Факти, Анализи, Коментари
   23 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Меглена Кунева: Призовавам да не се гласува на референдума и участието да падне под 20 процента
14 Януари 2013
Мъртвите души в избирателните списъци на места достигат 22%, твърди лидерът на "България на гражданите"

В интервю за БТА Меглена Кунева заяви, че има "стряскащи данни" за т.нар. мъртви души, които в Дупница и Казанлък достигали 22 процента. Кунева продължава да е категорична, че няма да се коалира с ГЕРБ, БСП и ДПС, но уточнява, че не мисли за коалиции, а се е концентрирал върху управленската си програма. Планът за управление на страната вече е готов и краткият му вариант ще бъде представен след около месeц. "Движение България на гражданите" няма да губи време да се състезава с другите десни формации, а ще се фокусира върху  разговорите с хората, каза Кунева. Тя обещава добър екип и удвояване на усвояването на евросредствата.

Защо призовахте за "бойкот" на референдума, а не за гласуване с отговор "не"?

Отговор на какво? Всъщност въпрос няма, не е ясно какво се пита. Този референдум е нечестен и ненужен, няма яснота до какво би довел и как би ангажирал парламента и правителството. Това е фалшив референдум. Вижте поведението на политическите лидери - в средата на кампанията Бойко Борисов мина от позиция "за" към позиция "против". Да не говорим, че имаме и стряскащи резултати за броя на "мъртвите души", например в Казанлък и Дупница, където се оказва, че те достигат 22 процента. За мен това ще бъдат изводите от референдума - че българският народ не може да бъде излъган  и че броят на "мъртвите души", както го виждаме на допитването, ще се възпроизведе и в следващите избори. България има странен опит с референдумите - за последния през 1971 г. отново се употребява думата "референдум", но със същия тоталитарен рефлекс, какъвто има и днес. Същият фалшив рефлекс. Повечето от българските гласоподаватели не са против ядрената енергетика, но те няма как да гласуват тук - няма ясна цена на проекта, не се знае кой ще строи, нито къде ще се продава ток. Има малка група хора, които са против ядрената енергетика въобще, но техният въпрос също не е зададен тук. Призовавам да не се гласува и участието да падне под 20 процента. Така ние, българите ще кажем  "Разбрахме лъжата, не участваме в нея!".

А Вие противник ли сте на ядрената енергетика?

Не. Ние ще го кажем и нашата енергийна стратегия, която ще представим след около седмица. Аз обаче поставям безопасността на първо място пред всичко останало, по-високо, отколкото очевидно БСП го прави.

Какъв резултат според Вас ще има от референдума?

Ако гласуват под 20 процента от хората, ще се окаже, че единственият резултат е стягането на партийните  редици. Оказва се, че партиите гласуват една против друга. Референдумите все пак са, за да се чуе гласа на хората, а не партиите да мобилизират електората си. Затова наричам това допитване подигравка. Затова и няма интерес и в международен мащаб към нашия референдум - защото се разбира, че е лицемерие.

Всъщност референдумът се явява "тренировка" за предстоящите избори?

Вероятно. Но можете ли да си представите да се изхарчат 20 милиона лева за стягане на редиците? Това беше ход от страна на БСП, който Борисов се опита да отиграе, накланяйки своето мнение към това, което смята, че е популярно сред хората. Той знае, че в обществото няма разделение по темата за ядрена енергетика, а делът на българите, които са категорично против, е малък.

А каква е темата, по които би трябвало да има референдум?

"Движение България на гражданите" направи такова допитване и на първо място беше въпросът за промяна в конституцията, а на второ - за забраната на тютюнопушенето в закрити обществени места. Важното е политикът да изследва и да  предостави на хората възможността свободно да изразят волята си, а не да ги манипулира. В България референдум е равно на манипулация.

Наближават парламентарните избори и социолозите прогнозират, че няма да има партия с достатъчно гласове за самостоятелно управление. Вие декларирахте, че няма да се коалирате с ГЕРБ, БСП и ДПС. Виждате ли подходящ партньор?

