Факти, Анализи, Коментари
   1 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Калинка Згурова: Всяка певица има своето орнаментно пеене!”
Десислава Бакърджиева - 11 Юни 2003

Калинка Згурова изпълнява тригласни песни от три фолклорни области в България. На 15 години печели златен медал във фестивала за народни песни в Берлин.


Калинка Згурова е носителка на наградата “Грами” на Американската академия за звукозапис.
     Калинка Згурова е създателка на фолклорното трио “Зорница”. Творческият й път започва в ансамбъл “Тракия”, по-късно тя става солистка в “Мистерията на българските гласове”. Носителка е на наградата “Грами” на Американската академия за звукозапис. Отличена е с приз за първи път едва 11-годишна на фестивал в Бургас. На 15 години получава лауреатско звание и златен медал в международния фестивал за народни песни в Берлин. Калинка Згурова изпълнява тригласни песни от три фолклорни области в България.

     - Кое най-много те впечатли по време на изявите ти в чужбина?

     - Обиколила съм над 500 държави. Сред тях са Германия, Русия, Чехословакия, Италия, Франция, Канада, САЩ, Аржентина... Малко са точките по света, където не съм била! Особено силни впечатления остави у мен участието ми с трио “Зорница” на остров Мадейра. Културата на хората там е невероятна. Още си спомням фона на вулканичните масиви. На остров Мадейра бе организиран фестивал, на който се отбелязваше 35-годишнината на радиото и телевизията. От 14-15 участници само ние имахме изпълнение на живо, за което бяхме възнаградени с много усмивки и аплодисменти.

     Наред с това, най-емоционалните ми пътувания бяха с ансамбъла “Мистерията на българските гласове”. Тогава имах и най-плодотворна концертна дейност.

     - Забавна случка на сцената?

     - Да, винаги има по нещо забавно. Веднъж например 11 български народни певици бяхме поканени в град Генегипури. Той се намира на около 100 км. от Бомбай, Индия. На фестивала по случай рождения ден на императрицата. гостуваха 400 изпълнители от цял свят. Нашият концерт бе организиран в църква, в която, за да влезеш трябваше задължително да се събуеш бос. Така всички ние - певици, диригенти, музиканти, изпълнихме това условие и 40 минути пяхме боси. През цялото време се засмивахме една и друга, но въпреки това концертът мина много добре.


Народната певица участва във фолклорните ансамбли “Зорница” и Българки”.
     - Как създаде трио “Зорница”?

     - По примера на трио “Българка”. В трио “Зорница” също сме три певици, но разликата между нас и “Българка” е, че нашите гласове не са еднакви. Отне ни доста упорита работа, докато успеем да се напаснем една към друга.

     - Била си солистка в “Мистерията на българските гласове”. Какво те накара да напуснеш?

     - Обожавам времето, прекарано с този невероятен ансамбъл! Причината за напускането ми бе много лична - почина моят съпруг, композиторът Стефан Кънчев. След смъртта му имах нужда да отделя повече време на сина си. По-късно основах певческа школа “Стефан Кънчев”. Съпругът ми посвети 40 години от своя живот на народното творчество. Той бе ненадминат майстор на авторски песни, композирал е песни за соло и оркестър - “Лале ли си, зюмбюл ли си”, “Девойки, мари хубава”, “Тих вятър вее дженъм” и др.

     - Разкажи повече за собствените си изяви?

     - Имам 10 самостоятелни албума. От тях най-много се гордея с албума си “Завръщане в Странджа”. В него са събрани най-популярните ми песни, преработени с електронно звучене. Албумът е насочен преди всичко към младите хора. Желанието ми бе да ги заинтригувам и провокирам, като им представя едно по-модерно звучене на българската народна песен.

     Всяка година записвам по десет песни за Българското национално радио. То съществува вече повече от двадесет години и смятам, че успява да съхрани истинската българска музика.


“Хората по света се впечатляват от уникалното звучене на народното ни творчество!”
     - “Мистерията на българските гласове” и U2 имат съвместен проект. Как той стана реалност?

     - С U2 се срещнахме на един рок фестивал в Монтрьо. Те проявиха голям интерес към нашето творчество и така се роди идеята да запишем заедно песен. Беше много интересно и необичайно преживяване. Работили сме съвместно и с група “Кронос”. Те много се впечатлиха от уникалното звучене на народното ни творчество. За мен българската народна песен е особено ценна, когато е изпълнена не по ноти, а по неподправения старинен начин. Всяка певица трябва да притежава свое орнаментно звучене, за да достигне наистина до публиката си!

     - Какви са заниманията ти в момента?

     -Заедно с певиците Елизабет Николова, Стоянка Бонева и Снежана Борисова участваме в народната формация “Българки”. Вече сме готови да влезем в звукозаписно студио. Освен това вече 5 години се занимавам с председателството на женското дружество “Благодетел”, което се грижи за сираци и бездомници.

     - Любима мисъл?

     - Човек е щастлив, когато прави нещо хубаво за другите хора!


последни в Интервю:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.