Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Муравей Радев: Милен Велчев се превърна в заложник на исканията на ДПС
Юлиян Моллов - 4 Декември 2003

Муравей Радев е икономист, бивш финансов министър в правителството на Иван Костов. Понастоящем е зам.-председател на парламентарната Комисия по бюджет и финанси.

     - Г-н Радев, как ще коментирате отказа на ДПС да се намалят субсидиите на фонд “Земеделие” и фонд “Тютюн”, за да се попълни недостигът от 70 млн. лв. в бюджет 2004?

     - Според мен ДПС постигна максимума тази година от бюджета след доста несръчния опит на министър Велчев да покаже мускули това лято, формално давайки оставка и после скоропостижно и гузно прибирайки я обратно, след като ръцете му бяха извити до посиняване от Ахмед Доган. Той се превърна в заложник на исканията на ДПС, които са насочени директно към неговите гласоподаватели, не към националните интереси. Милен Велчев си позволи наред с явните бонуси, които предостави на ДПС като финанси в бюджета, да пренебрегне не само формалната икономическа логика, но и Закона за устройството на държавния бюджет като една голяма част от разходите ги укри, извади ги от разходната част на бюджета и ги сложи под черта. За това говорихме доста дъло време, фактически това е скрит дефицит в държавния бюджет. И с тях дефицитът в бюджета става около 3%, а не 0.7 %, както се говори. В този смисъл, там също под черта са заложени много големи бонуси за Ахмед Доган

     Защо казвам че е капитулирал Милен Велчев? Освен, че е дал на фонд “Земеделие” 100 млн. лв. в разходната част на бюджета видимо от всички долу под черта, скрито в един общ ред се дават още 100 млн. лв. на фонда. По настояване на ДПС над черта в разходната част на бюджета Велчев дава 106 млн. лв за фонд “Тютюн”. Долу под черта, скрито от погледа на наблюдателите дава още 50 млн. за някаква фамозна горска агенция, която ще се създава. Във видимата част на бюджета се предвиждат около 420 млн. разходи за инфраструктурни проекти.

     Тези отстъпки са нещо непознато в историята на Министерството на финансите и поставят Милен Велчев в безтегловност, сега той е изключително уязвим на всеки един натиск. Физическото лице Милен Велчев не ме интересува, но финансовият министър на България да бъде мачкан по този начин, да отстъпва пред всеки един натиск не бива. На синдикатите и работодателите отстъпи, сега се кани да отстъпи и на ДПС. Така не може да се управляват финансите на България. Аз съм притеснен затова, как Доган е налапал Велчев до кръста. Сега се опитва да го вкара още по-навътре, така че да му остави само крачетата леко да мърдат извън устата. Това е фактическата ситуация в момента у нас.

     - Ще излезне ли Милен Велчев от тази ситуация?

     - Единственият достоен начин е оставка. Всички предишни прокламации за финансова стабилност, действието на валутния борд, съгласувано с МВФ - всичко това се изпарява и се замества от безпринципни отстъпки, поискани от този или онзи. Това означва само едно нещо - цената на министерския пост е много висока. Въпросът е дали ние ще си позволим тази цена. Един министерски пост се защитава с цената на всичко, рискува се финансовата стабилност.

     - Как според вас трябва да се компенсира намаляването на данъците?

     - Няма да ви кажа, но смятам, че има много по-лесни решения от тези, които се предлагат. Елементарни са тези неща - 70 млн. лв., съпоставени с 14 - 15 млрд. лв. приходи и разходи - можeте ли да си представите за какво говорим.

     - ДПС предлага да се вземат средства от всички министерства. Удачно ли е?

     - Аз също бих предложил да се намалят държавните разходи, защото много се раздува администрацията. А се обещаваше обратното преди години от усмихнатите и щастливи детски очи на юпитата. Аз ги питах от къде ще намерите средства за всички обещания, а те ми отговаряха - от рязкото преструктуриране и намаляване на държавните разходи. Само за тази година администрацията се е увеличила с 2 700 чиновници. В бюджета за следващата година се залага увеличение с още 6 000 чиновници. 350 млн. лв. повече разходи в материалната част, без заплати, за издръжка на държавния апарат. Ето откъде могат да се намерят 70 млн. за запълване на бюджета. И не само от там. Аз мога да ви покажа по много начини как да се разпределят средства, но не ми е това работата.

     - Вчерашното решение на бюджетната комисия за размера на акцизите за горивата ще удоволетвори ли заинтересованите страни?

     - Нито решението беше легитимно, нито то ще удоволетвори заинтересованите страни и няма да разреши поставените проблеми. Комисията се събра съвсем криминално в наше отсъствие, когато имаше работа в пленарната зала и в нарушение на правилника на НС. Решението най-малко подобава на бюджетна комисия, не е нейна работата това. Тези проблеми, които възникнаха са резултат от пренебрежението на Министерството на финансите и Министерски съвет към различните интереси на отделните обществени групи, които са свързани с този въпрос. Това трябваше да стане през месец септември, дори август. Тогава се синхронизират промените в данъчните закони със заинтересованите обществени групи. Взето е произволно решение. Сега в 59-та секунда започва позната история - протестират различни браншови организации. Намесва се и коалиционният партньор на НДСВ, който е захапал добре Милен Велчев. Не е работа на бюджетната комисия да каже кое е правилното решение. Министерски съвет трябва да се справи с проблема, а не да бяга от отговорност. Решението на управляващото мнозинство не е подходящо и няма да бъде посрещнато добре от нито една от засегнатите страни.

     -Браншовите организации не искат да седнат на една маса и да поемат отговорността да предложат компромисен размер на акцизите?

     - Няма да седнат, не му е времето сега. Ако този процес беше стартирал през август-септември, досега да бяхме забравили тази тема. След броени дни трябва да приемем бюджета за следващата година! Не може една грешка да се поправя с друга грешка. Но това, за съжаление, е ежедневието в България.


последни в Интервю:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

pastora
04 Dec, 2003 | 15:14

naj-posle zapo4nahte da pi6ete i ne6ti4ko izvyn NDSV, bravo.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.