Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Васко Катинчаров: “Destruction е една от групите, които дадоха посоката, в която да се развие Suffer H!”
Десислава Бакърджиева - 10 Януари 2005

     Васко Катинчаров е водещ на предаването “Фрактура” по музикална телевизия ММ , автор и водещ на предаването “Радиоактивност” по радио НЕТ и вокал на група Suffer H.


“Факт е, че имаме актуален албум и сме активна група.!”
     - Харесвате ли Destruction? :)

     - Ние сме много големи фенове на Destruction много отдавна. Слушали сме ги страшно много през годините и това е една от групите, които много са повлияли върху посоката, в която се развива група Suffer H от един момент нататък. Разбира се, ние търсим собственото си лице, но има групи, от които малко или много се влияем, а Destruction определено е от тях!

     - Как получихте поканата да сте подгряваща група на концерта им и как приехте новината?

     - Агенция “Прима” в лицето на Мартин Стоянов ни покани, ако желаем да станем съпорт група на Destruction. Разбира се, че се съгласихме, кой би отказал такова нещо! :) Това е един шанс да свирим не само с банда от подобна величина, която е доказала себе си от много години, а и да се изявим пред толкова много хора. Едно е да свириш в клуб пред публика от 150-200 човека, не че омаловажавам нещата, но друго е като видиш 4000 души на концерт. Имаш по-голям хъс, съвсем друго е усещането.

     - Защо избраха именно Suffer H? Смятате ли, че се покривате като стил с Destruction?

     - В България групите не са толкова много и понякога трябва да се нагаждат не чак толкова близки стилове, защото просто няма аналог някоя чужда група. Когато идваха Dream Theаtеr, те нямаха подгряваща група, но не защото не искаха, а защото организаторите нямаше кого да сложат. Такъв тип прогресив рок група в България няма, а и все пак организаторите искат поне малко съпорт групата да е позната на публиката. Мисля че това е едно от нещата, оказали влияние да ни поканят, фактът, че имаме актуален албум и сме активна група.

     - Какво ще изсвирите на концерта?

     - Предоставиха ни половин час за изпълнение. Ние ще изсвирим пет песни и половина. Казвам и половина, защото ще започнем с един кавър на Slayer на песента “Hell Awaits”, ще го изсвирим до средата и ще го прелеем в наша песен. Ще изпълним четири песни от новия ни албум и една стара - тази, която ни е най-известната, тя се казва “Existence Complete”.

     - Кои песни искаш да чуеш от самите Destruction?

     - Ами аз предполагам, че ще ги чуя, защото те са им от големите хитове - “Release From Agony”, “Mad Butcher”, “Reject Emotions”, “Eternal Ban”, “Bestial Invasion”. Песни до 1990 г., не че днес не ми харесват, но това са им най-силните години и се надявам да чуя песни точно от този период.


“Публиката много добре прие новите ни песни!”
     - Това не е първата голяма група, която подгрявате. Последно свирихте на Soulfly, какво точно се случи на този концерт?

     - Концертът със Soulfly беше наистина страхотен. Лично аз бях и на първия им концерт в България и като страничен наблюдател бих казал, че първият концерт беше с едно ниво по-добър. Макс Кавалера дойде с по-добри музиканти тогава. Сега също бяха яки, но, когато имаш база за сравнение, ти ги сравняваш. Иначе за нас беше страхотно преживяване. Публиката много добре прие новите ни песни. Аз накрая дори се поклоних на хората, защото те наистина се държаха изключително добре.

     - Съвсем скоро беше премиерата на новия ви клип “The Sickness”. Автори са Боби и Ники от предаването ULTRA по телевизия ММ. Тяхна ли бе идеята за анимацията в клипа?

     - Клипът се роди спонтанно преди 4 месеца. Ники и Боби дойдоха при мен и казаха, че много искат да направят 3D анимация с кадри от изпълнения на Suffer H, снимки и всичко останало. Уточнихме каква ще бъде насочеността, аз исках да бъде малко индъстриъл, в смисъл да има колбички и лабораторни работи. Дадох пълна свобода на Ники и Боби да направят клипа, както те го виждат, с уговорката да съм коректив накрая за някои дребни детайли.
     Наблюдавал съм и двамата как работят и за това имах вяра в тях. Останах много доволен от крайния резултат. Получи се нещо изключително интересно като визия, клипът е издържан тотално в червено. Не сме търсили някаква поучителна история в него, а по-скоро една интересна подредба на кадри!

     - След концерта на Destruction какво предстои на група Suffer H?

     - В по-близък план, на 30 януари ще свирим заедно с бандата REDRUM на тяхната промоция в клуб “О!Шипка”. Те ще представят новия си албум и ни поканиха да участваме заедно с тях. Иначе след това ще си оправим репитиционната и се надяваме към март да започнем да правим и нови песни.

     - Предполагам че ще направиш интервю с Destruction за предаването “Фрактура”. Какво желаеш най-много да разбереш от тях?

     - През 1992 г. групата се раздели и вокалистът й стана готвач, захвана се с ресторантьорство. В един момент от този вид дейност той отива да свири на фестивал пред 4000 души. Интересува ме какво го е накарало да се върне към музиката след 6-7 години извън нея, през което време е правил нещо съвсем различно!

     - Взел си много интервюта от световноизвестни групи, музиканти и изпълнители. Разочаровал ли си се от държанието на някой?

     - Да, разминават се понякога представите ми за добро или лошо. Когато дойде Роб Халфорд преди 2 години, той беше наистина страхотен. Аз очаквах, че ще бъде надут, а той напротив беше си много готин. Интервюто се състоя в самата му стая в Шератон, където Роб се държа като страхотен домакин. Макс Кавалера също ми направи адски добро впечатление, защото усетих, че това е човек, който познава бедността. Знае откъде е тръгнал, държеше се с хората с респект и те караше да се чувстваш, все едно си му стар приятел.
     Обратното се случи с Кери Кинг от Slayer. Много надуто се държеше, с едно американско пренебрежение. Точно от рода: “Вие сте държава, не от третия, а сигурно от четвъртия свят!” Том Арая беше с него, но пък се държеше страхотно. Пошегувах се с Кери, казах му: “Вие сте една много романтична група и очаквам скоро да напишете приятна любовна песен!” Кери Кинг ме погледна така, сякаш искаше да се стовари целият Божи гняв върху мен. Machine Head бяха чудесни, с чувство за хумор и отворени към света.

     - Носи се слух, че ще идват и Megadeth в България. Ти какво знаеш по въпроса?

     - Същото. Има страшно много оферти към западни групи, никой обаче не обявява официално нищо, докато нещата не стигнат до договор. Искрено се надявам това да излезе истина, защото Megadeth съвсем не са за изпускане.

     - Коя твоя любима група искаш да дойде в България?

     - Много са, но изгарям от желание да видя Slipknot на живо. Те са групата, която най-много ме впечатлява в последните години. И като музика, и като визия, цялостен имидж и отношение към света. Такава машина като Slipknot в момента няма!

     - Какво си пожелаваш за 2005 г.?

     - Мога да си пожелая да съм жив и здрав, мисля че това е най-важно, а и да са живи и здрави всички мои близки. Защото каквото и да правя в личен или професионален план, то всичко си зависи от здравето!


последни в Интервю:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.