Факти, Анализи, Коментари
   19 Март 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Проф. Мира Кожухарова: Зеленият сертификат няма да е нужен при 200 - 250 заразени на 100000
7 Ноември 2021
По думите й обаче сме много далече още от тези цифри
Трябва да спазваме мерките и най-вече да се ваксинираме, всичко друго е временно решение, включително и локдаунът, аз не го подкрепям. Това заяви епидемиологът и съветник на здравния министър проф. Мира Кожухарова, предаде КРОСС.

По думите й интересът към ваксинация се е повишил, в последната седмица толкова много ваксинирани не е имало отдавна. 25,45% са ваксинираните над 12-годишна възраст с две дози, 25,45%, а процентът от цялото население е 22,5%. Увеличил се е много и броят на хората, които се изследват, и затова се учеличават случаите.

По въпроса дали трябва да се дава зелен сертификат при наличие на антитела Кожухарова каза, че темата в момента се обсъжда в министерството, но като епидемолог тя беше категорична, че няма данни, че наличието на антителата предпазва.

"Двете дози ваксина гарантират много висока степен на защита, която трае дълго. Първата доза дава около 70% защита, което е висок процент, и за това се дава сертификат за незавършена ваксинация. Той е краткотраен и изтича, когато трябва да се постави втората доза. Тя наистина е много важна. Третата доза вече се препоръчва за доста хора, тя е много полезна за възрастни, за хора с рискова професия, с нарушен имунитет, с това вълнообразно разпространение на пандемията мисля, че ще стане препоръчителна за всички", обясни Кожухарова пред Нова.

Темпът на нарастване на новите случаите първо намаля, сега е негативен, говорим за тенденция. В европейския регион на СЗО казаха, че Европа отново е в епицентъра на епидемията, ние като че ли по-рано навлязохме и може да се надяваме на по-ранен спад, но е твърде рано да говорим за махане на мерки.

Зеленият сертификат ще се махне при достигане на 200 - 250 заразени на 100 хил. души, но сме далече още от тези цифри. Сертификатът дава възможност за свободен избор, убедена е Кожухарова.

Тестването в образованието не може да крие рискове, избраният метод е много лесен за прилагане, няма досег до носа и лигавицата на устата. Това е начинът за осигуряване на максимално безопасна среда. Училищата в момента са затворени и ще се отворят при наличието на зелен сертификат на учителите и изследване на децата, ако не желаят да го правят, ще продължи онлайн обучението, допълни още епидемиологът.

"Не искам да притеснявам хората, просто трябва да спазваме мерките и най-вече да се ваксинираме, иначе всичко друго е временно решение вкл и локдауна аз не го подкрепям.", добави тя.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.