Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Иво от “Биг Мама Скендъл” и Shine: “Не може народът да гласува коя песен да ходи на Евровизия!”
Десислава Бакърджиева - 2 Март 2005

     “Биг Мама Скендъл” е група, създадена през 1991 г. в София. Стартът на бандата е отбелязан с големи концерти в столицата и цялата страна, а националното турне на групата е през декември 1994 година. През 1995 година музикантите печелят приза на АРТ РОК ЦЕНТЪР "Най-прогресиращата група".
     От средата на 90-те години "Биг Мама Скендъл" е една от най-предпочитаните клубни групи. Членовете на "Биг Мама Скендъл" са Иво Гочев - вокал и акустична китара, Илия Илиев - ударни, Добромир Поликов /Муро/ - китара, Стефан Миланов - бас.


Иво Гочев: “Има страхотни български музиканти и адски добри групи, дори и абсолютно неизвестни!”
     - Иво, какво става с група “Биг Мама Скендъл”?

     - “Биг Мама Скендъл” е една група, която съществува вече 13 години. Не сме се разпаднали, както си мислят някои, но напоследък нямаме активна музикална дейност. Аз създадох още една банда, тъй като сметнах, че моментът е идеален да се прави авторска музика. Новата група се казва Shine. Искам да се върна отново към себе си, защото при “Биг Мама Скендъл” нещата стигнаха до издаването на албум на български, който не се оказа толкова успешен като този, който издадохме на английски език. Албумът ни “Women’s Lies” излезе на музикалния пазар през 1998 г. След като нашата музикална компания “Поли Саунд” се разпадна, аз обиколих други компании, но се оказа, че те самите не са наясно относно пазар, продажби и т. н.
     Има и още една основна причина да замрат нещата около “Биг Мама Скендъл” - омръзна ми да свиря кавъри! Върнах се към себе си, направих група, с която да създаваме авторска музика само на английски и да предлагаме на големи компании нашата продукция. Намерили сме една компания в Америка, която има интерес към нас. Ще видим какво ще стане!

     - От колко време съществува новата ти банда Shine?

     - Отдавна имах идея за нова група в главата си. Някъде през средата на септември 2004 г. определих с кои хора именно ще работя. Сред тях няма особено известни имена, като изключим басиста, който се яви на кастинг за новия проект на Данчо Караджов от “Сигнал”. С две думи, група Shine съществува от няколко месеца. Вече записахме едно парче, готови са още две.

     - В какъв музикален стил се подвизава Shine?

     - Shine е класическа рок банда, с три китари и барабани. В групата няма да се налагат ограничения, преди гледах на нещата малко по глем рокаджийски, но сега вижданията ми са съвсем различни. Ако пожелая например да поканя саксофонист, мога съвсем спокойно да го направя, докато преди държах на някаква определена формула.
     Някои смятат, че музиката на Shine звучи като тази на “Биг Мама Скендъл”, но това е така, защото “Биг Мама Скендъл” е моя група. Иначе хората са различни, поради което и звученето е различно. Записаното ни парче се казва “On My Own” (“По моя си начин”) и с това парче ние се явихме на конкурса за българска песен на Евровизия.


“Искам да се върна отново към себе си!”
     - Какви са впечатленията ти от този конкурс?

     - Лоши впечатления и то поради много неща. Най-напред ще цитирам Вили Казасян: “Не може народът да гласува коя песен да ходи на Евровизия!” Този народ, който по принцип е силно изостанал в музикално отношение. Освен това, самият конкурс силно намирисва на нагласена работа.. Качеството на избраните песни бе много ниско и се явиха хора, които пеят на български. А и накрая с това гласуване и целия този шум по медиите, стана една наистина селска работа. Все едно някой е излязъл на центъра на селото, бие тъпана и всички останали реват и се надвикват. Въобще ужасна работа!

     - Как ще коментираш изявлението на Слави Трифонов по време на конкурса?

