Факти, Анализи, Коментари
   16 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Жоро Пеев: “След три години отсъствие “Замунда Банана Бенд” се завърна!”
Десислава Бакърджиева - 23 Декември 2003

     Жоро Пеев, роден в гр. Банско, зодия Рак, е единият от популярните членове на “Замунда Банана Бенд”. Дълги години работи за “Канал Ком”. В момента е водещ на предаването “Таковата” по Евроком-България.


Жоро Пеев ще се запомни като единия от “Замунда Банана Бенд”.
     - Как стана водещ в “Канал Ком”?

     - След 90-та година известно време се занимавах с какво ли не. Не знаех какво ще правя в бъдеще. Бях сигурен, че нямам нерви да ставам учител по български език. През 1992 г. срещнах колежка, която ми каза че Живко Желев прави радио “Канал Ком”. Реших да се пробвам на конкурс за водещи, на който се явиха 120 души. Одобриха ме. Направих авторското предаване “Нивото на канала в сантиметри”, което вървеше от 15 часа. В него имаше най-различни рубрики. Вицовете, които разказвах, бяха подправката. С течение на времето предаването се превърна в хит и аз го правих дълги години.

     - Как се роди “Замунда Банана Бенд”?

     - “Канал ком” беше мястото, където съдбата ни събра с моя колега Радо Бимбалов. “Замунда Банана Бенд” се роди през 1993 г. Аз и Радо измислихме държавата Замунда в рамките на час и половина, докато пиехме кафе. Много се забавлявахме. Пуснахме мухата за замундците в едно радиопредаване и след два дена Бимбалов ми каза: “Пич, знаеш ли, че цял Пловдив говори на Замундски, защо не вземем да направим една касета?”. Съгласих се за касетата, но реших, че не можем за пуснем само сухи приказки, трябва да направим и песни. Записахме една демо касета с шест парчета в студиото на “Канал Ком”. Симеон Джуров, съдружника на Живко Желев, който е музикант, го чу и каза че е жестоко. Декември същата година записахме първия си албум. През 2004 г. правим 10 години от излизането му. На 30 януари 1994 г. направихме промоция на албума, събраха се 8000 души. Не можехме да повярваме на успеха си. Само първия ден продадохме 12 000 касети в Пловдив, след 8 месеца бяха продадени 300 000 бройки. Което твърдя до ден-днешен, че е абсолютен рекорд, като продаден тираж в неосоциалистическо време.


“Предаването се казва “Таковата”, за да си мисли всеки каквото му се харесва!”
     - Водиш предаването “Таковата” по Евроком-България?

     - Да, от радиото преминах в телевизията, Евроком-България. Направих моето предаване “Таковата” и “Бум” с Лили Бързева, Стоян Петров и целия екип. В “Бум” играя по-скоро ролята на гостуваща фигура.

     - Как се роди идеята за предаването?

     - Баща на “Таковата” е Евгений Тодоров, съпруг на Нери Терзиева. Правих една рубрика “Правилният начин”, петминутка с вицове, които въртях по 3 пъти на ден. Евгений ме повика и предложи да правя предаване с гости, да си говорим на маса. Веднага приех, тъй като отдавна очаквах подобно нещо. През май 2004 г. ще станат 3 години от първото излъчване на “Таковата”. През него минаха много елитни гости от българския артистичен свят. Хората го харесват и това ме стимулира да го правя.

     - Какво означава “Таковата”?

     - Една баба скоро ме спря и ми зададе същия въпрос: “Г-н Пеев, вие какво сте имали предвид, като сте кръстили вашето предаване “Таковата”?” Аз и отговорих, че съм имал предвид само хубави неща, а тя каза, че не си мисли много хубави неща като го чуе. Аз пък и рекох на жената, че не мога да я контролирам какво си мисли.

     За това и предаването се казва “Таковата”, за да може всеки да си се сеща за това, което си иска. За каквото и да се сети, няма да сбърка!


В “БУМ” Жоро Пеев участва като гост.
     - Записали сте нов клип с Радо?

     - Лятото записахме “Спомен за уомън”, което е сингъла от нашия бъдещ пети албум. От 2000 г. не сме издавали нищо, но сега се завръщаме триумфално! “Спомен за уомън” е кавър на песен на Шаги от последния му албум. Върху аранжимента си Кирил Добрев сложи един невероятен кавал, една безумна тамбура и други народни инструменти. Парчето звучи по съвсем различен начин и смятам скоро да го изпратя на Шаги да го чуе, смятам, че ще му бъде интересно. В парчето участват музиканти от една банда, която трябва да запомните много добре - “Булгара”. Те ще бъдат явление в българската музика. Преди месец приключихме снимките на клипа. Режисьор бе Андрей Слабаков. Оказа се достатъчно луд и гавраджия като нас. Клипът стана много смешен. Заснет е в село Яворово, родното село на Николай Хайтов, над Асеновград. Снимахме в една местност “Свети Иван”, както и в самото село. В клипа участваха фолклорен ансамбъл от местни баби, трима цигански музиканти, една мулатка и едно негърче.

     - Каква музика обичаш?

     - Аз съм рокаджия и то абсолютно вкаменен на тази тема. Не че не слушам други неща, отворен съм към всякаква хубава музика. Чалга - твърдо не! В последно време с голям интерес наблюдавам бума на българския рап и ми е много смешно когато “Wu Tang Clan” свириха в България, участваха и български рапъри. “Wu Tang Clan” поискаха да правят “фрий-стайлинг” с българските рапъри. Оказа се обаче, че българчетата не могат. Иначе Мишо Шамара го познавам от малко шамарче, записвахме в едно студио във Варна. Искам дебело да подчертая, че ние с Бимбалов не се считаме за музиканти. Ние сме шоу група и правим неща, подобни на тези на Ан Янкович в САЩ.

     - Разкажи за семейството си?

     - Женен съм от 7-8 години. Имам син на толкова, казва се Преслав. Съпругата ми е певица и пътува усилено в Скандинавските страни. Това като че ли ни кара да сме си по-мили, не си омръзваме като не се виждаме дълго време.

     - Какво правиш в свободното си време?

     - Чета, аз съм книгоман. Няма по-велика книга от “Майсторът и Маргарита” на Булгаков. Обожавам Стивън Кинг. Обичам фантастика. Като по-малък прочетох много сериозна литература и може би затова харесвам фантастиката сега.

     Обичам и компютърните игри. Много добре си почивам и се разтоварвам с тях. Една от любимите ми игри е “Diablo”.

     - Имаш ли любима мисъл?

     - Няма нищо по-страшно от това, което виждаш на пръв поглед!


последни в Интервю:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

ок
03 Feb, 2007 | 03:53

ок


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.