Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Владислав Севов: “Прекалено критични сме към всичко, което се случва около нас!”
Десислава Бакърджиева - 20 Януари 2005

     Владислав Севов е водещ на сутрешния блок “Първа смяна” по телевизия “Евроком-България”. Обича френската култура, занимава се с писане на филмови сценарии. Владо счита работата в телевизия за свое призвание и не бяга от предизвикателствата.


Владислав Севов: “Сутрешният блок е магазинно предаване и тематиките са буквално всякакви!”
     - Разкажи повече за себе си.

     - Завършил съм Езикова гимназия в Стара Загора, специалност “френски език”. След това дойдох в Пловдив да уча българска филология, която все още не съм завършил, прекъснах по ред причини - работата, а и ми се роди син преди 3 години, казва се Владислав. В телевизия “Евроком-България” съм от края на 2000 г. Преди това съм работил в радио “Веселина” и радио ВЕ, което вече не съществува, но там формата бе съвсем различна. Ставаше въпрос за поздравителни предавания, нощен блок по радио Веселина, водех и предаване за кино.
     Когато дойдох в телевизията, преходът бе доста труден. Тук освен репортерстване има и монтаж, който се оказа нелесна работа в началото. Сега вече през седмица монтирам предаването “Колаж”, заедно със Стоян Терзиев, а съм и репортер в него. За сутрешния блок работя от неговото начало през 2002 г. Най-напред бях в предаването “Вива Академика”, образователно предаване, след това започнах в “Колаж”. Правихме и студентското предаване “Търси се”, заедно с Роси Ангелова, което продължи съществуването си няколко месеца. “Търси се” бе нещо като трудова борса на живо. Спомням си, че го правихме с оскъдни средства, но се забавлявахме много, а и това беше моята първа изява като водещ, след което продължих в сутрешния блок на “Евроком-България”.

     - Интересуваш се от френската култура и музика. Франкофон ли си?

     - Не знам доколко това, че се интересувам от френска култура, обичам съвременни френски автори и обичам да пея на френски, ме прави франкофон. Явих се на един конукурс за френски песни, но не мисля че се представих много успешно поради липса на опит. Смятам обаче да продължавам опитите в тази посока. Явявал съм се и на конкурс за поп песен, но и там не успях да се класирам. Не знам дали е късно да започвам да се занимавам с музика на 27 години, но това си ми е нещо като хоби, интересно ми е да го правя. Сега с мои приятели имаме идеята да запишем няколко авторски песни.

     - Писал си и филмови сценарии. Как се пише един сценарий?

     - В момента най-новото направление в телевизия “Евроком-България”, направление “филмопроизводство”, подготвя доста активно документални филми. Подготявяме един много амбициозен проект по идея на Албена Боева, наша колежка, за художниците на Пловдив. Изключително сериозен проект, за да се осъществи е нужно да му се отдели много време и енергия.
     Във филмите за художника Георги Симов и богослова Ваклуш Толев бях асистент, сценарист съм на продукцията за пловдивските художници, която снимаме в момента, както и на филма "Съединението през чужди очи", който направихме заедно с Роси Ангелова. А колкото до това как се пише сценарий за филм, някак си не се смятам за професионалист в това отношение. Спазвам това, което ми заръчва режисьора, стремя се да следвам конвенционалните схеми на създаването на един филм.


Владо с колежката си Свилена Антонова.
     - Кои са най-големите трудности при работата в сутрешен блок?

     - Според психолозите, хората са делят на чучулиги и “сови” - зависи в кой период от деня са най-активни. Аз смятам, че съм активен в късен следобед и за това през всичките тези три години не ми е било много лесно да ставам сутрин. Даже и в ефир се забелязват малки пропуски в кондицията.
     Друга трудност е подготовката за срещата с гости. Сутрешният блок е магазинно предаване и тематиките са буквално всякакви. Трябва да си наясно с информацията за всичко, а човек няма как да знае всичко!

     - Кой е най-интересният човек, който си срещал пред камера?

     - Не мога да ти кажа само един. Винаги ми е било интересно да говоря с хора на културата, а и с други интересни личности, с които си споделяме по-прагматични неща. Това представлява вид провокация за мен, защото смятам, че ми липсва всякаква прагматичност. Много интересно бе да говоря с доц. Георги Манолов, с Валери Начев от издателство “Страница” и мн. др. За трите години, от които съществува сутрешният блок, съм се срещал със страшно много интересни хора.

     - Какво не би споделил пред камера?

     - Всъщност много малко неща бих споделил пред камера. Ние сме по-скоро посредници между информацията и нещата, които интересуват зрителите. Малко говорим за себе си в сутрешния блок. Единственото, което споделям подсъзнателно, е това какъв човек съм. Хората могат да го забележат, докато водя разговор с гостите - умея ли да задавам добри въпроси, имам ли необходимата култура и подготовка!

     - Докъде стигат амбициите ти?

     - Много ми се прави кинопредаване. За съжаление, такова в момента няма по телевизия “Евроком-България”. Ако предложа достойна концепция за нещо подобно, едва ли ще мога да съчетая всичките си дейности в “Колаж” и сутрешния блок “Първа смяна”. В Пловдив темата “кино” трудно се разработва, тук няма филмотечно кино, няма и кинофестивали. Ако на тукашна почва се прави кинопредаване, то едва ли ще оцелее. В него трябва да се говори и за българско кино, а не само кой холивудски актьор каква продукция е заснел и колко милиона е взел. Това е нещото, за което мечтая, но едва ли ще стане в близко бъдеще.

     - Какво искаш да се промени в България? Вярваш ли, че ще се промени нещо?

     - Разбира се, че вярвам. Нещата се променят и това е ясно за всички, даже и за най-критично настроените. Въпросът е доколко всички ние можем да бъдем по-съвременно поколение. Прекалено песимистични и критични сме към всичко, което се случва около нас. Имаме нужда от градивен поглед на нещата, трябва да помислим как да ги направим по-добри.

     - Какво си пожела за 2005 г.?

     - Да успея да поддържам тонуса си рано сутрин. Искам да имам малко повече време за семейството си. Време за кино, театър и литература. И да израсна с една година във всяко едно отношение.


последни в Интервю:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

terziev
27 Jan, 2005 | 16:55

Поздравления, Влади. Надявам се да имаме още доста съвместна работа, която да доведем до успешен край. И ако можеш, се забавлявай, когато работиш. Това е тайна формула на успеха.

mariana
27 Jan, 2005 | 13:00

Gordeia se, che poznavam tova umno, krasivo i talantlivo momche! Vladi, neka vsichko, za koeto si mechtaesh, ti se sbadne s lekota, zaschtoto ti mojesh! Viarvai poveche v sebe si! Bonne chance et bon courage!


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.