Факти, Анализи, Коментари
   28 Май 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Министърът на финансите: Държавата няма да фалира!
16 Март 2023
Всички твърдения, че има опасност от фалит и падане на валутния борд Росица Велкова определи като извадени от контекста
Министърът на финансите Росица Велкова отрече държавата да е заплашена от фалит. Всички твърдения, че това означава опасност от фалит Велкова определи като извадени от контекста, предаде БНР.

"Искам да уверя българските граждани, че няма риск от фалит. Държавата не е фалирала и няма риск! Няма риск и за валутния борд. При условие, че ние следваме една дългосрочна фискална политика, която е в рамките на 3%, тези рискове не са налице. Не може това да е фалирала държава, при условие че ние си плащаме редовно бюджетните плащания, задълженията, пенсиите. Другата седмица ще платим 3 млрд. дълг. Фискалният резерв, след плащането и погасяването на дълга, ще бъде в диапазон от 10 милиарда, така че това не е фалирала държава и няма тези рискове. Тези рискове са при един сценарий, който тъй като сме служебно правителство, ние не трябва да променяме и да правим политика, но в случая предлагаме мерки, за да осигурим фискална стабилност и да се осигурят всички плащания при дефицит от 3%", обясни Росица Велкова.

Сценариите за евентуален фалит бяха очертани в доклад на МФ до Министерския съвет, за който нямало нагласа да става публичен. В сряда обаче изводите му бяха публикувани от няколко медии и часове по-късно Велкова даде пресконференция, на която обяви, че бюджетният дефицит трябва рязко да се съкрати, защото в противен случай има опасност на международните капиталови пазари да не набере необходимия обем дълг, поради което ще се наложи да търси финансиране от Международния валутен фонд.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.