Факти, Анализи, Коментари
   27 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Инфлацията падна до 8,7%
17 Юли 2023
За първи път от началото на 2022 година годишната инфлация пада под 10%.
За юни инфлацията намалява до 8,7 на сто в сравнение с година по-рано, а за месеца се отчита дефлация от минус 0,4 на сто, т.е. цените намаляват съпоставени с месец май. Запазва се обаче тенденцията за най-висок ръст в цените на храните. Данните са на Националния статистически институт.

За втори път от началото на годината статистиката отчита, че животът ни поевтинява. През юни - с 0,4 на сто, месец по-рано с 0,1 на сто в сравнение с април.

Запазва се тенденцията за най-висок ръст при цените на повечето от храните, средно с около 13%. За една година, най-голямо е поскъпването при млякото, млечните продукти и яйцата, с близо 20 на сто. През юни в сравнение с май са нараснали цените в ресторанти и хотели, за здраве и за поддръжка на дома.

По-евтино сме плащали за развлечения и култура, облекло и транспорт. Поевтиняват горивата и пакетните услуги за почивка и пътувания.

Цените на стоките и услугите от малката потребителска кошница за най-нискодоходните домакинствата са намалели с 2% за храните, а нехранителните стоки и услугите са поскъпнали с 0,2 на сто.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.