Факти, Анализи, Коментари
   19 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Юлиян Моллов - 24 Февруари 2003
Милен Велчев:“Трябва да правим така, че повече хора да имат компютри, да влизат всеки ден в интернет и да четат новини от медии като вашата."
      

- Господин Велчев, драстичното понижение на долара е вече факт, а предстоящата война в Ирак стои с все по-голяма сила на дневен ред. Как според Вас ще се отрази върху икономиката ни всичко това? Какви са перспективите за нейното развитие?



- Перспективите за българската икономика остават добри. В бюджета е заложен икономически растеж от 4,8%. Дори и ако има някакво намаление на растежа, той при всичи случаи ще е по-висок от този в еврозоната. Пониженият долар отслабва позициите ни на световните пазари извън Европейския съюз, така намалява конкурентноспособността на нашите стоки и услуги. От друга страна, ниският курс на долара намалява разходите ни по обслужването на външния ни дълг.

   Промяната в курса на долара, породена от войната в Ирак, ще има незабележимо влияние по отношение на нашата икономика. Друг е въпросът за ефекта на войната в Ирак относно цената на нефта. Цената на нефта определено ще се повиши по време на евентуална война. Очакваме тя да достигне около 40$ за барел и да се задържи на това ниво, докато не свърши войната. Затова сме разработили сценарии, които предвиждат военен конфликт в период от 3 – 4 месеца. В резултат на такъв конфликт повишената цена на петрола ще окаже негативно влияние върху икономическия ни растеж, ще го намали с около 0,2% спрямо заложения и той ще стане 4,6%. От друга страна, ще се увеличи инфлацията може би до 1,5% в резултат на нарастване цените на горивата, които се отразяват върху почти всички стоки.

      

-Господин Велчев бихте ли обяснили най простичко за обикновените потребители на BGFACTOR процеса на финансовата децентрализация? Как точно ще се провежда и кога реално ще стартира?



- Процесът на финансовата децентрализация вече стартира от 1 януари т.г. в резултат на новия бюджет. Най-просто казано това е ясно разграничение на отговорностите на държавата и общините. Нормативи за финансиране на общинските дейности, за които носи отговорност общината, например: снегопочистване, чистота и други, се финансират от чисто местните данъци (данък сгради, такса смет). Дейностите, които са отговорност на държавата, основно здравеопазване и образование, се финансират от данък общ доход по ясно определени критерии и нормативи – брой ученици, брой учители, брой училища, здравни заведения и др. Затова вече ще прекратим практиката, при която не е ясно една община колко пари трябва да получава, защо получава по–малко или повече и оттам да се създават по-големи разходи. Държавата финансира своите отговорности и в отговорност изцяло на общината е да финансира своите дейности.

      

- Общините сами ли определят размера на местните данъци и такси?



- Относно определянето на размера на местните данъци Конституцията гласи, че те се определят със закон, т. е. от Народното събрание, дори и местните данъци. Сега преди промяна на Конституцията не можем да говорим за възможността общините да определят своите данъци.

      

- Бяхте оценен като финансист № 1 за 2002 година от списание "Euromoney". Бихте ли споделили някои подробности около наградата?



- Определено това е голяма чест както за България, така и за мен лично. Но по-важното е, че аз не възприемам наградата като лична, тя е успех за целия екип, с който работим, както на колегите от Министерството на финансите, така и на колегите от целия Министерски съвет, които ни подкрепяха.

      

- Какво Ви е мнението за интернет медиите, каквато е нашата?



- Смятам, че бъдещето е тяхно. Трябва да правим така, че повече хора да имат компютри и както мен например да влизат в интернет и да четат новини всеки ден от медии като вашата.

последни в Интервю:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.