Факти, Анализи, Коментари
   30 Май 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Водосвет на бойните знамена в София
6 Януари 2023
Традицията датира от 917 година, когато е извършен от войските на Симеон преди сражението и битката при Ахелой
Водосвет на бойните знамена, флаговете и знамената-светини на Българската армия ще бъде отслужен тази година на Богоявление. В церемонията пред Паметника на незнайния войн ще участва държавният глава Румен Радев.

Богоявленският водосвет ще бъде отслужен от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний в съслужение със свещеници от Българската православна църква.

В ритуала тази година са включени знамената-светини, сред които на Тринадесети пехотен Рилски полк, Петнадесети пехотен Ломски полк, бойните знамена на гвардейската част, Военната академия в София и на военни формирования.

Традицията датира от 917 година, когато е извършен от войските на Симеон преди сражението и битката при Ахелой. След известни прекъсвания, е възстановен, за се покаже единението на армията, църква и държавата.

На ритуала в София ще бъде президентът Румен Радев, министърът на отбраната Димитър Стоянов, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, висши военни, депутати.

Граждани ще имат достъп до събитието в столицата след 09.45 ч. през три пункта за проверка - при улиците "Шипка" и "Париж", при ул. "Раковска" и ул. "Оборище" и при южната страна на храм-паметника "Свети Александър Невски".


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.