     - Е, ако Слави Трифонов беше спечелил с много гласувания от един телефон, сигурно нямаше да вдига шум! Регламентът на конкурса не забранява обаждането много пъти от един телефон, тук вече се намесват интересите на Mtel, плаща се на смс. Цялата история е силно финансова и много по-малко музикална. На никой не му пука, за съжаление, кой ще отиде на Евровизия или пък България в каква светлина ще се покаже. Един много известен телевизионер се изказа по следния начин: “Трябваше да отиде Слави Трифонов със Софи Маринова, защото има много цигани в Европа, които ще гласуват!” Циганите като са много в Европа, останалите по-малко ли са?! Пълно олигофренясване!

     - Защо толкова държиш да пееш на английски език?

     - България вече е превърната в едно село в задния двор на Европа. В държавата ни повечето от фирмите не са признати отвън. Трябва да членуваш в някаква асоциация, за да признаят, че си фирма, която издава музика. Тези неща съм ги проверил. Трябва да внасяш членски внос, за да те признаят навън, че си компания и че въобще съществуваш. Просто в България сме много далеч от всякаква представа за шоубизнес. Нито в бизнеса, нито в шоуто сме! :)
     Единственият шанс която и да е българска група да получи нормален издател е навън. Компаниите имат много по-големи възможности. Американската компания, с която се свързахме, издава продуктите си в Канада, САЩ, Аржентина, цяла Европа и Япония. Ако станем техни артисти, това ще бъде голям успех за нас. А българските групи трябва да се наредим на опашката с всички останали банди от цял света, които си изпращат демо записи на компаниите, след което чакат да ги забележат и одобрят.


“Някои смятат, че музиката на Shine звучи като тази на “Биг Мама Скендъл”!
     - Достатъчно качествена ли е българската музика?

     - Има страхотни български музиканти и адски добри групи, дори и абсолютно неизвестни. Пътувал съм много из провинцията и там има страхотни банди, интересни изпълнители и музиканти. Българската музика е много разнообразна, няма една група, която да прилича на друга. Така че има шанс за българската музика! Слушам семплите, сложени като mp3 в сайтове на български групи, много са идейни, много добри!

     - Кои са любимите ти групи, кои музиканти харесваш?

     - Стинг е един от най-големите ми любимци, а иначе харесвам рок групи като Бон Джоуви и Аеросмит. По принцип ме интересуват големите банди, които са успели да изградят своя собствена идентичност, свое лице. През 1991 г. “Биг Мама Скендъл” сигурно са приличали на Пойзън или на Бон Джоуви, но постепенно стилът ни се изчисти и доби собствен почерк.
     Род Стюарт също ми е голям любимец, той е от хората, които играят самите себе си, а не се правят на някой друг. Питър Гейбриъл изнесе страхотен концерт през лятото на 2004 г., той също ми е слабост.

     - Какво искаш да се промени в България?

     - Всичко. Искам най-сетне някакво спокойствие, в момента тук цари абсолютен хаос. Хората са агресивни, объркани и зверски уплашени. В тази агресия има дълбок страх, първичен страх. Хората сякаш са забравили да мислят. Дебилизъм цари навсякъде. Надявам се всичко това да се промени, не може цял един народ да изтъпее изведнъж. Не може турците 500 години да не успеят да накарат българите да танцуват кючеци, а за две години всичко живо да хвърля гюбеци на някакви турски, цигански и гръцки мелодии. Звездите в България да са Азис и Слави Трифонов, извинявай, това ли е нивото?! Най-смешното е, че всичко живо говори за Европа, а България е яко нагазила в Азия.

     - Любима мисъл?

     - Любимата мисъл е клише. Нямам любима мисъл от произведение на някой писател или текст на песен. А може би нямам, защото си ги меня постоянно. Сега се сещам за мисъл от един стар филм от 60-те години. Казва се “Музиката, която правиш” и в него един стар джазмен казва: “Каквото и да стане, никога не спирай да свириш!” Това е мисъл, която наистина много харесвам!


