Факти, Анализи, Коментари
   17 Юни 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
ПП: Готови сме за правителство на малцинството
8 Юни 2022
Правителство на малцинството в този случай е много по-добре, отколкото правителство, на което му се извиват ръцете, обяви премиерът
„Готови сме за правителство на малцинството. Няма да харчим пари без надзор". Това заяви премиерът Кирил Петков на пресконференция на „Продължаваме Промяната", която започна, минути след като Слави Трифонов обяви, че ИТН напуска управляващата коалиция, предаде КРОСС.

„Правителство на малцинството в този случай е много по-добре, отколкото правителство, на което му се извиват ръцете”, каза още премиерът.

Преди това той обясни и какво се е случило по-рано днес в Министерския съвет.

„Министър Караджов от ИТН поиска увеличаване на бюджета с 3,6 млрд. и допълнително да бъдат платени на тези фирми, които в последните месеци бяха разследвани от министър Рашков. Когато казахме, че този бюджет е, за да намалим цените на бензина и дизела, те казаха, че няма да се съгласят, ако парите не отидат за тези компании. Днес им казахме в МС, че това няма да стане”, каза Петков.

Премиерът заяви още, че първото напрежение с „Има такъв народ” се е появило, когато кабинетът не е дал първите искани 1,1 милиарда във връзка с ремонтите.

„Тогава направихме проверки и видяхме, че 80-90% от тези строежи са реално не леки поправки на пътя, а истински строителни дейности, направени под предлог, че са леки ремонти. Колегите от МРРБ знаеха, че това ще излезе като публична информация”, каза Петков.

И продължи с Антикорупционната комисия.

„Едно от големите обещания на коалицията беше да реформираме КПКОНПИ. Вече шест месеца тя се управлява от заместника на Цацаров. Идеята ни беше да сложим човек с добра репутация в борбата с корупцията”, обясни Петков. „Вече 6 месеца се бавим със закона за КПКОНПИ. А те не били съгласни, не били готови, трябвало да се обсъжда и т.н. Е, няма да обсъждаме повече! Още утре внасяме Закона”, категоричен бе министър-председателят.

„Днес е денят на водораздела. Може да сте от страната на корупцията, от страната на мафията, от страната на хората, които използват обществен ресурс, за да си го сложат в джоба, или да имаме принципна позиция, където всеки лев трябва да се отчита на хората, които са ги дали, защото това са парите на всички нас. Затова искам да кажа, че правителство на малцинството в този случай е много пъти по-добре, отколкото едно правителство, в което се опитват да му се извиват ръцете за допълнителни пари, се спират истинските реформи, се спират законодателните реформи и най-голямата и най-важната организация за борба с корупцията се спира, когато имаме такъв кандидат като министър Рашков”, каза Петков.

„Тази коалиция беше трудно сформирана от партии, които са много различни по своята същност - и като разбиране за икономика, и като разбиране за социална политика, и като разбиране за най-добрия начин за това България да се интегрира на международната сцена”, каза вицепремиерът и финансов министър Асен Василев.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.