Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Демократична България отказа подкрепа на кабинета
10 Август 2021
От самото начало казахме, че ще подкрепим само и единствено правителство, което може да направи промяна и ние днес не можем да допуснем да предадем нашите избиратели, категоричен е Христо Иванов
С абсолютно единодушие беше взето решение, че ние не можем да подкрепим предложението на ИТН за състав на Министерски съвет. Това съобщи съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

От самото начало казахме, че ще подкрепим само и единствено правителство, което може да направи промяна и ние днес не можем да допуснем да предадем нашите избиратели, категоричен е Христо Иванов.

От самото начало виждаме индикации за отвореност към ДПС. Не можем да подкрепим такова правителство.

Можем ли да подкрепим правителство, наложено със заплахи, с диктат, попита риторично Иванов. Не можем - нали именно това беше проблема със задкулисието и в ГЕРБ, допълни той.

Заяви още, че не могат да подкрепят правителство, излъчено само с една декларация.

По думите на Иванов, в този документ отсъстват ключови приоритети за ДБ, както и заявление за предсрочното прекратяване на мандата на Иван Гешев. Няма и ангажимент за конституционна реформа, категоричен е Иванов. Няма ангажимент за преструктуриране на КПКОНПИ, за прочистване на МВР и службите за сигурност за корупционни влияния, допълни още той.

Христо Иванов подчерта и други основни ангажименти и приоритети на "Демократична България", които липсват в декларацията на ИТН и заяви, че при това положение няма как да подкрепят правителството, предложено от партията на Слави Трифонов.

Не може с 65 гласа сам да решиш какъв е състава на МС. И не става думи за порция, ако ще си говорим на такъв профански език, заяви още Иванов.

Този състав на Министерски съвет е най-слабият, който в България е излъчен. Не става! Най-доброто, което ние можем да кажем за тези хора е, че не ги познаваме, подчерта Иванов.

Метафорично казано, ни се предлага една торба с котки, която да подкрепим или да бъдем виновни, допълни съпредседателят на "Демократична България".

Въпросът е какво следва от тук нататък. "Демократична България" по никакъв начин не се притеснява от избори. Не се страхуваме и от мажоритарния елемент. Не се страхуваме от избори, защото сме "Демократична България".

Но ние преди всичко трябва да мислим за България, затова нашият призив е "Не горете мостове".

Трябва да се види какво можем да направим с третия мандат - да сядаме и да разговаряме за правителство, което може да осигури на страната поне 6-8 месеца преди следващи парламентарни избори, категоричен е Иванов.

Длъжни сме да седнем и да разговаряме за правителство, в което да поканим успешните министри от служебния кабинет, правителство, което да преведе страната пред задаващата се вълна на ковид, през това да се приеме бюджет, да се преизчислят пенсиите, да направи и прокара съдебната реформа, в степента, в която е възможна, заяви Иванов.

Нашият призив е - дайте да седнем и да поговорим. Дайте да сме смирени. Дайте да спрем да атакуваме с опорките на ДПС и да си дадем 6 месеца, след които да отидем на избори. Дайте да бъдем отговорни, допълни Христо Иванов.

Докато водихме полемика с ИТН, видяхме как те показват определена склонност да влизат в колаборация с ДПС и видяхме как този риск много лесно може да се превърне в реалност, обясни още Христо Иванов. По думите му, точно затова е необходимо да бъде подписано споразумение за управлението на правителство за 8 месеца, а след това да се отиде на избори.

Ние сме далеч от мисълта, че нямаме свой дял от отговорността за тази ситуация. Трябваше още от самото начало да поставим ребром въпросът, призна Иванов.

Това решение е колективно, не еднолично и го вземаме на база на оценка, с аргументи, допълни той.

Плаващото мнозинство няма конструкция. Ние можем да се съгласим, че определени теми остават извън, но ядрото на програмата на едно управление трябва да върви с много ясни ангажименти, подчерта отново Христо Иванов. В това отношение, въпросът е да има ясно споразумение, допълни той.


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.