Факти, Анализи, Коментари
   27 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Долорес Арсенова: “Искам да видя ведрина в очите на хората, когато изпълня каузата си!”
Десислава Бакърджиева - 17 Май 2004

     Долорес Арсенова е министър на околната среда и водите. Родена е в Бели Мел, Монтана, завършила е техникум за физическа култура и спорт, след това учи “педагогика” в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Долорес Арсенова завършва и специалност “право” в Университета за национално и световно стопанство. Авторка е на научни и популярни статии.


Долорес Арсенова: “От една страна трябва да се спазва законодателството, а от друга да се стимулира бизнесът към по-голямо развитие!”
     - Смятате ли, че трябва да се промени нещо в политиката на НДСВ за едно по-добро бъдещо управление?

     - Доста неща се промениха от първоначалното възникване на организацията. Променихме структурите на НДСВ с цел усъвършенстването ни, което смятам, че ни даде възможност за по-добра и по-комуникативна работа. По този начин НДСВ дава знак на обществото, че не е тясноконюктурна формация, а национално отговорна такава. Мисля, че това се вижда от всички българи, а не само от симпатизанти на НДСВ.

     - Каква е нуждата от провеждането на семинарите “Партийни структури и вътрешнопартийни комуникации”?

     - Това е една от стъпките за усъвършенстване на комуникациите помежду ни. Не откриваме топлата вода. Всички други организации го правят, защо да не го направим и ние. Освен това ”Фридрих Наоман” е фондация, която е с либерална насоченост, каквато идентификация придобихме и ние.

     - Ще има ли положителни резултати от тези семинари?

     - Това е третият подобен семинар, от предишните два смятам, че има доста обнадеждаващи резултати. Перспективата е те да се провеждат из цялата страна, като първи по рода си с такава тематична насоченост - партийни структури и вътрешнопартийна комуникация. И оттук нататък хората да споделят своя опит, позитивите и негативите си.

     - Кое е най-голямото предизвикателство за един министър на околната среда?

     - След като престана да работя в тази област, когато се срещам с хората и ги поглеждам в очите, искам да виждам ведрина в погледите им! Това означава, че съм си свършила добре работата. Но не зависи само от мен. Трябва и всички останали, които работят за България, да са изпълнили дълга си.

     - Какво ще се случи на предстоящия втори международен бизнесфорум през месец юни?

     - Хората ще споделят опита си. Форумът наистина е международен, ще има представители от цял свят. Поканили сме и министрите на околната среда от Балканския регион. Форумът е посветен на световния ден на околната среда.

     Ще се обсъждат наистина много теми: икономика, социални сфери, как те си комуникират, взаимодействат и противопоставят една на друга. И дали околната среда излиза с плюс или минус от тази комуникация. Развитието на икономиката, добрият живот на хората и графичният еквивалент, който ги обогатява не бива да бъдат за сметка на нарушаване на параметрите на околната среда. Ако на този форум се отчете, че това е постигнато, като цел в програмата на управлението на правителството и като световен опит, значи дотук нещата вървят добре!


“Аз цял живот се доказвам в една или друга сфера, така че съм свикнала с борбата!”
     - Спазват ли се законите в България от промишлените заводи? Достатъчно строги ли са санкциите?

     - Това е много дълга тема, не може да се отговори с едно изречение. Тя е свързана не само със законодателството, а и с добрите практики. Влагането на средства в екологията, не ги реинвестира, не води до печалба.

     От друга страна продукцията, която няма екологичен еквивалент в технологии и съоръжения, които не отговарят на съвременните стандарти, не е конкурентно способна. Мисля, че все повече български предприемачи разбират това. Средствата, които трябва да се вложат в развитието именно на тази сфера, са много големи и заради това при преговорите ни с Европейския съюз по глава 22 за околната среда поискахме в тези преходни периоди до 2015 г. да внедряваме нови технологични съоръжения в производството. Така че има разбиране от страна на бизнеса.

     Нарушават се законите наистина, налагаме санкции, крупната мярка е затваряне на предприятията, но дано не се стига често до нея, защото и без това икономиката ни е твърде крехка и деликатна. Аз съм привърженик на балансирания подход. От една страна трябва да се спазва законодателството, а от друга да се стимулира бизнесът към по-голямо развитие.

     - По-трудно ли се възприема една жена като министър в България?

     - Аз цял живот се доказвам в една или друга сфера, така че съм свикнала с борбата! Не съм се замисляла на тази тема. Може би доскоро в България така бе прието, имайки предвид преди 1989 г., че жени много рядко се появяваха на политическата сцена. Световната тенденция е все по-широко навлизане на жените и то не е случайно. Жените навсякъде показваме, че имаме качества и че в много случаи се справяме много по-добре от мъжете. Така че аз в близко бъдеще виждам като нещо съвсем нормално да зададете на някой нов колега политик въпроса: “Как ви приемат като мъж политик?”

     - Кои смятате, че са трите най-важни неща в живота?

     - Никога не съм структурирала нещата по значимост. Най-важно е да има мир по света, хората да се обичат и да могат да мечтаят!


последни в Интервю:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

ссс
07 Jan, 2012 | 22:51

царска курва

dolorita
29 Jun, 2004 | 20:35

ama ot trite nai-dylgoto. samo tova ti se polaga

04k0
25 May, 2004 | 10:20

kakyv sait ste, ne si li smenjate anketite poniakoga


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.