Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Явор Милушев: “Много политици се стремят да бъдат актьори и това е напълно нормално!”
Десислава Бакърджиева - 27 Април 2004

     Явор Милушев е член на парламентарната група на НДСВ и известен български актьор. Член е на Комисията по медиите и Комисията по културата. Учил е радиофилмова и телевизионна техника в Чехословакия, завършил е актьорско майсторство във ВИТИЗ “Кръстьо Сарафов”.


Явор Милушев: “Мисля, че 2001 г. бе времето, когато назряваше необходимостта да се търсят алтернативи извън двата полюса на омразата и противостоянието!”
     - Как решихте да се занимавате с политика?

     - При мен това не бе въпрос на удовлетворение или желание. През целия си съзнателен живот съм бил ангажиран към обществения процес - още като студент в Прага, по-късно по време на следването във ВИТИЗ. Дори на въпроса защо съм станал артист навремето отговарях, че това е единственият начин директно да разговарям с хората, да им казвам своите тези, своите позиции от сцената.

     На сцената и на екрана съм защитавал чрез образите си отделни принцип. Диалогът с хората, към който съм се стремил, никога не е бил прекъсван. Винаги съм бил ангажиран към процесите, било то с изказване на становище по различни въпроси в медиите или по друг начин.

     Аз съм имал покани и преди да вляза в Парламента, но мисля че 2001 г. бе времето, когато назряваше необходимостта да се търсят алтернативи извън двата полюса на омразата и противостоянието. Заради това именно приех поканата за депутат в 39-то Народно събрание.

     - Помага ли това, че сте актьор в работата Ви като народен представител?

     - Много политици се стремят да бъдат актьори и това е напълно нормално. По-лошото е, когато някой политик приеме образ, който не отговаря на неговата духовна същност. Невероятно скучно е да се играе в живота, защото играта в живота променя същността на човека. Тя показва политическия фалш, неговите мотиви и аргументи. И затова може би куцаше българският обществен процес през тези 15 години на тежък мъчителен преход.

     - Какво ненавиждате?

     - Вече не съм първа младост, за да използвам крайни понятия. Това, което никога не съм приемал, са лъжата и предателството.

     - Правите ли компромиси?

     - С времето разбрах, че компромисът е начин на общуване. Това отговаряше на един от моите принципи, че трябва винаги да се цени достойнството на другия. С течение на времето човек се развива, променя възгледите си, своята лична философия, но има неща, които са вечни. Вечен е моралът, вечна е паметта, която не бива да се изопачава по политически начини. Вечно е посвещението към бъдещето, което не бива да служи на политически централи.

     - Какво не сте успели да постигнете в живота си?

     - Много неща не съм направил. Когато бях по-млад, сигурно съм си поставял по-далечни хоризонти. Но тогава животът и обстановката в България не позволяваха съдбата да зависи от собствените ни възможности. Сигурно не съм направил и много неща, за които съм мечтал на сцената и в киното.

     - Как преодолявате неуспехите?

     - Мисля, че неуспехът е ежедневието на човек, успехите са рядкост. Неуспехът - това е преодоляване на всички бариери, които застават пред осъществяването на каквато и да е цел. Неуспехът е поука, той трябва да направи човека по-мъдър, да го накара да открие позицията си. Затова неуспехът не бива да съкрушава, обратно той е този пътеводител към целта, който тряБва да бъде постоянен коректив на личната позиция. Не съм позволил на успехите да ме деформират или променят, но се учих от своите неуспехи. Така е при всеки човек.


“Постоянно се чувствам млад и много силен, без да си давам сметка, че годините напредват!”
     - Как виждате бъдещето си? С какво мислите, че ще се занимавате след 10 години?

     - Постоянно се чувствам млад и много силен, без да си давам сметка, че годините напредват. Имам още много работа да свърша и сега, когато съм се посветил на политиката, вярвам че един ден оценката на моята дейност да бъде положителна. Не съм престанал да мисля за сцената или екрана, но за съжаление и тази година отхвърлих пет или шест проекта, защото нямам време за тях.

     - За какво друго не Ви остава време?

     - За много неща. За семейството и приятелите. За съжаление, интересите ми са така многостранни. Не ми остава време да задоволя този мой постоянен глад към тях!

     - Съпругата ви е известната актриса Цветана Манева. Хармоничен ли е семейният живот между две творчески личности?

     - Естествено. Нас ни събраха еднаквите цели, единството на идеите, които сме изповядвали преди 30 години. От три десетилетия сме заедно с Цветана Манева. Никога личният творчески процес не е бил накърняван от амбицията на другия. Винаги следвахме дистанция, която да осигури спокойствието и развитието на всеки един от нас като творец, като човек на изкуството.

     Изпитваме болка от същите неща, от които изпитва болка и целият български народ. Затова именно и в политиката, и в творчеството се стараем да бъдем максимално полезни на обществото.

     - Обичате ли интернет медиите?

     - Аз самият сърфирам много в Интернет. Днес младите хора използват интернет като свой основен информационен източник и начин на общуване. Аз съм от хората, които много вярват на младите. Дано младите не наследят лошите качества на прехода, а да намерят своя път, да го оформят, така че да успеят те да променят България. Когато младите бъдат активни членове на обществото, ще бъдат жители на Европа. И аз съм убеден, че те са подготвени за това огромно предизвикателство на XXI-ви век.

     - Любимата Ви мисъл?

     - Не мога да робувам на определен брой думи в изречението. Оставам на принципите на христянското възпитание, което дава възможност на човек да развива своя дух в условие на свобода и независимост.


последни в Интервю:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.