Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Румънеца и Енчев: “Ако няма спор, не става хубава песен!”
Десислава Бакърджиева - 15 Юли 2004

     Атрактивната двойка Румънеца и Енчев вече седем години вилнее на българската музикална сцена. Големият пробив идва през 1997 г., когато двамата рапъри спечелват трета награда на конкурса “Златният Орфей”. До момента дуетът има издадени два албума и не спира да се радва на небивала популярност както сред малки, така и сред големи.


Румънеца и Енчев:“Може да ни видите в цялата ни еволюция - прически и дрехи през различните сезони!”
     - Разкажете повече за новия си видеоклип към песента “НеБе”.

     - Той вече е готов. От 2 години снимаме клиповете си в “SIA Advertising”, като участваме и в някои от техните предавания. Във видеоклипа на “НеБе” може да ни видите в цялата ни еволюция - прически и дрехи през различните сезони. Най-напред ще пуснем новия клип в Интернет, по-конкретно в abv.bg. Там ще тече ексклузивна промоция, който иска ще може направо да си го изтегли.

     Видеото на “НеБе” ще може да се гледа и он-лайн. След това ще го пуснем и по телевизиите.

     - Работите ли върху нови песни?

     - Имаме много нови неща, обаче се чудим какво първо да пуснем. Дали да е лятна песен или пък да няма нищо общо с лятото. Спорим по цял ден! Дали да е нещо весело или да бъде по-сериозно, дали да не си променим малко стила на пеене. Имаме всякакви такива проекти, основната идея е да се харесаме на хората.

     Което си е за нас, си остава у дома в компютъра и си го слушаме за удоволствие. Но това, което трябва да чуят хората, е нещо, за което се караме наистина. И има смисъл от това, защото няма ли спор, то не става и хубава песен!

     - Къде се изявявате напоследък?

     - Определено не е в София, ходим по участия в провинцията. Там ни приемат по-топло, в което няма нищо лошо. В София просто са свикнали с нас, виждат ни по улиците, по заведенията.


“Ако има какво ново да предложим, не вярваме, че на някой ще му хрумне да се откаже да слуша Румънеца и Енчев!”
     - Какво предстои на Румънеца и Енчев?

     - Засега няма да спираме с халтурата, след като ни се радват хората. Тинейджърите все още ни се кефят, ако пък се радват и по-възрастните, значи има смисъл. Общо взето, песните си правим с поучителна цел, макар че не казваме кой знае колко нови неща в тях. А и тинейджърите са толкова напред с материала. Понякога се притесняваме да не дотегнем на хората, но ако има какво ново да предложим, не вярваме, че на някой ще му хрумне да се откаже да слуша Румънеца и Енчев. Да се радва на това явление!

     - Как се ражда една ваша песен?

     - Единият казва: “Аз имам текст”, другият: “Аз имам музика”. Колкото до текстовете, достатъчно е да се разходим по улиците и да видим много неща, които всъщност стават за текстове на песни. Все пак живеем в България, не някъде другаде, за да пеем за гангстери и наркотици.

     - На кои изпълнители се възхищавате?

     - На изпълнителите, които работят много. Не казваме, че трябва задължително да си мислиш нещата сам, но ни дразнят тези изпълнители, които се водят “папагали”. Даваш им нещо и им казваш, това трябва да го изпееш така, дори извивките посочваш къде са! Уважаваме изпълнители, които мислят и могат да пеят.

     - Какво не харесвате един в друг, Румънец?

     - Енчев не харесва в мен спокойствието ми, на моменти това изключително много го изнервя. Аз пък в него не харесвам неговата наивност. Той си мисли, че всичко може да стане. Вярно е, ама няма да стане по начина, по който той си го мисли!


“Чувството за хумор е на първо място!”
     - Коя бе най-голямата трудност, докато успеете да пробиете на българската музикална сцена?

     - Най-голямата трудност и то за всеки, не само за нас, е в България някой да ти повярва. Няма значение дали имаш или нямаш пари. Почнали сме съвсем без пари, с три записа на песни в студио, за по 30-40 лева на песен. Явихме се на два конкурса, там се запознахме с доста известни лица от естрадата. Навлязохме лека по лека в музиката, много хора ни подадоха ръце. Сред тях беше и Ники Кънчев, който ни помагаше по “Дарик Радио”. Спечелихме награда на конкурса “Златния Орфей”, преди това “Златен бриз” и “Сарандев” в Добрич.

     - Какво е да си популярен, след толкова много вложени усилия?

     - Ами, след като ти дадат наградата, има коктейл и е много яко. На другия ден се събуждаш и си си пак същия. Няма никаква разлика! Казват ти, че е много готино това, което пееше и че много добре го правиш. Ние гледаме умно и клепаме. Няма някакво особено чувство да кажеш: “Да, аз спечелих награда и съм номер едно!”. Това в България го няма. В чужбина го има, нека да го има, но тук просто липсва. Не е на място, някак си.

     - Бихте ли подгряли някоя световноизвестна група, ако ви се отдаде тази възможност?

     - Не бихме подгрявали. Какво означава да подгряваш - да си някакъв средноизвестен или безизвестен и да се качиш на сцена да подгряваш на чужди изпълнители. Това някак си не звучи като предизвикателство. Друго е да излизаш заедно с изпълнителя, дори и за една песен само, ето това е предизвикателство. Пеят две различни култури, два различни езика.

     Но ако е дошла Мадона например, искаме да пеем с нея. Ще е много интересно и забавно. Няма да го направим поради известността, за да си кажат хората: “Гледай ги тия, пяха с Мадона!” Ние сме над тези неща.


Румънеца и Енчев разследват конкуренцията в Берлин!
     - Румънец, какво става с правото? Мислиш ли да упражняваш тази професия?

     - Завърших и преди две седмици ми започна стажа, вече навлизам в материята. Лошото е, че Енчев ще прекара почивката си на морето, докато аз съм в София и ще си карам стажа по разни софийски учреждения. Колкото до това, ще се занимавам ли с право, не мисля да излизам на сцена, докато стана на 50 години. Просто не се виждам по този начин.

     - Имат ли бъдеще интернет вестници като нашия?

     - Има смисъл от тях, представляват голямо удобство за много хора. Разбира се, информацията в тях трябва да бъде достоверна. Интернет тепърва навлиза в България, не че не е навлязъл, но едва сега започва масово да се използва!

     - Има ли смисъл да се издава албум в България, след като всичко може да се изтегли от Интернет?

     - Наистина, като че няма голям смисъл! Като българи сме свикнали да дадем 5 лв. за един пиратски диск с mp3, в който да има всичко - от чалга до рап. Минаваме през всички жанрове, ако всичко вътре е най-новото и песните са хубави сме доволни, че сме дали само 5 лв. Не сме против това и именно поради тази причина пускаме видеоклипа на “НеБе” в интернет и то с много яко качество. Искаме човек като го гледа на компютъра си да каже: “Да, клипът наистина е супер!”

     - Имате ли девиз?

     - “Бъди себе си!”


последни в Интервю:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Ина
01 Jun, 2008 | 20:29

румънеца е братовчет на мама но песните му не ми харесват особенно

mami
17 Jul, 2004 | 14:03

Bravo na Rumaneca i Enchev!Novia im klip e super.Za nezapoznatite uto4niavam, 4e mogat da vidiat klipa v ABV.bg, otkudeto mogat i da si go iztegliat.Super e!!!Ne spiraite da tvorite - samo ni radvate!


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.