Факти, Анализи, Коментари
   19 Март 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Тристранката осъжда линията на бедност в България
16 Септември 2022
Предложената от правителството стойност е 504 лева, което е повишение с 91 лева
Линията на бедност в България да бъде 504 лева през 2023 година, вместо досегашните 413 лева - това предвижда проект на правителствено постановление, който ще бъде обсъден на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Социалните партньори ще разискват и по изменения в две наредби - за работното време, почивките и отпуските, и за обезщетенията и помощите от държавното обществено осигуряване.

Официалната линия на бедност се определя по специална методика, като след многократни изменения в нея се използват данните от изследването на Евростат "Статистика на доходите и условията на живот" за предходната година.

Предложената от правителството стойност от 504 лева за 2023 година компенсира изоставането на националната линия на бедност спрямо това изследване, се посочва в мотивите на социалното министерство. Нарастването е с 22 процента или 91 лева спрямо сегашната и това е най-големият ръст за последните десет години.

От КНСБ вече обявиха, че не са съгласни с проекта и искат линията на бедност за догодина да бъде 541 лева.

Синдикалистите настояват да има промени в методиката, като основният им аргумент е свързан с искане за корекции в нея заради високата инфлация и енергийната бедност.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.