Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Иван Кристоф: “Има моменти, когато си герой и когато се чувстваш като герой!”
Десислава Бакърджиева - 29 Юни 2004

     Иван Кристоф, известен като Човекът-паяк, живее повече от десетилетие в Торонто, Канада. Той е номиниран за герой на Канада за 2001 г. Неговата фирма “Айгър” се занимава с опасно занятие, на което скланят малцина. Иван ремонтира покривите, алуминиевата дограма на прозорците и вертикалните стени на небостъргачите. Участва и в спасителни акции всеки път, когато го повикат за избухнал пожар или висящ на корниз самоубиец.


Иван Кристоф: “Спасявам навсякъде, при всякакви условия!”
     - С какво се сблъска в Канада, когато замина да живееш там?

     - В Канада ми направи голямо впечатление, а и ме учуди фактът, че има толкова много нещастни случай. Особено фрапиращ бе един от тях, при който на мост загинаха четирима души, паднали от люлката. В Канада спасителите се имат за много велики, но в конкретния случай не са успели да стигнат до мястото на инцидента в продължение на 30 минути. През това време една от жертвите е висяла цели 24 минути от моста, накрая човекът се е пуснал и паднал.

     - Как един българин успя да създаде отряд за бързо реагиране?

     - Наистина при пристигането ми в Канада реших, че мога да създам такъв отряд, но в началото бях доста наивен, зелен. Видях че има голям монопол на спасителните служби, голямо самочувствие и в същото време страхотна завист. Когато канадците ме видяха доброволец и то българин, дошъл да им дава акъл, не бяха много щастливи и започна една доста голяма битка. Това обаче не ми пречеше да спасявам. Единственото, което исках бе хората да знаят къде съм и да ми се обадят, ако има нужда.

     Собствениците на високите сгради повече ме подкрепиха в работата, защото при тях стават много нещастни случаи. Те имаха нужда от мен. Полицията в Канада не е, за да спасява хора, тя е за задържане на престъпници и въдворяване на обществения ред. Пожарникарите пък се правят на герои, но и те си имат своите лимити. Ако се случи пожар на висок етаж на небостъргач, пожарникарите се спускат с въжета, но нямат и елементарна подготовка за това. Самите те казват, че нямат толкова обаждания за пожари, колкото за инциденти на улицата.

     Постепенно разбраха в спасителните среди какво мога да правя! Научиха, че съм изкачвал най-високата кула в света, че мога неща, които те не могат да си позволят, дори и да искат. При мен няма никакви извинения и компромиси. Спасявам навсякъде, при всякакви условия. След време всички разбраха, че е по-добре да са с мен, отколкото срещу мен!


“Спасяването на хора е доброволно дело и в никакъв случай не трябва да се взимат пари!”
     - Привличат ли парите желаещи да се включат в отряда?

     - Аз съм стриктен, че спасяването на хора е доброволно дело и в никакъв случай не трябва да се взимат пари. Имам своя лична философия по въпроса. Иначе съм ги виждал всякакви. Веднъж едно момче, голям ентусиаст, дойде при мен и ми каза: “Аз съм навит, само че ти колко плащаш?” Такива изобщо не ми трябват, които мислят на първо място за парите. Спасителните операции не са за всеки. Много внимавам с какви хора ще работя и ги подбирам много внимателно.

     - Чувстваш ли се герой, след като спасяваш човешки животи?

     - Има моменти, когато си герой и когато се чувстваш като герой! Не може да си и двете едновременно. За геройството се замислям много по-късно, докато спасявам някого изобщо нямам време да мисля. В същото време много рядко са ми обаждали спасени от мен хора. Когато спасяваш, просто помагаш на човек, това е!

     - Разкажи ми за първата си спасителна операция?

     - Първото ми спасяване беше в един влак. Спасих едно момче от Никарагуа, което искаше да се самоубие. Приятелката му го зарязала, той се чудил какво да прави, качил се на влака. Дошъл кондукторът и му поискал билет, а момчето отвърнало, че няма билет и ще се хвърли от влака... Такава история!

     - Защо правиш екстремни неща, дори когато те не са свързани със спасяването на човешки живот?

     - Това за мен си е начин на живот. Аз така се успокоявам. Когато има хаос и паника, аз се чувствам по-спокоен, колкото и странно да звучи! Ако всичко около мен е спокойно, тогава вече започвам да се изнервям.


