Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Георги Първанов: Предсрочни избори може и да не се състоят, но са належащи
15 Април 2014
Налице е един много слаб, блокиран, неработещ парламент, който произвежда скандали и компрометира парламентаризма
Нагледахме се при предишни избори на многобройни опити, при това резултатни някои от тях, да се подменят изборните резултати. Нямам впечатлението, че сега партиите са се отказали от тези намерения. Така Георги Първанов, президент на Р България /2002-2012/ коментира в сутрешния блок на Нова телевизия „Здравей, България“ евентуални действия на политически формации, които биха довели до опорочаване на резултатите от евровота.  Той даде пример с формирането на ЦИК. „Самият сблъсък за ЦИК, и то на дребно, идва да покаже, че битката е за всяка възможно ст да се влияе на изборния резултат“. Първанов припомни, че като действащ президент е издавал укази за състава на ЦИК и никога не е имало дори намек за скандал, тъй като е бил спазван законът и законите на математиката. В настоящият случай обаче налице са серия от грешки. „И президентът сгреши, може би съзнателно наруши закона, и парламентът му го върна тъпкано. И след като не се намериха легитимните решения по един такъв важен въпрос, какъвто е съставът на ЦИК, се отиде на кафето“. Президентът коментира, че така са се потърсили задкулисните, нелегитимните начини да се договори този въпрос. И това е знак към обществото, че може да има преконфигуриране на политическото пространство. Първанов е на мнение, че мнозинството все още не е изчерпано на този етап, но случващото се е знак и предупреждение от малкия партньор към БСП да внимават в действията си.   
По въпроса за номинациите на Делян Пеевски за евродепутат, Георги Първанов е на мнение, че това не са безобидни номинации. И уточни, че формално Пеевски има право да бъде и евродепутат, и шеф на ДАНС, но общественото мнение клони в друга посока. „За мен това идва да покаже, че определени среди превзеха всичко в управляващото мнозинство и особено ДПС, показват на хората, че всичко им е позволено – каквото кажат те,  това става в държавата – показвайки, номинирайки и вероятно, избирайки такава емблематична фигура. Тази фигура се превръща в емблема на управлението на тази коалиция 2+“. Първанов е категоричен, че темата Пеевски ще излезе извън границите на България и  ще стане предмет на разговори в парламентарните групи в ЕП.
Георги Първанов заяви, че всеки резултат под трима евродепутати на АБВ в следващия състав на ЕП би бил неудовлетворителен. А що се отнася до социологическите сондажи, които дават не особено добри перспективи на АБВ, Първанов заяви, че налице е поръчкова социология, но сега е времето социолозите да припечелят. Той обърна внимание и на медийните политически поръчки, платените партийни материали и искането на пари от страна на някои медии за отразяване на събитие в настоящия момент, преди началото на официалната предизборна кампания. Той каза, че към АБВ също са били отправяни такива оферти. „Това е въпрос за ценностите в журналистиката и политиката“, каза Първанов и уточни, че този дебат е добре да бъде воден. Но фокусирането върху темата означава основните приоритети да останат извън полезрението.
По повод заявеното от Ангел Найденов, който поиска големи учения на НАТО в Черно море, президентът каза, че предвид резултата от заседанието на КСНС и изявленията на министъра на отбраната, това ни нарежда сред ястребите на Европа. Първанов е категоричен, всички страни трябва да се въздържат от действия, които внасят напрежение. А що се отнася до България, тя няма място в коментарите, заявките, позициите, свързани с военните решения на този въпрос. „На нас повече НАТО не ни трябва в този момент“. Нашата позиция към Русия не би трябвало да бъде агресивна , обясни президентът и допълни, че това, което ни свързва с руската страна не е само обща история, но и икономика, туризъм и търговия, които биха пострадали при една такава яростна позиция.
По въпроса за евентуални предсрочни избори Първанов смята, че такива може и да не се състоят, но са належащи. И обясни, че налице е един много слаб, блокиран, неработещ парламент, който произвежда скандали и компрометира парламентаризма. „Аз и друг път съм казвал - могат да устискат до края на мандата, въпросът не е в това. На нас ни трябва работещо правителство, което да прави реформи, което да предприема непопулярни мерки, изходът от кризата го изисква”, каза Георги Първанов. И допълни, че това правителство е слабо и заради политическия тил, и заради поведението на партиите, които го подкрепят. „Това е една агония. Тя дали ще продължи още три години, или възелът ще бъде разсечен още наесен, не е маловажен въпрос. Слабостта на партиите се отразява на слабостта на кабинета. Този кабинет вече не е полезен за България”, категоричен е Георги Първанов. 


последни в Интервю:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

муспи
11 Aug, 2018 | 02:28

Аз съм пак, Аз де - този който Съм. Аз ви обичам Мои прасенца, Мои глистчета, змийчета Мои! Обичам ви като превъзходно мезе, било сурови, било варени с българско задушено за ежедневните Ми запои с българска кръв. Защо прасенца Мои предпочитам българите за материал на изтънчената Ми любов? Защото те Ми излизат с изгъзицата че са отвратени от Мене - можете ли да си представите само прасенца - от Мене, от Този дето... - И Аз съм създал небе и земя, изследвал съм Бездната, в момент на солидна похот съм сътворил човека! И в този човек се появяват племена, като тези българи, които мърморят че, - прасета Мои, знаем че си падате като Меня по смешки, но това не е смешка а ритник в слабините! - че, не всичко двуного е от Мене, че има и с души! Ето това Мои мръсотийки, Мои угоени и тежкокрили ангелчета Аз няма да им простя! Ще им го зачукам по най елементарен начин, по този с който съм ви дал да владеете света: Пособия ще има само за тези дето Ми се поклонят!
В какво се изразява поклонението Мои образцови пишлета?! Вижте показно, - как се стопанисва Империята! За покланяне броя, - ако тези дегенерати дето мърморят за някакви души, да ви служат като на Мои стоманенокрили, чугуненогъзи ангелчета!
- Ама, Отче който си Под небето, разреши да доложим?
- Доложете.
- Те ни излизат с плебейски номер, че понеже сме биле без души, на нас с дух не може да се служи, а само механически?
- Ръгнете ги да превключат на духовно.
- Не искат, гойски инат?
Тогава Йехова изпадна в размисъл, като в тези моменти, когато се посяга на спестяванията му! - Чаавета, пособията! Дръжте на пособията като за последно, - че това си е алфата и омегата на съзиданието. И Аз, когато започвах, когато бях като вас млад и напорист глист, стисках пособията с нокти и зъби, да ме бутнат на сън и попитат - а колко прави сегашното пособие по 52, веднага го виждах написано във въздуха с виолетови цифри!


ДуПеСе
08 Apr, 2015 | 11:01

Бракониер агент Гоце с пушка - подкуп за 50 000лв, има го с нея на снимка и той не отрича, че я има!

ПЕНКА
16 Apr, 2014 | 09:53

НЯМАМ НИКАКВО ДОВЕРИЕ НА ТОЗИ ЛИДЕР ОТ ЕВРЕЙСКАТА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ.
ПОЛИТИКАТА ОТДАВНА Е КАТО РЕАЛИТИТО "СТАНИ БОГАТ"...
НИКИ КЪНЧЕВ ЗА ВОДЕЩ НА ИЗБОРИТЕ и да стартират така:

НЕКА КРАЖБИТЕ ДА ЗАПОЧНА-А-А-Т...СЕГА!!!


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.