Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Гриша от “Матакка”: “Страшно е, стане ли въпрос за жици!”
Десислава Бакърджиева - 11 Ноември 2003

     Според групата албумът е съвкупност от хип-хоп груув, подплатен с тежки китарни рифове. Продуцент и издател е музикална компания “Старс Рекърдс”.

     Гриша Георгиев е вокал на група “Матакка”. На 33 години е, от 20-годишен се занимава с музика. Освен че пее, свири и на барабани. Няма музикално образование, всичко е научил от улицата.



“Матакка” не разчита на клипове и класации по радиа.
     - Защо група “Портокал” се преименува на “Матакка”? Какво означава “Матакка”?

     - “Матакка” е бил прякорът на прадядо ми. Групата претърпя промени, някои заминаха, други започнаха да учат. Съставът ни се обнови, стилът ни се промени с далеч по-твърдо звучене, съответно трябваше да сменим името. Търсихме някое, което да ни звучи прабългарско. Първоначално предложих “Матакка” на майтап. Но с времето всички стигнахме до извода, че това е най-подходящото име.

     - Разкажи ми за дебютния ви албум “Портокал”?

     - Дано има интерес към албума, защото той означава много за нас. Работехме над него две години. Това беше периодът ни на израстване. Времето, през което намерихме себе си като стил. Албумът съдържа 8 песни. Две от тях са от “портокаловия период”, неиздавани до момента. Имаме и една концертна версия на парчето “Стрес”.

     - Кой композира песните ви?

     - Парчетата ги правим заедно в групата. Членовете са: Светльо Велинов-барабани, Константин Райдовски-китара, Коцака-бас, ди джей Фаци-скречове и аз, вокали и барабани по някои песни. В момента групата не е в този състав, двама липсват и местата им са заети от Гепи от “Стейн”-бас и Емо от “Дефект” - китара. Текстовете са мои, аранжиментът е на групата.

     Сещам се нещо, което бих искал да разкажа. Правихме кавър на Джей Зи. Голям проблем стана с това парче. Половин година чакахме от неговите представителите в България да ни кажат имаме или нямаме право да направим парчето. Докато чакахме отговора, направихме клип и решихме да пуснем кавъра като сингъл, тъй като не очаквахме отрицателен отговор. Стана голям каша. Казаха ни не, въпреки че Джей Зи е просто изпълнител, авторите на парчета са 8 човека. Решихме да пуснем парчето и да си понесем последствията. Това е един вид протест от наша страна срещу наглите кражби в музиката.

     - Кое бе последното ви участие?

     - Промоцията на албума ни “Портокал” във Военен клуб. Много яко стана, участваха и нашите приятели от “Кълн” и “Fyeld”. Получи се концерт на три яки групи, изпълняващи съвременен рок. Имаше аранжирано осветление и сценография за всеки една от групите и много добър звук. За съжаление нямаше много хора, към 200 човека. Въпреки че за нова група никак не е зле. Може би и времето оказа влияние, беше няколко дена дъждовно.


Любимци на групата са Ози Озбърн, Корн, Дефтоунс, Пантера…
     - Какво предстои на “Матакка”?

     - В момента обмисляме вариант, който не знам кога ще осъществим. Една група съществува, ако изнася концерти. “Матакка” не разчита на клипове и класации по радиа. В България почти няма медии, излъчващи такава музика. Страшно е, стане ли въпрос за жици! Смятаме да направим след 2 месеца малко турне в по-големите градове, може би “Кълн” и “Fyeld”. Искаме да правим нещата, както по света. Правим музиката, издаваме албума и отиваме пред хората да им я поднесем на живо. Тогава е истинско.

     - Има ли послание вашата музика?

     - Посланието е да се обръща внимание на човешките ценности. Да не забравяме от къде сме и кои сме. Ние сме хора на света, сверяваме часовниците си с музиката, която се прави навсякъде.

     - Кои са любимите ти музиканти?

     - Харесвам много музиканти от много стилове. От старите рокаджии любимец ми е Ози Озбърн. От по-новите харесвам Kорн, Дефтоунс, Пантера, Бисти Бойс…

     - Би ли искал да свириш един ден с някоя от тези групи?

     - Разбира се, няма музикант, който да се занимава с музика и да не му се въртят подобни мисли в главата. Надявам се да стане скоро възможно. В България има много добри групи, които тепърва ще стават все по-добри. Групите от Америка доста се поизтъркаха, нищо ново не могат да ни покажат, а групите от Източна Европа напират.

     - Защо докато бяхте група “Портокал” не издадохте албум?

     - Явно така е трябвало да стане.


Гриша: “Ако аз не ти преча, не ми пречи и ти!”
     - Какво правиш в свободното си време?

     - В свободното си време, тъй като не е много, обичам да си почивам. Гледам телевизия, излизам с близки хора, ходя на кино. Най-обикновените неща.

     - За какво мечтаеш?

     - Мечтая за добър живот и добри времена за България. Да може всички да се чувстват комфортно тук. Да има реализация за младите хора, за да не бягат в чужбина и потенциала ни зверски да изтича от страната.

     - Имаш ли девиз?

     - Ако аз не ти преча, не ми пречи и ти!


последни в Интервю:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.