукт с всичките плюсове и минуси, защото ние, варненци, държим много на името Варна и сме с висока отговорност към каузата и претенциите на нашия район. Не приемаме понятието “провинция” в онзи негативен смисъл, в който се разбира, защото имаме самочувствието на един град, който е най-бързо развиващия се в последно време и то благодарение на политиката на НДСВ. Един град, който винаги е имал самостоятелно мислене.

     - Какви бяха първите Ви стъпки в политиката? Коя беше каузата, която Ви подтикна да станете политик?

     - Винаги съм имал много високи изисквания към лицата, които се занимават с политика, особено в прехода, който настъпи след 1990 г. За този преход аз имах една завидна политическа характеристика, точно поради факта, че нямах политическо минало. Не съм бил член на партия, не съм кандидатствал, не са ме и канили, защото това бяха формите на участие и съпричастие. Тогава смятах, че човек, който се занимава с политика, трябва да притежава изключителни качества, да има знания в отделни области и професии. Затова в първите години останах встрани от този процес. С течение на времето и предвид обстоятелствата, че участвах в изборния процес в местните избори през 1999 г., се включих в него. Смея да твърдя, че през 1999 г. бях единственият абсолютно независим кандидат за кмет на Варна. Това бяха моите първи докосвания с политическото пространство и с обществено значимите проблеми.
     По-късно станах основател на едно движение за Варна, типична варненска конструкция с гражданска характеристика и тогава, когато настоящият премиер обяви своята харта на 6 април 2001 г., аз намерих много съпричастни неща в общ промисъл. Това ме накара да се ангажирам с политическия процес, като имам ясното съзнание, че това е процес преди всичко на отговорност, а не на празни приказки. Една отговорност, която винаги е съществувала от самото начало във всички мои действия, във всяко едно отношение. Основната линия, по която вървя, е точно тази. Да поема своите отговорности, но не като празна фраза, а за благото на държавата, на Варна и на всички българи. Това е веруюто, което изповядвам!

     - Кои са най-големите трудности в работата на един народен представител?

     - Страшно много са трудностите. Както казват хората, които ме познават, винаги съм работил много. А сега си давам сметка, че дори работя повече от преди. Не казвам, че моята работа днес е толкова ефективна, но усилията, които се полагат, са големи. Погледнете седмичния график и ще видите, че става въпрос ежеседмично за минаване на 1000 км до избирателния ми район Варна и обратно. Четири дена и три нощи в София, четири нощи и три дена във Варна. Както казваше един стар мой познат: “Ти май искаш да съвместиш работата от една седмица в един ден!”
     Работата в Народното събрание изисква целия ресурс от енергия, време, знания и умения на депутата. Много усилия се влагат във всички сфери. От една страна е централната линия, основните задължения, свързани с Народното събрание. От друга -всичко, което се случва в пленарната зала трябва да се проведе и преведе на езика на местните структури, на местното население. Проблемът се заключава в това как да заслужиш доверието на избирателния район, който представляваш.


“В определени райони НДСВ вече е първа политическа сила!”
     - Как оценявате начина на управление на НДСВ през изминалите почти четири години?

     - Резултатите показват, че НДСВ се справи много добре. Докато не влезеш напълно в една работа, не можеш да знаеш дълбочината на измеренията, които ти предлага. Последната година показа, че заложената от премиера политика е била абсолютно правилна. Ние се отблъснахме от дъното, а всички прокоби за бърз провал на НДСВ останаха в далечното минало. Изграждането на политическия облик на НДСВ е завършено. Мястото в политическата система на държавата е ясно и ако някой не можеше да каже нищо за НДСВ през 2001 г. или началото на 2002 г., то очевидно днес структурирането на политическото пространство е неизменно свързано с НДСВ.
     Никой не предполагаше само преди година, година и половина, че НДСВ ще заеме веднага след столетницата своето място в политическото пространство. В определени райони НДСВ вече е първа политическа сила. Факт е, че нашата млада партия вече се ползва с голямо доверие, което дава основателни надежди и предположения, че в изборния процес страната не може без НДСВ в управлението. Българският народ е много прагматичен, той не дели нещата на ляво, дясно и център, а според мен разсъждава по следната линия: “Вървят ли нещата добре?” Вървят. “Кой ги прави?” Това правителство, този премиер. Трябва ли тази линия, която е одобрена, възприема се и е вече доказано, че води към възходяща линия за държавата и за народа, да бъде поставена под риск на други, които биха я променили. Други, които дори да приемат цялата палитра на политиката на НДСВ, нямат качествата да я проведат. Политическото поведение на настоящия премиер е не на противопоставяне, а на градивност. То вече все повече се възприема от целия български народ.

     - В каква насока ще работите по време на предизборната Ви кампания?

     - НДСВ води винаги реалистична политика и в известен смисъл страдахме от това, че нямахме достатъчно медийно изявяване на постиженията. И сега не сме постигнали необходимия максимум. В разговори със свои близки постоянно чувам: “Но ние това не сме го чули, защо не сте го казали?” Значи има какво да се желае в тази връзка, но струва ми се това, което ще залегне, изразявам в случая лично мнение, в програмата на НДСВ е да се държи сметка не толкова за това какво сме направили, а какво не сме. Ние сме реалисти и българинът го усеща. Считаме, че трябва да имаме една безспорно позитивна кампания, а не такава, основана на противопоставянето.

     - Какво обичате да правите в свободното си време?

     - Няма го при мен, за съжаление. Когато ми остане половин час свободен, го използвам да гушна двете си внучки. Те са едни разкошни момиченца на две и две години и половина. Аз съм човек, който държи на фамилията си. Имам два прекрасни сина и чудесна съпрута. Семейството за мен е много важно.

     - Лесно ли прощавате?

     - Важното е да не бъде изпуснато глобалното, важното. И да може да се отдели то от маловажното. Място за емоции не може да има.


последни в Интервю:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

bubu
18 Mar, 2005 | 15:22

ala bala, moshennik ot klasa
prah v ochite na horata


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.