“Страх ме е, когато нещата излизат извън моя контрол!”
     - От какво се страхуваш?

     - Алчността, злобата. Страх ме е, когато нещата излизат извън моя контрол. Докато си вися там горе, нещо може да падне или някой би могъл да ми отреже въжето, всичко може да се случи Но в момент на опасност отреагирвам за части от секундата!

     - За какво мислиш, докато висиш?

     - Това е голяма грешка, да мислиш за нещо. Точно така се получават гафовете. Аз обаче винаги си мисля за девойки.

     Висенето - това е моят свят, моето ежедневие. Разбира се, има моменти, в които много трябва да внимаваш, но аз доста съм свикнал все пак.

     - Опитал си се да влезеш в Книгата на рекордите “Гинес”. Как ти идват луди идеи?

     - Рекордът в книгата "Гинес" го има като регистриран, но все още не е потвърден от някой политик или известна личност, както се изисква по протокол, за да стане официален.

     Иначе за мен екстремното е нещо съвсем нормално. Не издържам на баналните неща и не виждам какъв е смисълът да живееш сред баналност!


“Ако всичко около мен е спокойно, тогава вече започвам да се изнервям!”
     - Използваш помощта на компютри при катеренето и спасяването. Обичаш ли Интернет, четеш ли вестници като нашия?

     - Аз съм постоянно в Интернет. Не си спомням откога не съм си купувал обикновен вестник. Наистина използвам съвременни технологии, компютри при работата си. Най-големите съвременни производители на лаптопи като Panasonic и IBM инвестират страшно много в мен.

     - Имаш ли девиз или любима мисъл?

     - Моето мото е: “Работи умно, а не трудно!” Това ми е концепцията, затова и ползвам технологии.

     - Защо реши да направиш отряд за бързо реагиране и в България?

     - Искам всеки българин да е в безопасност, независимо дали е беден или богат. В Канада никой не те пита при инцидент имаш ли пари. Искам в България да се тръгне от нещо микро към нещо макро.

     - Липсва ли ти България?

     - Страхотно ми липсва, затова сега съм тук, за да запълня тази липса. Готов съм живота си да дам за България!


последни в Интервю:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Даниела
24 Jun, 2014 | 10:03

БРАВО НА ГОСПОДИН ИВАН КРИСТОФ
032 533 207

mariqna
06 Dec, 2008 | 22:02

Predi sedmica bqh v bazata na balgarskiq 4erven krast.Prezentaciqta koqto ni napraviha s glavnoto u4astie na ivan kristov(4ovekat paqk) ni haresa izkliu4itelno mnogo.Tozi iskliu4itelen 4ovek ni vpe4atli s proqvite si na smelost.Osven 4e e smel ima i golqmo 4ustvo za humor napravo se vluibih v nego.Otkakto se zapoznahme s nego si postavqm po visoki celi v givota bih iskala da izpitam sa6tiote emocii koito toi e izpitval.Mnogo me kefi6 i mainata na vsi4ki idioti koito te opliuvat :D :D :D


Vasko
18 Aug, 2008 | 14:47

Postijeniata na paiaka ne se pishat v Internet a se vijdat ot izlojbite koito toi napravi vuv Varna. Iavno mnogo mu zavijdate ot gildiata na alpinistite-montajist


човека ПУЯК
19 Mar, 2008 | 21:34

не мога да повярвам че някой изобщо взима на сериозно този мозъчно болен?! никакви неща не е правил в торонто, всички истории са измислица... няма изкачване на кулата регистрирано в интернет?! посоченият адрес за компанията му е зграда на телефонната компания?! ... каде беше тои на 11.09.2001? да спасява затрупани хора в НЮ Йорк? и как така е избран или номиниран за човек на година... пълни глупости. жалко че медийте не проверяват какво пишат, а го правят за да изкарат някой лев. според мен този индивид трябва да бъде съден за лъжи пред нацията!!! .... и само как се исипа като кофа с лайна на сървайвор... кой човек със здрав разум още вярва на глупостите му???!!!

Христо
21 Oct, 2007 | 23:32

Защо всички вие си правите някаква съпоставка от едно глупаво шоу наречено сървайвър човека е бил преди все пак вече е и на години стреми да създаде и тук такава организация а единият приказва това било лъжа другия лежал на стари ларви ... що не се ...