последни в Интервю:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

plamen
21 Mar, 2009 | 14:11

Дипломиран преподавател- музикален педагог с опит предлага уроци по класическа,акустична и електрическа китара за начинаещи и напреднали във удобно за тях място и време.За контакти- 0884038938 9891197 Пламен Бояджиев plamen9745@yahoo.com skype plamen9745

emil
28 Dec, 2006 | 00:30

imam avtorska melodiq bihte li q 4uli i zapisali ako vi haresa?

sun
14 Feb, 2006 | 17:09

vie ste okaqni gulta4i na hrana,nali si go znaete?!

nari4ate legendi komersi..bravo,bravo,vsi4ki vi se vuzhitihme..
te i Beatles sa bili komers4e na vremeto a?!
prosti takiva.sramite,pozorite,serete.
6te se molq za du6ite vi.
ako 6e govorite za komersialno
spomenete Aneliq..
velikoto e haresvano..
komersialnoto e po6lo..
ne ste nau4ili o6te zna4enieto na dumite,
trugnali da si davat kompetentnoto mnenie
za hora na svetlinni godini ot tqh..
kakvo ste napravili vie?ni6to.
a koi vi e dal da govorite?!

a Evroviziqta sux..ne znaeh 4e o6te ima hora,koito da q obsujdat..
qvno i takiva balami se namirat :))

peace _,,/

aa
14 Feb, 2006 | 16:59

aaa

лиглата
01 Jun, 2005 | 14:57

Абе вие тука интервюто ли коментирате или си чешите езиците. Толкова ли не ви е ясно колко е трудно да се прави стойностна музика днешно време и то в помиярска държава като нашата. То само някой да си покаже носленцето на чист въздух и се намират сумати лекенца да го дръпнат надолу. "То не е важно на мен да ми е добре, Вуте да го духа и аз да гледам сеира..." Много се радвам за бандата и им желая успех. Че е адски трудно е повече от ясно, но това че вече 13 години се чува за тях си е геройство.

inspector g
14 Mar, 2005 | 17:36

С пилотното парче – “Wings” Gravity Co. бяха видени от милиони зрители на MTVE. “Wings” стана първото българско видео, излъчено от световния музикален канал. Факт е, че музиката и клипът са в симбиоза, каквато дори много западни групи не могат да постигнат. Защото първичният им музикален инстинкт е “world” – в смисъл на световно възприемаща се музика, която могат да усетят и разберат много хора, на много места по света, с различни интереси и различна култура.

това е цитат от официалното ревю на новия албум на гравити ко, направено от тяхния А&Р.
е иво от биг мама скендл е цвете за мирисане в сравнение с горния цитат.

Echo
14 Mar, 2005 | 10:06

Nikolay, шапка ти свалям братле. Ако хората с твоето мислене са повече смятам, че много скоро ще тръгнем към оправия, но не би. Надявам се поне децата си да възпитаме правилно, а де да ги "закърмваме" с телевизия "Планета" и всякакви подобни SHIT.

Nikolay
13 Mar, 2005 | 10:44

Inspektor G, q mi kaji kakvi grupi bi promotiral? Poneje naprimer za men i ne samo, a za vseki s vkus Mtv sa lajna, bulvat lajna, i negri, shtqh da zabravq...negyrska televiziq, da ne govorim che naposledyk nishto cenno i interesno nqma, za tova i slusham underground shturotii...
A v bg prokopsva kicha i bezvkusicata...

