Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Христо Марков: “Максимално трябва да доближим българския спорт до този в развитите държави!”
Десислава Бакърджиева - 13 Юли 2004

     Известният треньор по лека атлетика Христо Марков е член на ПГ на СДС. Той е роден на 27 януари 1965 г. в Димитровград. Член е на Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта и на Комисията по култура.

     Христо Марков е европейски шампион от 1986 г., световен шампион от Рим през 1987 г. и олимпийски шампион от Сеул през 1988 г. на троен скок. Той печели наградите “Спортист на годината” на България за 1987 г. и 1988 г. През 1996 г. прекратява активна състезателна дейност и започва да работи като треньор. Тренира състезателите по троен скок Тереза Маринова и Ростислав Димитров.

     Христо Марков е обявен за “Треньор на годината” на България за 2000 г., когато Тереза Маринова спечели олимпийската титла в Мелбърн.



Христо Марков: “Необходимо е да подобрим базата за тренировки на нашите спортисти!”
     - Г-н Марков, как се чувствате в Народното събрание?

     - Това е едно ново предизвикателство за мен. Опитвам се да не подвеждам своите избиратели, а да им помагам с каквото мога.

     - Какво искате да промените като народен представител? Към сферата на спорта ли сте се насочили?

     - Да, основно работя в областта на спорта. Смятам, че трябва максимално да доближим българския спорт до този в развитите държави. Това може да стане с един бърз закон за спорта. Необходимо е да подобрим базата за тренировки на нашите спортисти, да им създадем една добра основа за по-добри изяви.

      Нужно е да се обърне внимание и на училищата. Трябва да подобрим работата на спортните училища. Според мен трябва да се възстановят училищните спортни школи. По този начин може да се помогне и на спорта като цяло.


Атлетките Гинка Загорчева, Цветанка Христова и треньорът Христо Марков.
     - Коя е най-голямата трудност, с която се сблъскахте при работата Ви в Народното събрание?

     - Не бих казал, че се е случило нещо сложно през времето, в което съм в Парламента. Сигурен съм обаче, че предизвикателства ми предстоят. Иначе все още не съм се разочаровал от нищо в Народното събрание.

     - Треньор сте на състезателката ни Тереза Маринова. Какво става с нея?

     - Тереза няма да участва в олимпиадата в Атина, тъй като преди три седмици претърпя операция. Но ние гледаме напред. Живот и здраве, през 2005 г. смятам, че Тереза ще успее да се завърне благополучно към спорта.

     - Кое е най-голямото предизвикателство в кариерата Ви?

     - Предизвикателства има много. Може би успешната подготовка и златният медал на Тереза Маринова бе най-голямото от тях.

     - Какви спортове обичате?

     - Абсолютно всички спортове, но любим спорт, естествено, ми е леката атлетика!


Христо Марков с олимпийския огън!
     - Има ли спортисти, на които се възхищавате?

     - Аз съм минал по дълъг и труден път и знам какво всеки от известните спортисти е изпитал или преживял по време на подоготовките си. Възхищавам се на всички спортисти, защото да бъдеш добър спортист е нещо уникално. Това е свързано с толкова много неща. Господ трябва да ти е дал късмета да попаднеш на добър треньор, да останеш здрав и да можеш да се реализираш в спорта. Възхищавам се на всички, които са постигнали нещо в спорта!

     - Какво правите в свободното си време?

     - Свободно време много нямам, но когато имам го посвещавам повече на семейството си, тъй като отсъствам постоянно. Децата ми отраснаха без мен, затова се старая, когато не работя, да бъда по-дълго време с тях.

     - Разкажете повече за децата си, с какво се занимават те?

     - Имам двама сина. По-големият се казва Виктор, през септември ще стане на 18 години, а по-малкият се казва Аспарух и е на 12 години. Виктор тренираше лека атлетика, но сега играе футбол. Аспарух кара понякога картинг, а иначе много се увлича от свирене на класическа китара.

     - Какво Ви е пречило и помагало най-много в живота?

     - Най.много ми е пречило това, че винаги съм бил откровен. А най-много ми е помагал фактът, че съм страшно упорит.


Христо Марков и Тереза Маринова.
     - Кои са качествата, които цените в хората?

     - Доста сложно нещо е човек да бъде наистина себе си! В това е включен комплекс от много качества, които човек трябва да притежава, за да бъде пълноценен в обществото.

     - Каква смятате, че ще бъде развръзката за българските медици в Либия?

     - Както аз, така и цялата държава, се надяваме да има един добър завършек целият този международен скандал, който се развива в Либия. Аз като един нормален българин заставам на страната на нашите сънародници. Стискам палци просто всичко да бъде наистина наред!

     - Правите ли компромиси?

     - Според мен чонек да прави компромиси, звучи малко несериозно. Всеки един компромис е свързан с това човек да се съгласи с нещо, в което не е убеден наистина. Да извърши нещо, което не мисли наистина, че трябва да направи. Не съм много по компромисите!

     - Имате ли любима мисъл?

     - “Човек трябва да върви напред с всяка своя крачка!”


последни в Интервю:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

MARIANA
08 Sep, 2008 | 14:14

hristo markov mnogo inteligenten 4ovek na koito az mnogo se vuzhi6tavam pojelavam mu mn uspeh4eta v jivota !!! ;)


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.