Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Владо К. от група Cigaretta: “Чиста ярост, чист гняв, чиста злоба, чист страх!”
29 Юли 2004

     Интервюто е предоставено от музикално-информационния сайт ТОККАТА! Група Cigaretta стана втората група, която имаше честта да бъде увековечена в новата рубрика на ТОККАТА “Интервюта”!

     И така, дами и господа, имаме удоволствието да ви удавим в размислите и житейската философия на Владо К. – една от трите движещи сили зад самобитната doomy blues формация Cigaretta, прочула се с 14-те песни от дебютния си албум, озаглавен... "14 songS", разбира се!
     “Cigaretta” е основана в средата на 90-те години на миналия век, без да се знае точната дата. През 1998 г. групата се оформя в триото, познато днес, а именно: Владо Ковачев (вокал и китара), Климент Калев (бас) и Владимир Василев (ударни).


Група Cigaretta: “Не сме от аналитичния тип групи!”
     - София, юли 2004 г...
     - Жега. Задух. Полицаи разбиват църкви, арестуват духовници. Духовността в нашата родина най-после бе инкриминирана. Окончателно. На печелившите - честито!

     - Cigaretta, юли 2004 г...
     - Борим се с отчаянието. Записваме дема за нов албум. “Много мъка има по този свят” - Елин Пелин.

     - Cigaretta – началото...
     - Същото като настоящето и средата - в повечето време мъчително, понякога забавно. Няколко мига на пълно щастие. Всичко това - безкрайно необходимо, като любовта.

     - Владо К. – началото...
     - На тринайсет съм. Купуват ми първата акустична китара. Разхождам се по улиците, в главата ми звучат концерти. На моята собствена група. Няколко години по-късно откривам, че и Jim Morrison от The Doors бил чувал концерти. Голяма работа - тук всички сме така, но музиката не струва.

     - Климент К. – началото...
     - С Климент се разбрахме от пръв поглед. Отдавна беше. Преди него в групата на моя живот свиреше друг басист - мисля, че беше Кунц, по-известен като Бичето. Беше много добър, от него чух за Кино. След това се запознах с Климент и го извиках в една друга група, от която по-късно бях изгонен. Групата се разпадна няколко месеца по-късно. Cigaretta оцеля. С Климент на баса.

     - Владо В. – началото...
     - Не си спомням точния момент. Не си спомням как сме се запознали. В един момент той беше там - по най-естествения начин.

     - Владо К. – пътят...
     - Някъде зад маранята, зад смога, зад невежеството. Something wicked this way comes...


“Стараем се да правим нещата по-различно!”
     - Климент К. – пътят...
     - Води неравна борба с ежедневието. Ще се наложи да му леем куршум.

     - Владо В. – пътят...
     - Вероятно ще стане велик реставратор на Citroen-и. На тези, истинските.

     - Cigaretta – пътят...
     - Няма път. Всичко е въпрос на състояние. Състоянието няма посока. Ако имаше, щеше да се превърне в движение и току сме започнали да наблюдаваме другите на пътя - кой какво кара, с колко се движи и т.н. Превръщаш се в състезателен кон.

     - Cigaretta – вдъхновението...
     - Състояния, които съм успял да запазя чисти от обществено-поведенчески модели. Чиста ярост, чист гняв, чиста злоба, чист страх. Ровя се в емоционалната си памет.
     В настоящия световен момент изпитването на чисти емоции е приоритет единствено на азиатците, както виждаме от вестниците. Европа и U.S.A. не функционират духовно, на тях им стига тялото, което веднага можеш да впрегнеш в служба на, да кажем, Lockheed-Martin.
     В България полицаи разбиват вратите на църкви.

     - Cigaretta – философията...
     - Стараем се да правим нещата по-различно. Не в самата музика, а в подготовката за нея. Ако подготовката е добра, музиката се получава. Не сме от аналитичния тип групи. Аз например не знам тоналносттта на нито една наша песен, нито пък акордите, които свиря. Но знам каква картинка виждам. Ужасно е да обясняваш на тонрежисьор в картинки.


Владо К.: ”Разхождам се по улиците, в главата ми звучат концерти!”
     - 14 Demos > 14 songS > ...?
     - ...14 albums, 14 live musicians, 14 love letters, 14 reasons to stay alive.

     - BG music – бъдещето...?
     - Euro-folk или т.нар. Etno.

     - Cigaretta – бъдещето...?
     - Anti Euro-folk.

     - Бъдещето...?
     - World-folk - всички folks танцуват под ръководството на хореограф в униформа...

     Пълния текст на интервюто с група Cigaretta може да прочетете в ТОККАТА!


последни в Интервю:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.