Cecka
01 Sep, 2006 | 00:25

Така нареченият Иван Кристоф е един измамник... Той непрестанно говори направих това, направих онова. Направил е едно-две спасявания преди 10тина години. Оттогава е качил килца, появили са се други като него, а той живее на стара слава. Интересно дали може да даде списък с поръчките, които е изпълнил през последните две години. Сигурна съм, че не може!!! ТОй и затова търчи в България - не защото толкова я обича, а защото вече будали в Торонто няма...

Стела Стефанова
22 Aug, 2005 | 15:30

Случва се българи да станат известни първо зад граница, а после да ги признаят в родината. Така е и с Иван Кристоф от Торонто - вече го знаят и в България. Обичат го навсякъде. Не само заради личния му чар на млад и хубав атлетичен мъж, но и заради вечното търсачество в него на екстремни ситуации и силни усещания. Но всичко това не е самоцелно хоби.

В Канада Човекът Паяк, както го наричат канадските журналисти, създаде корпорацията "Айгър" - два отряда доброволци за въздушно-височинно спасяване. И работа не им липсва - високи сгради в страната, ухаеща на смола, много. Корпорацията му е търсена от компании - лидери в комуникационната система: "Нокиа", "Сони Ериксон", "Канон", "Панасоник", "Ай Би Ем"... Иван не само използва последните открития на тези марки още преди да излязат на пазара, но го ангажират и за своите проекти.

lubo
05 Aug, 2005 | 17:06

Torontoto probutva na vsichki razni evtini gluposti, i tova koeto e po vajno LAJI. Za tezi koito tvardiat che niama koi da go zatapi moga da kaja samo edno, nemu e tuk miastoto nito shte stigne miastoto zashtoto neshtata nesa edno i dve. vseki koito iska moje da me nameri na : lubopopov@mail.bg
i tam az shte mu raziasni i shte mu otgovoria na vsichki vaprosi svarzani s izmamata koiato torontoto probutva na vsichki. Nestava vapros za zaiajdane za tochni tehnicheski detaili, zatova vi molia da gledate po profesionalno na neshtata



Mosquito
01 Aug, 2005 | 20:54

Не мога да разбера какво е това злобеене срещу човека!!! Нито го познавам какъв е и що е като професионалист или човек, но фактите и нещата които е направил и за които се знае не от вчера мисля са достатъчни.
Досега не съм чул нито един свестен аргумент, че той е такъв и такъв ... само злобеене. Нормално е човек живял, работил и получил признание доста години извън БГ да не е ориентиран в нашата действителност. Нормално е и да има самочувствие след нещата които е правил, може би защото в така наречените цивилизовани страни труда ти се признава и уважава за разлика от нашата мила България, където хората още се дърпаме в казана. Никой не отчита, че живота на Запад и в БГ е различен и не само заради стандарта ами и заради манталитета на хората(нямали ли сте приятел, съученик или роднина който живее на запад и като си дойде тук го гледате малко странно, защото задава въпроси за абсурди с които ние сме свикнали???) ... изобщо цялото това безпочвено и предубедено злобеене не води до нищо хубаво и не говори за нищо хубаво.. Досега обаче не чух никой да го затапи, наплюе по нормален начин - с факти, аргументи ... никой не успя да докаже на аудиторията, че е "голямо добро утро"!!!

darvenia
27 Jul, 2005 | 06:35

Аман от манекени,до колкото си спомням хората му викаха Торонтото щото като ходил преди време на гости на някакъв роднита в Канада и толкова се усралче родата го изгонила и от там му излязал прякора ТОРОНТОТО а не от това че е изкатерил най високатакула в света

Mitko
06 May, 2005 | 11:51

Lele hora, toia e adskia pozior. Koi go e izlagal che stava za neshto? Moje spokoino da hodi da si se snima po spisania, kak darji niakolko karabinera s edna osmica. To tochno taq sistema "karabiner-osmica-karabiner-karabiner" e nai-jivoto spasiavashtata. Tova si e nova tehnika za osiguriavane, ama toi ne shte da ia spodeli s nas! HAHAHAHAHA!

Vaisa
05 May, 2005 | 15:49

http://www.speleo-bg.com/modules.php?mop=modload&name=Splatt_Forums&file=viewtopic&topic=145&forum=7

Stiu
04 Apr, 2005 | 19:43

Bulgaria above anything. So well Ivan!

Nomad
22 Aug, 2004 | 23:09

The Best Of The Best

viara
02 Jul, 2004 | 15:32

One of a kind...


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.