Кой ръководител на партия и коя партия се ангажира, че няма да направи опит да купи нито един глас? Още при  създаването на "Движение България на гражданите" поставих три изисквания - да си признаят какво са правили  по време на избори и да обещаят, че вече няма да правят така. Не се случи нито едното, нито другото.

А как ще коментирате вариант "експертно правителство"?

Какво значи експертно правителство? Ако е подкрепено от БСП и ДПС, означава, че е тяхно.  ГЕРБ имат всички основания да се опитат да се договорят, за да прикрият елементи от своето управление, които са дълбоко уязвими, като например т.нар "Дюни гейт". Разкриването на тези злоупотреби също са следствие от преговорите с ЕС, защото, ако не бяхме в Евросъюза, кадастърът нямаше да е публичен. Вървим в правилната посока, но много бавно и със закъснение. Точно това забързване трябва да направи "България на гражданите". За да се направи правилният избор на страната, трябва да се чуе гласа на всеки, който иска да прави политика, хората да могат да сравнят, да не се купуват гласове и да има медии, по които да кажеш становищата си.

Значи в следващия парламент  или управлявате, ако имате достатъчно гласове, или сте категорична опозиция,  без съюзи и договорки?

Не съм се концентрирала в тази посока.  Не обмислям  въпроса за коалиции. Това, което правя, е да покажа управленска програма и да помоля българските граждани да я подкрепят, да подкрепят и хората, които ще я осъществят. А не да се формира една коалиция с цел да се вземе властта, а после някак да се нагоди програмата. Това не е правилно. България също не беше приета в ЕС с хитрости. Свършихме си работа толкова бързо и толкова добре, колкото можахме, и след това се присъединихме. Засъжаление това темпо не беше запазено. Много искам да върна добре познатото ми темпо от преговорния процес.

Дясното пространство като че ли става пренаселено. Как ще се отличите?

Възприемаме себе си като алтернатива на БСП и ГЕРБ. Ние няма да влизаме в коалиция с ГЕРБ, БСП или ДПС. Дали това ще го заявят други партии, оставям на тях. Моят разговор не е с тях, а с хората. Иначе нека те се надбягват по пистата коя е "по-по-най". Това беше много негативно през изтеклите години - вътрешните борби за надмощие  и изоставянето на реалните проблеми на хората. Няма да губим време в състезанието с другите десни партии. Много работа имаме около плана за управление на страната, който вече е готов. Има неща, които са непопулярни, но  които трябва да се направят. Ние искаме обаче да се разграничим  от подхода просто да имаме бюджетна дисциплина, без да кажем  как ще стимулираме растеж. Трябва да осигурим  възможности хората  да живеят свободно. България да расте като икономика, като  качество на здравеопазването и образованието, демографски. Ако осъществим управлението на страната, ще удвоим усвояването на евросредствата, което за целия период от 2007 г. досега е 31  процента.  Щом Полша може да усвоява два пъти повече, и ние можем. Просто трябва добра организация и да се намали  корупцията. Мога да поема личен  ангажимент, че ще съставя добър екип. Това, от което правителството много страда, е липсата на екип. Много е лесно да се казва - ама  той, премиерът, е много добър, а около него са лоши. Нали това му е работата - да  направи екип.

На всички вотове една от коментираните теми е ще има ли изборно чудо. Кое би било за Вас чудото на тези избори?

Чудесата, за които вие говорите, всъщност са някакво изчисляване на тактика, както беше в последните избори. Аз познавам само една рецепта за успех - работи максимално, направи най-доброто и хората ще го разпознаят рано и ли късно. Но по-добре рано, защото България загуби много време.


последни в Интервю:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

ДуПеСе
08 Apr, 2015 | 10:46

Куневица получи пари за да затвори АЕЦ - за да внасяме ток. И като затворим всички ТЕЦ-ове защото са мръсно производство? И като затворим и АЕЦ? Щедрите съседи за които работи тази, ще ни дават ток на космически цени.

antiprimov
14 Jan, 2013 | 14:27

drugarkata miglena kuneva -primova si pravi predatelskata usta kato arbitur na vsichki antibulgari. JAVNO POLUCHAVA OGROMNI CHEKOVE OT CHUJDI AGENTI.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.