Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Иво Папазов: Свиря в стил "Папазов"
8 Март 2005

Връчването на годишните награди на Би Би Си прилича по блясък на "оскарите", но се различава от тях с това, че е признание за изкуство, създадено в целия свят.


Иво Папазов
      Наградите на Би Би Си се наричат "планетите", не само защото статуетките са художествено изображение на земното кълбо - фигурките са създадени от младата хърватска скулпторка Анита Сулиманович. "Планетите" отразяват в различните си категории както музикалното разнообразие на географските райони на света, така и съвременните тенденции в развитието на фолк-музиката.

      Повечето "планети" се присъждат от жури, но има една, която е по-различна - наградата на публиката. Тя е смятана вероятно за най-престижната, тъй като за нея могат да гласуват по интернет хора от цял свят, на практика цялата аудитория на Световните служби на ББС, които имат 150 милиона слушатели. Именно тази награда спечели Ибряма. Андрей Владов от Би Би Си разговаря с Иво Папазов при връчването на "планетите":

      Доволен ли сте, че спечелихте точно в тази категория?

      - Другите награди се решават от двама-трима. Значи животът ти, съдбата ти се решават от малко хора. Но ето моята съдба зависи от целия народ. От гласа на публиката, било то българи, или англичани. За мене това е награда!

      Как се чувствате на Острова?

      - Публиката е страхотна. Английската публика, между другото ми харесва. Едно време /в началото на 90-те/, когато изпълнявахме, особено по клубове, направо ни скъсваха от свирене - все бисове, и в големи зали, и когато имаме концерти другаде. Гледаш ги хората с папионки и по едно време започват да тропат.

      Британските критици много трудно определят в какъв стил свирите...

      - Свиря в стил "Папазов", свиря в стил "Балкан", свиря в стил "етноджаз". Свирим нашия джаз. Всеки се перчи с техния джаз - било то араби, евреи, аржентинци, или турци... Всеки прави етноджаз. Защо да няма и български етноджаз. Много ме е яд когато говорят, че не могат да ме определят. Какво значи това?! Това е музика! Едно време Людмил Георгиев викаше: "А бе не мога да ви кажа Иво Папазов дали свири джаз, но свири страхотна музика. А Людмил Георгиев, бог да прости, беше най-големият джазмен.

      Доволен ли сте, че точно с "Панаир" спечелихте?

      - Не, не мисля, че само с "Панаир". Да не се лъжат, че само с "Панаир" се печели това нещо. Не е вярно - не е само с този диск. Това е наградата ми за предишната работа. Постепенно, постепенно сме стигали дотук. Тръгнахме с "Изгряващия Орфей", после с "Балканология". Аз не съм спрял - правил съм три-четири диска с европейски и световни музиканти. Това са плодовете от първите неща - не можеш изведнъж да направиш бомба!

      Един колега от Би Би Си, който е и сред организаторите на наградите, ми каза, че жена му е родила първото им дете на вашата музика...

      - На Дейвид - да! Тя цяла вечер танцуваше, горката. Ами това е хубаво - за по-лесно раждане. Това е аеробик при нас - защото ние тогава свирихме все денс мюзик, а хората искат да танцуват. Първите години им беше малко странно - не можеха да се усетят за какво става въпрос. Но сега вече целият свят знае музиката на Иво Папазов.

      Имате ли вече готови нови песни, готвите ли диск?

      - В момента съм в процес на работа. Като се върна в България мисля да вляза в студио.

      По-различен от "Панаир" ли ще бъде?

      - Да, разбира се - балади! Изказах се! Малко по-бавни неща.

      Малко ми е странно да си ви представя с балади...

      - Знам, знам - точно 180 оборота ще направим сега!

     източник www.bbc.bg


последни в Интервю:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.