Факти, Анализи, Коментари
   4 Май 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Хитлер и Ленин играли шах заедно, продават гравюрата, запечатала събитието
Николай Атанасов - 4 Септември 2009
Шахматният сблъсък във Виена през 1909 г. бил увековечен от учителя по изкуство на Хитлер, еврейката Ема Льовенщрам

Британската аукционна къща Mullock's организира на 1 октомври търг за продажбата на гравюра, показваща партия шах между... Адолф Хитлер и Владимир Илич Ленин във Виена през далечната 1909 г. Автор на гравюрата била еврейската преподавателка по изкуство на Хитлер, Ема Льовенщрам (Emma Lowenstramm), която присъствала на култовото събитие. Първоначалната оценка на рисунката, заедно с историческия шахматен комплект, е 40 000 паунда, съобщава британският ежедневник The Daily Telegraph.

Организаторите на търга уточняват, че са съществували 5 екземпляра на гравюрата, но само това носи подписите с молив на Хитлер, Ленин и Льовенщрам. Тя показва Хитлер седнал до прозореца и Ленин на отсрещния край на масата. По време на предполагаемата партия във Виена, Хитлер е на 20 години, а Ленин е двойно по-възрастен и в изгнание.

Mullock's прави уговорката, че вероятността това да се истинските автографи на идеолозите на фашизма и комунизма, е 80%. Собственикът на гравюрата твърди, че баща му е прекарал целия си живот в търсене на доказателства за автентичността на изображението, които са събрани в приложеното към лота 300-странично изследване.

Гравюрата и комплекта за игра на шах принадлежали на заможно еврейско семейство, което в навечерието на Втората световна война напуснало Виена, оставяйки имуществото си на икономката си, чийто праправнук решил да се раздели с вещите.

Експертите-историци обаче не са уверени, че гравюрата показва нещо повече от “фантазията на автора”.

Авторът на книгата “Conspirator: Lenin in Exile” Хелън Рапапорт посочва, че през 1909 г. Хитлер е пребивавал във Франция и няма сведения да е посещавал Виена. Освен това, по това време Ленин вече е бил плешив, докато противникът на Хитлер на изображението има коса. Според организаторите на търга, лидерът на болшевиките носил перука с конспиративни цели. Според специалистите обаче, противникът на Хитлер на шахматната дъска вероятно е бил друг болшевик или близък на Ленин, живеещ в емиграция.


последни в Знаете ли, че...:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.