Инспектор Г
12 Mar, 2005 | 23:20

наистина е смешен. аз имах сключен така наречения " рекорд дийл" със Сони от 1997ма. обаче беше едиин от 26те вариянта на рекорд дийл- така наречения продакшън агреемент. сега не ми се обяснява с подробности.
по въпроса за този от интервюто:
единдвения договор, който евентуално могат да имат е дистрибюшън и няма да стане артист на компанията, защото ако станеш артист на тази компания. те трябва да сти плащат пенсионни и редица други работи. проблема е, че никой няма да си губи времето с бг банда и да аплайва за работна виза на музикантите, защото е голяма рзправия точно в момента. а отделно има един милион банди които свирят точно такъв хард рок. има тенденция в момента от америка американски банди да идват в европа и да търсят рекорд дийл.
този пич си няма на представа колко е високо летвата. аз имам желязни контакти и всеки път като предложа бг артист се хората се отказват единствено заради проблемите които изникват, а те са само в началото около 10. те предпочитат да работят с групи които са ня място и могат да си промотират продукцията. така че не го слушайте кви вицове разправия. и с тези снимки е егати смешния. западните продуценти- какъвто съм в момента и аз маразим подобни снимки.

а по въпроса за евровизията:
вярно е тази година великобритания ще се явява с 100% чалга, защото музиката в днешно време е преди всичко продукция. те от последните 2 години субраха общо от ежровизия конкурса само 3 точки, а миналата година руслана имаше 150 и кусир точки. тъската песен беше на второ място. така че британците се ориентират към вкуса на основните зрители. и мога да кажа, че този иво е смешен като говори за разни плащания и организации. защото формално в бг има представители на РИАА IFPA PRS-MCPS VPL ASCAP и подобни. сам си е виновен, че сега му показват да гризе дръвцето, защото през последните 10 години тои е спечелил най малко 20 хиляди лева, свирейки кавъри по кръчми и предизборни концертии и не е платил нито една стотинка на оригиналните аврори на парчетата за привелегията за печели от тях. с една дума той лично е пират и крадец на интелектуални права.
да си сложи ръка на сърцето и да каже ако някои свири негови кавъри и печели пари, а тон не взима нищо, ще му е конфортно ли.
на въпроса трябва лично той да отговори и дали съвестта му чиста като има такива колосални мечти.
аз никога няма да го взема за ми стане артист, защото е смешен и говори смешки. добре че ги казва пред хора кото си нямат много идея за какво се говори(имам предвид журналиската).
еми иво, успех ти пожелавам, въпрейки, че нещо ми подсказва, че си люзър и ще страдаш.

Radi
12 Mar, 2005 | 20:47

Цървуланче
ти със сигурност си по-голяма дупедавка(май яко въртиш задник) и страстна чуждопоклонница 6ом защитаваш чалгата,коята със сигурност не е автентична българска музика!Това важи и за останалите като теб.

Nikolay
11 Mar, 2005 | 21:34

Ей, Бай Брадър...Ако свързваш България с чалгата си супер нещастник...не знам как може един интелигентен човек да слуша чалга...просто, просто няма интелигентни тук...само селяни.

"А бе тоя щом Бон Джоуви и Аеросмит му са любимците,значи за нищо не става.А пък Питър Гебриел му харесвал от лятото на 2004 щото страхотен концерт бил направил!Кретен някакъв"

Ей ЕД, ти си кретена...и аз не си падам по такива комерси като аеросмит, но те са на хиляди години пред бг музиката...щеш нещеш...
Изглежда ти предпочиташ азис....ТОВА СА ПСЕВДО-БЪЛГАРИТЕ....

Nikolay
11 Mar, 2005 | 21:27

Много е прав пича...не съм им фен, но е прав за мръсните чалгари...Както е тръгнало наистина не сме за европа. Мизерия..

Ей, Цървуланке...я си ходи в турция!!! И се махай от тук, много ясно, нароода е прост и не разбира от музика!!!!!!!11111 Цари кич и псевдо изкуство...И на такива като теб трябва да ходят на село при кокошките. И има разлика от етно мотиви и чалга, но някои не я разбират. А най мразя пошла музика.. А за Славчо, дето всички казват че бандата му е най-добрата е пълна лъжа...Не са най-добрите. Това си е монопола...и музикатас им е пошла и повърхностна, Хиподил имат много повече стил от тея педераст. ТОВА Е >>>Невежеството е блаженство....

