Факти, Анализи, Коментари
   16 Април 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Съдът се произнесе: Гласуването с машини не противоречи на Конституцията
2 Юли 2021
Решението идва седмица преди предсрочните парламентарни избори, на които за първи път в секциите с над 300 души ще се гласува само с машини
Машинното гласуване не е противоконституционно обяви, Конституционният съд.  Решението идва седмица преди предсрочните парламентарни избори, на които за първи път в секциите с над 300 души ще се гласува само с машини, съобщи БНР.

Машинното гласуване стигна до Конституционния съд по жалба на 66 депутати от ГЕРБ, с основен аргумент, че нарушава принципа за „равно избирателно право". Оспорени бяха почти всички променени от 45-ото Народно събрание разпоредби от Изборния кодекс. По част от тях съдиите не са били единодушни. По текста за машините на особено мнение са били петима конституционни съдии.

В решението си КС слага знак на равенство между хартиената бюлетина и нейния машинен еквивалент:

„По своята същност бюлетината за машинно гласуване не е нищо друго освен пренасяне и визуализиране на текста от хартиената бюлетина върху електронен носител“, пишат в мотивите си съдиите.

Според мнозинството Изборният кодекс не пpeдвиждa paзличнa тeжecт нa глacoвeтe, пoдaдeни чpeз xapтиeнa бюлeтинa, и тези - с машина, защото и в двaтa cлyчaя избиpaтeлят попълва бюлeтинa личнo - нa pъĸa или чpeз мaшинa, затова не e нaлицe нapyшaвaнe нa пpинципa нa paвнo избиpaтeлнo пpaвo. Според КС xипoтeтичнaтa възмoжнocт мaшинитe да дoпycĸaт coфтyepни гpeшĸи или дa бъдaт мaнипyлиpaни нe прави противоконституционни разпоредбите в Изборния кодекс.

Уваженото искане за противоконституционност на разпоредбата, която беше приета по предложение на „Има такъв народ“, за да покаже, че партията не се е отказала от въвеждане на мажоритарна изборна система, според която пропорционалната изборна система ще се прилага само до първите редовни парламентарни избори, е мотивирано с това, че текстът е неясен, противоречив и предписва на следващо Народно събрание в неопределен срок да приеме нови правила за парламентарните избори по неуточнена система, различна от пропорционалната, а всичко това противоречи на принципа на правовата държава. 


последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.