Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Алфа рисърч: ГЕРБ-СДС - 25,9%, ПП-ДБ - 25,4%
30 Март 2023
По всяка вероятност резултатите в София ще решат изборите
Предизборните обиколки са довели до известна мобилизация на симпатизантите на ГЕРБ-СДС, главно в по-малките населени места, като формацията повишава леко резултата си отпреди месец и към момента получава подкрепата на 25,9% от твърдо решилите да гласуват, предаде БНР. При ПП-ДБ са налице известни вариации и с 25,4% те остават на 0,5 на сто зад ГЕРБ-СДС. Пет формации със сигурност преодоляват 4-процентната бариера за влизане в парламента.

Това сочи проучване на  "Алфа рисърч" в периода 25 – 29 март 2023 г. сред 1013 пълнолетни граждани от цялата страна, реализирано със собствени средства. То е проведено чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните.

Изоставането на ПП-ДБ с 0,5% след ГЕРБ-СДС е много под статистическата грешка и на практика потвърждава паритета между двете водещи политически сили. ГЕРБ има по-висока подкрепа в страната, а ПП-ДБ – по-голяма електорална периферия, особено в столицата. Може да се окаже, че София ще реши изборите. Ако ПП-ДБ мобилизира периферията си със силен финален спринт, което са показали, че умеят, ще спечелят първото място. Ако не успеят, ГЕРБ ще съхрани водачеството си от предишните избори, посочва "Алфа рисърч" в проучването, публикувано на сайта на социологическата агенция.

ДПС запазва устойчива подкрепа от 13,8% от твърдо решилите да гласуват. Няма изненади в профила и обхвата на неговите симпатизанти.

В предизборната кампания се забелязва тенденция за ръст в подкрепата за "Възраждане", като партията привлича както разочаровани от сходни партии, така и известен наказателен вот срещу партиите, които не успяха да сформират правителство. Може да се очаква подкрепата ѝ да достигне до 13,6%.

Така третото място също се оказва под въпрос, оспорвано между ДПС и "Възраждане", посочва "Алфа рисърч", като отбелязва, че яснота за него ще има едва след като стане известен вотът от чужбина.

Петият сигурен участник в следващия парламент е БСП. Макар и партията да е с отслабени позиции, поради поредицата от вътрешни конфликти, кампанията повишава леко резултата ѝ и тя получава 8,2% от твърдо решилите да гласуват.

Теоретични шансове да прескочат 4-процентната бариера имат "Български възход" и "Левицата", но вотът ще зависи в много голяма степен от способността им да убедят своите избиратели "защо си струва да отидат до урните".


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.