Майната ви!!!!!

Echo
07 Mar, 2005 | 10:30

Шапка му свалям на тоя с голямата уста за изказването му относно Слави, циганите, кючеците, чалгарите и т.н. Прав е! Тая държава ще стане циганска скоро, щото народа е такъв - с циганско мислене. Без абсолютно никакъв вкус за музика! Все пак може ли средноинтелигентен човек да слуша чалга?...

mum
06 Mar, 2005 | 21:18

Kak taka da ne moje, sled kato tova e mejdunaroden reglament.Zna4i vsi4ki ostanali dyrjavi v Evropa mogat da glasuvat po tozi na4in , samo nie ne mojem, no iskame xorata ot Evropa da ni priemat kato ravni - e kak da stane? Kato edin konkurs s qsen reglament ne mojem da provedem.
Mejdu drugoto samo 6te spomena 4e sno6ti be6e izbrana po BBC1 pevicata Javine da predstavlqva UK s pesen, koiato silno "namirisva" na kiu4ek, no tova ne i popre4i da otide may mesec na Eurovision i da predstavq Velikata Britania, no tova si e texen problem 6te kaje nqkoi.Ne, bix kazala az - tova be6e vota na publikata.Kogato se nau4im da go pravim tova t.e da uvajavame publikata, togava 6te ni priemat v Evropa taka da znaete.

big mama temple
06 Mar, 2005 | 18:05

big mama sa edna ot nai-bezdarnite ni bandi, bezli4ni kopira4i koito dori na image ne uspiaha da go dokarat...ujas...dosta e samodovolen toia pi4 no otsega vi kazvam- uspeh niama da ima...nai-malkoto poradi lipsa na sobstven koncept za banda.... ina4e mnogo dobre izglejda na snimkata zad mi6pulta...6to ne si ostane tam

цървуланка
06 Mar, 2005 | 12:20

е що сте решили, че този гьон има право да изкаже публично мнението си? значи народът - тъп, езика ни-смахнат, софи маринова - циганка си някаква, слави се бил издънил.......абе думи нямам!!!!Някакви си там измислени нови "културтрегери" и "интелектуалци" седнали да чукат сол на глават на народа, щото бил много прост и в задния двор на Европа, според тези някои, а те видиш ри такива едни извисени и фино настроени! Ей с такива дупедавци и чуждопоклонници България никога няма да се оправи, камо ли да се надява на някакъв просперитет!!!!!!!!

Чобанин
05 Mar, 2005 | 21:27

Такива боклуци като тебе превърнаха таз пуста държава на Изтървахме КОня :))))

Bai Brother
05 Mar, 2005 | 12:13

Ебати нещастника:"Качеството на избраните песни бе много ниско и се явиха хора, които пеят на български."-на какъв език според него трябва да пеят българските групи на конкурс който представя България?Заради такива като него сме на тоя хал а всички ни се смеят че сами не си уважаваме езика и държавата!

az
04 Mar, 2005 | 18:34

Ще си продава музиката навън, ахахахаха.

ED
04 Mar, 2005 | 06:47

А бе тоя щом Бон Джоуви и Аеросмит му са любимците,значи за нищо не става.А пък Питър Гебриел му харесвал от лятото на 2004 щото страхотен концерт бил направил!Кретен някакъв.

Ив...
03 Mar, 2005 | 19:17

Само Музиката може да даде Усещането, че сме Живи,
Музиката, единствената Любов на Вселената, която се Превъплащава във Всяка Душа,
Завършваш с Любима Мисъл,
Тя е Подобна на Тази, която Те е Впечатлила,
"Свири си Гамите"-от Филм, където Чернокож Саксофонист Съветва...


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.