Факти, Анализи, Коментари
   27 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
От днес минималната заплата се увеличава на 933 лева
1 Януари 2024
С 350 лева се повишава и максималният осигурителен доход, който вече е 3 750 лв
С бюджета на Държавното обществено осигуряване за тази година се повишават минималният и максималният размери на осигурителните доходи. 

Осигурителните вноски за пенсии, болест и майчинство вече се ще се правят върху минимум 933 лева, колкото е и минималната заплата от днес. С 350 лева се повишава и максималният осигурителен доход, който вече е 3 750 лв. Пенсиите отпуснати до края на миналата година ще се осъвременят, но чак от първи юли по швейцарското правило с 11%. 

Така минималната за стаж и възраст ще е 580 лева, до тогава тя се запазва на сегашния си размер от 523 лева. Също от юли около 670 000 пенсионери ще получават и по висок размер вдовишка добавка от пенсията на починал съпруг или съпруга, процента вече ще е 30 на сто, при 26.5 към момента. Промяна има и за обезщетенията за боледуване, те влизат в сила от днес. Работодателят ще плаща само първите два дни от боледуването, при първи три, до вчера. Това ще повиши размерите на обезщетенията, тъй като това което плаща НОИ е с 10 процентни пункта по-високо, от това, което начислява бизнесът.

Повишава се също максималният размер на дневното обезщетение за безработица, от досегашните 85 лева, то вече ще е малко над 107 лева. Тази промяна облагодетелства хората, които са получавали високи доходи преди да останат без работа. Без промяна остава минималният размер на дневното обезщетение за безработица, то е 18 лева.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.